Sprogimas

Moterys gali rinktis saugesnę nėštumo nutraukimo alternatyvą

moterysNuo 2023 m. sausio 1 d. moterys, nusprendusios nutraukti nėštumą, tai padaryti galės be chirurginės intervencijos, suvartodamos gydytojo paskirtų specialiai tam skirtų vaistų. Kaip rodo praktika, vaistinis nėštumo nutraukimas yra kur kas saugesnė alternatyva, padedanti išvengti su chirurginėmis operacijoms siejamų komplikacijų rizikų. Be to, tai dar vienas svarbus žingsnis, siekiant užtikrinti moterų teisę rinktis ir teisę gauti šiuolaikiškas ir kokybiškas reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugas.

„Vaistinio nėštumo nutraukimo kaip alternatyvos chirurginei operacijai įteisinimas buvo ilgai lauktas sprendimas. Ši procedūra yra saugesnė, nes nėra atliekama medicininė intervencija, ir komplikacijų rizika yra nepalyginamai mažesnė. Moteriai nereikia gultis į ligoninę, nereikia narkozės ir chirurginės operacijos. Nėštumas nutrūksta moteriai priimtinoje aplinkoje, paprastai tai įvyksta namuose“, – sako Lietuvos akušerių ginekologų draugijos atstovas med. dr. Vytautas Klimas.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovės Esmeraldos Kuliešytės teigimu, šis sprendimas yra didžiulė pažanga, įgyvendinant moters reprodukcines teises, nes ji galės pasirinkti nėštumo nutraukimo būdą, kuris yra mažiau traumuojantis.

„Kitos Europos moterys tokia galimybe naudojasi jau daugiau nei 30 metų, ir kitų šalių patirtis rodo, kad vaistinis abortas nukonkuruoja chirurginį. Štai Suomijoje, Švedijoje, Danijoje beveik visi nėštumo nutraukimai yra vaistiniai. Kalbėjomės su užsienio partneriais Latvijoje, Danijoje, Moldovoje – nė vienas neįvardijo problemų, susijusių su vaistiniu nėštumo nutraukimu. Tai reiškia, kad šis metodas veikia, ir veikia gerai”, – pabrėžia Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė.

Vaistinis nėštumo nutraukimas, kuris yra panašus į natūraliai įvykusį persileidimą, galės būti pasirenkamas iki 9 nėštumo savaičių, atlikus būtinus tyrimus, konsultuojant ir prižiūrint gydytojui. Pagal išrašytą receptą įsigytus vaistus moteris galės suvartoti jai patogiu laiku ir patogioje aplinkoje, pavyzdžiui, namuose. Po vaistų suvartojimo ir vaisiaus pasišalinimo taip pat bus užtikrinama gydytojo priežiūra.

Atkreipiame dėmesį, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis bus apmokamas nėštumo nutraukimas (gydytojų konsultacijos ir priežiūra) tik dėl medicininių indikacijų, pavyzdžiui, jeigu motina arba vaisius serga liga, dėl kurios kyla pavojus vieno iš jų gyvybei. Jeigu medicininių indikacijų nėra, tačiau moteris pati pageidauja nutraukti nėštumą, už šią procedūrą ji turi susimokėti pati.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vaistinį nėštumo nutraukimą skelbia efektyvia ir saugia chirurginio nėštumo nutraukimo alternatyva. Ši paslauga jau įteisinta 45 pasaulio valstybėse, tarp jų ir Australijoje, Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Islandijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Portugalijoje, Slovėnijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kt.

Sveikatos apsaugos ministerija jau anksčiau buvo sulaukusi raginimų iš nevyriausybinių organizacijų, Seimo narių ir paprastų piliečių įteisinti vaistinį nėštumo nutraukimą.

Nėštumui nutraukti skirtų vaistinių preparatų gamintojas jau šiemet ketina pateikti dokumentus jų registracijai Lietuvoje.

Atnaujintą nėštumo nutraukimo tvarką rasite ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode