Marcinkevičius




Mažeikiuose ,,InterAkcijoje 2024” unikalus spektaklis – pritaikytas ir neregiams

spektaklisPrieš spektaklį nusiplauti rankas ir nusiauti batus – net dažnai besilankančiam teatre tokia patirtis gali sukelti nuostabą. Tačiau būtent šiuos ir kitus netradicinius sprendimus galėjo patirti apsilankę spektaklyje „Akmuo, vanduo, geluonis”. Balandžio 5 dieną Mažeikių kultūros centro pramogų salėje lietuvių mitologijos motyvais sukurtą pojūčių teatro spektaklį mažeikiškiams pristatė režisierė Karolina Žernytė ir Klaipėdos jaunimo teatras. Jame žiūrovai ne tik matė, bet ir patyrė: girdėjo, uostė, lietė ir net ragavo. Spektaklis „Akmuo, vanduo, geluonis” – unikalus, nes jis pritaikytas ir neregiams.

Žiūrovai tapo „neregiais“

Spektaklis ,,Akmuo, vanduo, geluonis” netradicinio formato – į veiksmą įtraukti ir žiūrovai. Spektaklio pradžioje susirinkusieji paskirstyti į dvi dalis – dalyvius ir stebėtojus. Pirmąją grupę sudarė šeši savanoriai, tarp jų ir trys LASS Mažeikių rajono filialo silpnaregiai. Šiai grupei buvo užrišamos akys ir jie kartu su vedančiais aktoriais tapo aktyviais pojūčių teatro veikėjais, aplinkui kuriuos ir su kuriais vyko pagrindinis spektaklio veiksmas. Kita grupė žiūrovų tapo stebėtojais – iš šono stebinčiais „akluosius“ žiūrovus ir aktorius.


Magiška pojūčių kelionė

„Reikia liautis matyti, kad pradėtum regėti. Šiame spektaklyje tikrasis veiksmas prasideda tada, kai vaizdai išnyksta“, – taip trumpai pristatomas Mažeikiuose rodytas spektaklis, „Šio spektaklio idėja kilo iš noro, kad teatrą galėtų suprasti visi ir jame galėtų dalyvauti ir nematantys“, – Budas.lt sakė K. Žernytė. Šis spektaklis išties unikali patirtis ir neregiams, ir matantiems. Neregiams suteikiama galimybė patirti teatro meną, o matantiesiems – neįprasta proga patirti tai, ką išgyvena nematantis žmogus.

Lietuvių mitologijos motyvais apipintą spektaklio veiksmą išpildė originalūs sprendimai: buvo mėtomi grūdai, žiūrovai lietė linus, samanas, ragavo duoną, uostė alų. Magišką kelionę po lietuvių mitologinį pasaulį taip pat lydėjo ir mistiški garsai – laumių užkalbėjimai, paukščių čiulbėjimai. Šis spektaklis žiūrovams buvo ne tik pojūčių kelionė. Valandos trukmės spektaklyje žiūrovai galėjo pasinerti į gilesnius, egzistencinius apmąstymus – amžiną gyvybės ratą – nuo gimimo iki mirties.

Teatras – visiems

Spektaklis „Akmuo, vanduo, geluonis“ – trečiasis projekto „InterAkcija 2024“ renginys. Projekto organizatorė Mažeikių kultūros centro Juozo Vaičkaus Skrajojamojo teatro režisierė Airida Lementauskienė džiaugėsi, jog trečius metus vykstantis „InterAkcija“ renginys sukviečia tokius įdomius, interaktyvius, įtraukiančius žanrus. Pasak A. Lementauskienės, teatras akliesiems ir matantiems – itin retas reiškinys meno pasaulyje: „Šis spektaklis skleidžia žinią – teatras yra visiems, ir tiems, kurie esame visiškai laisvi ir tiems, kurie esame savo, savo kūno ar negalios nelaisvėje“, – kalbėjo A. Lementauskienė.
Reakcijos po spektaklio
Apsilankymas šiame unikaliame spektaklyje nepaliko abejingų – žiūrovai negailėjo audringų ovacijų. „Tiesiog trūksta žodžių“, „Pojūčiai – už širdies griebiantys“, – tokiais įspūdžiais, pasibaigus spektakliui, vykusios refleksijos metu dalijosi spektaklio žiūrovai.
Spektaklyje dalyvavusi Mažeikių rajono Savivaldybės vicemerė Kristina Juškevičienė skyrė padėkos žodžius bei įteikė simbolines dovanas spektaklio kūrėjams, aktoriams bei projekto ,,InterAkcijos“ organizatorei A. Lementauskienei.
K. Žernytės spektaklio „Akmuo vanduo geluonis“ premjera, įvykusi prieš dešimtmetį, sulaukė ne tik mažeikiškių įvertinimo. Spektaklis sukurtas kartu su Klaipėdos jaunimo teatru, 2015 metais spektaklis apdovanotas Dalios Tamulevičiūtės premiją, o režisierė K. Žernytė įvertinta Boriso Dauguviečio auskaru.

Organizatorių archyvo nuotr.






Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode