Marcinkevičius




Kodėl šį savaitgalį verta apsilankyti Tauragėje?

Savaitgalį bus daug priežasčių tauragiškiams pasilikti gimtajame krašte, o žmonėms iš kitų regionų atvykti pasisvečiuoti į Tauragę. Visi, planuojantys būti Tauragėje, turės puikią galimybę dalyvauti organizuojamuose renginiuose ir turiningai praleisti laiką lankytinose vietose. Priežastys, dėl kurių verta apsilankyti Tauragėje:
Džiazo dienos Tauragėje 2016
Liepos 14-16 dienomis Tauragėje vyks prieš metus sėkmingai debiutavęs tarptautinis festivalis „Džiazo dienos Tauragėje 2016“. Festivalyje koncertuos tiek „Grammy“ apdovanojimų laureatai, tiek Lietuvos džiazo atlikėjai. Skambančios muzikos galės paklausyti ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus džiazo gerbėjai.
„Džiazo dienos Tauragėje 2016“ prasidės „Džiazo mišiomis“, kurių metu koncertuos Česlovo Sasnausko kamerinis choras ir ritmo grupė, vadovaujama dirigento Mindaugo Radzevičiaus. Festivalyje taip pat pasirodys ir tokios džiazo grupės kaip „Old City“, „The Ditties“, svečiai iš Latvijos „Keksi“. Na, o tikri muzikos gurmanai turės galimybę išgirsti tarptautinį saksofonininko Kęstučio Vaiginio kvartetą „Kęstutis Vaiginis Quartet“ ir varinių pučiamųjų bei mušamųjų instrumentų ansamblį iš Karaliaučiaus „Königsberg Brass Band“.

 
Bilietus platina Bilietų pasaulis (www.bilietupasaulis.lt).
 „Pasaulio Žemaičių dienos 2016“ Skaudvilėje
Liepos 15d. Tauragės raj., Skaudvilėje vyks renginys, skirtas Žemaičių tautos vienybės dienai paminėti. Renginys prasidės dailininko Alfonso Čepausko darbų galerijos atidarymu. Parke, prie Almino paminklo, bus pagerbtas Žemaičių vadas, o vidurdienį Kultūros namuose bus vedama mokslinė konferencija „Karšuvos būtovė“. Vėliau ant Ivangėnų piliakalnių bus uždegtas aukuras, na, o renginį vainikuos žygeivių išlydėtuvės į Pagramantį. 
Skaudvilėje duris atveria Alfonso Čepausko dailės galerija
Liepos 15d. 10.30 val.  Skaudvilėje (dailininko gimtinėje), Mokyklos skr. 4 (gimnazijoje) atidaroma nuolatinė Alfonso Čepausko dailės galerija. Bus ekspozicionuojama lakštinė ir mažoji grafika, iliustracijos ir ekslibrisai, kamerinės medžio skulptūros, mažoji metalo plastika ir kiti dailės žanrai.
Centrinis Pagramančio kultūros sostinės renginys
Liepos 16d. Pagramančio miestelio stadione vyks „Didžioji šventė“. Renginys startuos Pirmosios Žemaitijos bendruomenių sporto žaidynėmis. Vėliau vyks Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ miuziklas „Pagramančio šnekučiai“ (solistai: Liudas Mikalauskas, Deivis Norvilas, Dovilė Kazonaitė ir kt.). Vakare renginio dalyviai išgirs Tauragės kultūros centro lengvosios muzikos orkestro ir solistų, Deivio ir Renatos dueto bei grupės 16Hz koncertus.
 
Lankytinos vietos:·       Liberty Beach
„Liberty Beach“ – pirmasis ir vienintelis Tauragės apskrityje vandenlenčių parkas, įsikūręs Paberžių km. Smėlio paplūdimys „Liberty Beach“ vasaros sezono metu siūlo įvairaus spektro pramoginius ir kultūrinius renginius. Plati smėlio juosta, besidriekianti tarp dviejų gėlo vandens telkinių, vasarą sutraukia aktyvių pramogų pasiilgusius poilsiautojus, kitokio kino ir muzikos mylėtojus.  Pramogų zonoje po atviru dangumi įrengtas amfiteatras, paplūdimio zonoje – tinklinio ir pliažo futbolo aikštelės bei patogus priėjimas prie vandens.
Taurų nuotykių parkas
„Taurų nuotykių parkas“ - tai 2011 m. startavusi pramogų zona su 5 skirtingo aukščio bei sudėtingumo trasomis medžiuose. Tai vienas didžiausių nuotykių parkų visoje Lietuvoje, esantis 3,2 km į pietus nuo Tauragės. Taurų nuotykių parke yra XI-XIII a. pilis, kurios požemiuose galima nusileisti į vis dar besiplečiantį muziejų. Pilyje rengiami muzikiniai pasirodymai, tad čia galima ne tik susipažinti su istoriniu Lietuvos paveldu, bet ir pasiklausyti muzikos, maloniai praleisti laiką. Taurų nuotykių parke yra organizuojamos ekskursijos, kurių metu galima susipažinti su Tauragės krašto lankytinomis vietomis bei įvairiais paveldo objektais. Vaikams yra įrengta žaidimų aikštelė, tad net ir patiems mažiausiesiems čia nebus nuobodu. Beje, čia veikia pirmasis Lietuvoje viešbutis-nakvynė medyje! 
Pagramančio regioninis parkas
Pagramančio regioninis parkas – lankytojus suburianti vieta, esanti apie 19 km į šiaurės vakarus nuo Tauragės.  Pagramančio regioniniame parke įrengti du maršrutai, prasidedantys lankytojų centre ir toliau vedantys nuostabiais šio krašto gamtos takais. Pirmasis maršrutas yra skirtas norintiems pasivaikščioti ir aplankyti Pagramančio piliakalnį, Akmenos atodangą, Pagramančio bažnyčią bei tiesiog pasigrožėti Pagramančio miestelio vaizdais. Antrasis maršrutas yra keliaujantiems automobiliu ar dviračiu. Keliaudami šiuo maršrutu, turėsite galimybę aplankyti Pagramančio piliakalnį, Akmenos didžiąją rėvą, stovyklavietę „Lakštingalų slėnis“, Genių atodangą, Akmenos ir Jūros upių santaką.
Konvencijos paminklas
1812 m. buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią karaliaus Frydricho Vilhelmo III valdoma Prūsija išsivadavo iš Prancūzijos imperatoriaus Napoleono primesto jungo ir tapo savarankiška valstybe. Šiam istoriniam įvykiui atminti yra pastatytas Konvencijos paminklas, esantis apie 7 km nuo Tauragės į pietus (Staiginės km.). Tauragės konvencijos pasirašymo istorinė vieta ir paminklas visą laiką traukė istorija besidomintį jaunimą, moksleivius, turistus, užsienio svečius. Įsiamžinti nusifotografuojant prie šio paminklo jau tapo kone tradicija. Tiek apie sutartį, tiek apie ją bylojantį paminklą yra sukurti dokumentiniai ir vaidybiniai filmai.
Pastatas Tauragėje, kuriame viešėjo rašytojas Onorė de Balzakas
Viena iš žymiausių istorinių vietų yra laikomi buvę Tauragės užeigos namai (dabar Tauragės centrinis paštas). Šioje vietoje 1843m. spalio 10d. Tauragėje lankėsi žymiausias Vakarų Europoje realistinio romano meistras prancūzų rašytojas Onorė de Balzakas. Garsusis rašytojas į mažą tuometės Rusijos Imperijos pasienio miestelį Tauragę užsuko keliaudamas iš Peterburgo į Paryžių. Apsistojęs su bendrakeleiviais poilsiui Tauragės pašto stotyje, kurioje buvo ir užeigos namai, žinomas prancūzas parašė laišką savo mylimai moteriai - lenkų kilmės grafienei Evelinai Hanskai. Apie šį įvyki dabar byloja ant Tauragės centrinio pašto sienos besipuikuojanti atminimo lenta, kurią privalo pamatyti kiekvienas Tauragės istorija besidomintis žmogus.
Tauragės muziejus
Jau dvidešimt šešerius metus veikiantis muziejus pritraukia vis daugiau lankytojų. Jis ilgą laiką veikė kaip Tauragės rajono savivaldybės Kultūros centro padalinys ir vadinosi „Santakos“ muziejumi. Muziejaus struktūrą sudaro Istorijos-etnografijos skyrius, Gamtos-fotografijos skyrius, Tremtinių ir politinių kalinių kančių namų ekspozicija, Skaudvilės krašto muziejinė ekspozicija. Muziejaus fondą sudaro daugiau kaip 10 000 eksponatų. Stambiausi – istorijos ir etnografijos bei tautodailės rinkiniai. Gamtos skyriuje pagamintos paukščių iškamšos, įvairūs muliažai. Šiuo metu lankytojams pristatomos istorijos, etnografijos, gamtos ekspozicijos. Muziejus yra įsikūręs Tauragės pilyje (Dariaus ir Girėno g. 5, Tauragė). Darbo dienomis muziejus veikia 10 - 16 val., o dėl lankymosi kitomis valandomis ir šeštadienį būtina susitarti iš anksto.
 Parkas prie upės „Jūra“
Viena iš tauragiškių mėgstamų vietų yra laikomas parkas, nuo vasaros estrados vedantis į vakarus link restorano - viešbučio „Banga“. Tai  2010 – 2011 metais rekonstruotas parkas, kuriame yra įrengtos dvi zonos – aktyvaus ir pasyvaus poilsio zonos. Parko poilsio zonų įrengimo koncepcijoje atsispindi senieji baltų lietuviški Zodiako ženklai, kuriuose įamžinti keturi gamtoje egzistuojantys elementai: oras, vanduo, žemė, ugnis. Toliau paėjus upės pakrante, galima pamatyti įrengtą poilsiavietę su lauko treniruokliais, tinklinio aikštele, prieplauka vandens turizmo mėgėjams bei pavėsinėmis, skirtomis poilsiui. Ši vieta pritraukia ir tuos, kurie nori pailsėti, ir tuos, kurie mėgsta aktyvų laisvalaikį.  

Vytautė ČĖSNAITĖ
mero padėjėja
Tauragės rajono savivaldybė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode