Marcinkevičius




Aviacijos šventėje – staigmenos ir atrakcijos

      Praėjusį ketvirtadienį Mažeikių rajono savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje, kurią surengė darbo grupės Aviacijos šventei 2016 organizuoti nariai, pateikta informacija apie artėjantį renginį, taip pat konferencijos dalyviai kvietė visus į šventę ir žadėjo daug staigmenų bei puikių reginių.

 

 Pradėta ruoštis seniai

      Aviacijos šventė 2016, skirta S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 83-osioms metinėms paminėti, prasidės liepos 16 d., šeštadienį, 13 val., Mažeikių Julijono Kumpikevičiaus aerodrome Šventės organizatoriai – Mažeikių rajono savivaldybė ir Mažeikių aeroklubas.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Mažeikių rajono savivaldybės meras bei darbo grupės organizuoti šventės vadovas Antanas Tenys džiaugėsi galėdamas paskelbti šią žinią: „Mažeikių rajono ir aplinkinių vietovių gyventojams norime paskelbti smagią žinią, kad liepos 16 d. Mažeikių Julijono Kumpikevičiaus aerodrome vyks gražus renginys. Taip sakau todėl, kad prieš ketverius metus organizuota šventė labai pavyko: sutraukė daug dalyvių ir žiūrovų. Manau, kad ir dabar bus daug norinčių vėl pamatyti įvairiausių lėktuvų, aviatorių, žiūrovus užbursiančių savo meistriškumu, kvapą gniaužiančiais pasirodymais. Dėkoju visiems darbo grupės nariams, kurie daugybę kartų rinkosi, kad išspręstų šventės organizavimo klausimus ir padarytų viską, kad renginys patenkintų visų lūkesčius.“

Pasak mero, šventei pradėta ruoštis seniai, jau sausio mėnesį sudaryta darbo grupė, kurios kiekvienas narys buvo atsakingas už tam tikrą darbų sritį ir stropiai vykdė savo pareigas.

Turės galimybę atvažiuoti visi

Mero patarėjas Jonas Buinauskas informavo apie tai, kaip žiūrovai galės patekti į šventės vietą. Pasak jo, „Autobusų parkas“ sudarė grafiką, pagal kurį iš visų rajono vietovių bus vežami žmonės į šventę: „Autobusai važiuos per visas didesnes rajono gyvenvietes, bus parašyta, nuo kada pradės važinėti, nepaliks nuošaly nei Viekšniai, nei Židikai, nei Seda, nei Laižuva ir visi kiti. Vienu žodžiu, visi žiūrovai, kas norės, galės nemokamai pasiekti šventės vietą ir grįžti atgal. Internete paskelbtas autobusų grafikas, jis neturėtų keistis.“

J. Buinauskas akcentavo, kad pradėta kalbėti nuo atvežimo todėl, kad pasimokyta iš praėjusios šventės pamokų, jog žmonės stengiasi atvažiuoti visi savo transportu, o įvažiavimas į aerodromą vienas nedidelis ir tai sukelia problemų. Automobilius statė pievose, bet buvo ir grūsčių, kamščių, todėl stengėmės sudaryti galimybes visiems norintiems patogiai pasiekti šventės vietą ir raginame daugiau naudotis viešuoju transportu, kad nesugadintų nei sau, nei kitiems šventinės nuotaikos. Automobilių stovėjimo vietos bus įrengtos, pievas nušienausime, pajungsime Šerkšnėnų ir kitas seniūnijas, ūkininkus, kad būtų paruoštos vietos automobiliams.“

Taip pat, pasak mero patarėjo, pasirūpinta tiek dalyvių, tiek žiūrovų saugumu. Tam pasitelktos specialiosios tarnybos, savanoriai, teritorija bus aptverta ir saugoma, kad žiūrovai neitų ten, kur jiems gali grėsti pavojus.

Rengiamas naujas takas

      Pasak J. Buinausko, ruošiamas dar vienas pakilimo-nusileidimo takas, atvažiuos komisija, ir jeigu taką sertifikuos, tai šventės metu plotas padidės ir bus galima priimti daugiau orlaivių. Mažeikių aeroklubo tarybos pirmininkas Rimantas Morkūnas taip pat džiaugėsi, kad, įrengus dar vieną taką, bus galima priimti daugiau lėktuvų.

      Mažeikių J. Kumpikevičiaus aerodromo direktorė Ala Morkūnienė, kalbėdama apie aerodromo parengimą šventei, akcentavo naujojo pakilimo-nusileidimo tako įrengimo svarbą. Pasak jos, taip bus patogiau skraidantiems ir liks daugiau vietos žiūrovams, norintiems stebėti skrydžius ir kitą šventės programą. A. Morkūnienė atskleidė, kad po praėjusios aviacijos šventės, kai aerodromui buvo suteiktas Julijono Kumpikevičiaus vardas, lėšomis naujajam takui ir apskritai aerodromo tvarkymui pasirūpino J. Kumpikevičiaus dukra Giedrė Kumpikaitė, kuri dalyvaus ir šių metų Aviacijos šventėje.

      R. Morkūnas, labiausiai besirūpinantis aerodromo parengimo šventei darbams, apie pakilimo tako svarbą sakė: „Kilometras kelio neveda niekur, o kilometras pakilimo-nutūpimo tako sujungia su pasauliu.“

      Mero patarėjas Giedrius Petrulevičius taip pat patvirtino, kad visi darbai vyksta sklandžiai, o rezultatą bus galima įvertinti po šventės.

      Laukia įvairi programa

R. Morkūnas, pristatydamas šventės programą, akcentavo, kad aviacijos pasirodymų programa priklauso nuo daugelio faktorių: tinkamos oro sąlygos, lėktuvų techninė parengtis, lakūnų sveikata ir noras bei kita, tačiau buvo nusiteikęs optimistiškai: „Viskas turėtų vykti kuo puikiausiai, jei tik bus geras, skraidymui tinkamas oras. Tikiuosi, kad bus Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivių pasirodymas, senovinių orlaivių paradas, lėktuvų, sklandytuvų iš Telšių, Akmenės, Klaipėdos, Biržų, Adažės (Latvija) pasirodymai, grupinis aukštasis pilotažas, masiniai parašiutininkų šuoliai, sraigtasparnių parodomosios programos, ultralengvųjų lėktuvų iš visos Lietuvos pasirodymai, akrobatiniai skrydžiai, aviamodelių parodomoji programa, LR KAM karinės technikos ir ginkluotės paroda, Šaulių sąjungos ir KASP 603 pėstininkų kuopos parodomosios programos. Taip pat norintys galės už simbolinę kainą paskraidyti virš aerodromo, o gal ir virš Mažeikių.“

Verslininkas Julius Banys pridūrė, jog į šventę atvyks senovinių automobilių kortežas, lydimas motociklininkų. J. Banys pakvietė visus senovinių automobilių savininkus liepos 16 d. rinktis prie PC IKI Sedos gatvėje, iš kur 10 val. išvažiuos į aerodromą.

Linksmins meno kolektyvai

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Rupkutė pažadėjo gerą koncertą ir gerą garsą, kad aiškiai girdėtųsi komentatoriaus išsakomi komentarai.

Vicemerė Sigutė Bernotienė, pristatydama meninę šventės programą, džiaugėsi, jog Mažeikiai – stiprių žmonių kraštas, čia vyksta kalvių, galiūnų, aviacijos šventės, kurios rodo, kad Mažeikiuose netrūksta stiprių ir nuoširdžių žmonių, norinčių rajono gyventojams ir svečiams sukurti šventę. S. Bernotienė informavo, kad šventėje koncertuos Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų pučiamųjų instrumentų orkestras, Viekšnių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Virventa“.

„Mažeikių Julijono Kumpikevičiaus aerodromas – nuostabia skrydžių romantika alsuojanti vieta, pasiruošusi priimti itin gausų būrį sparnuotų dalyvių ir laukianti stebėtis ir džiaugtis nusiteikusių žiūrovų. Darbo grupė labai stengiasi padaryti viską, kad ir dalyviai, ir žiūrovai iš šventės išsivežtų pačius puikiausius įspūdžius, tad laukiame visų šventėje“, – kvietė S. Bernotienė ir išsakė viltį, jog žiūrovai bus patenkinti reginiu ir lauks kitos aviacijos šventės, kuri tikriausiai ir vėl vyks po ketverių metų bei taps gražia tradicija.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode