Parama dėkojame




dalyjeRusų raketai pirmadienį ryte pataikius į daugiabutį Ukrainos centriniame Kryvyj Riho mieste žuvo keturi žmonės ir dešimtys buvo sužeisti, pranešė ukrainiečių vidaus reikalų ministras.

Viena iš dviejų raketų sunaikino daugiabučio namo dalį tarp ketvirtojo ir devintojo aukštų, sakė ministras Ihoris Klymenka. Vaizdo įraše matėsi iš kampinių butų rūkstantys juodi dūmai ir sudegę arba apgadinti automobiliai medžių apsuptoje gatvėje.

I. Klymenka pridūrė, kad tarp žuvusiųjų yra 10-metis vaikas. Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos vadovas Serhijus Krukas teigė, kad per rytinį išpuolį, kurio metu taip pat buvo sugriauta dalis keturių aukštų universiteto pastato, sužeisti 44 žmonės.

Tuo tarpu per Ukrainos artilerijos smūgį iš dalies okupuotoje Donecko srityje žuvo du žmonės ir šeši buvo sužeisti regiono sostinėje, pranešė Maskvos paskirtas neteisėtai aneksuotos srities vadovas Denisas Pušilinas. 

Pirmadienį Ukrainos pajėgoms kelis kartus apšaudant Donecką, taip pat buvo apgadintas autobusas, sakė D. Pušilinas.

Nei vienos, nei kitos pusės teiginių nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Praėjusią savaitę suintensyvėjo Ukrainos kontrpuolimas, kuriuo siekiama išstumti Rusijos pajėgas iš okupuotų teritorijų. Tuo pat metu Ukraina siekė perkelti karą giliai į Rusiją ir, kaip pranešama, naudojo dronus, kad smogtų taikiniams iki pat Maskvos.

Ukrainos dronų atakos prieš Rusiją ir Maskvos aneksuotas teritorijas, ypač Krymą, tapo dažnesnės. Per naujausią smūgį sekmadienį buvo apgadinti du biurų pastatai už kelių kilometrų nuo Kremliaus.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio gimtajame mieste Kryvyj Rihe gelbėtojai pirmadienį ieškojo žmonių, įstrigusių dviejų pastatų griuvėsiuose. Kremliaus pajėgos retkarčiais taikosi į šį miestą nuo tada, kai 2022 metų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Gyvenviečių bombardavimas raketomis, šaudmenimis ir dronais buvo skiriamasis Maskvos karinės strategijos bruožas šiame kare.

Rusijos pareigūnai tvirtina, kad jie taikosi tik į teisėtus karinius taikinius, tačiau Ukraina ir jos šalininkai teigia, kad ankstesnių atakų metu masiškai žuvę civiliai gyventojai yra karo nusikaltimų įrodymas.

„Pastarosiomis dienomis priešas atkakliai puola miestus, miestų centrus, apšaudo civilinius objektus ir būstus, – sakoma V. Zelenskio pareiškime socialinėje žiniasklaidoje. – Tačiau šis teroras mūsų neišgąsdins ir nepalauš.“

Pirmadienį per Rusijos apšaudymą taip pat žuvo 70 metų moteris, buvusi savo namuose Charkivo srities kaime netoli Iziumo, ir civilis gyventojas Chersone Ukrainos pietuose, pranešė vietos pareigūnai.

Pasak Donecko srities gubernatoriaus Pavlo Kyrylenkos, šiame rytiniame Ukrainos regione Rusijai apšaudžius 12 miestų ir kaimų, vienas žmogus žuvo ir septyni buvo sužeisti.

Ukrainos pareigūnai neprisiėmė atsakomybės už sekmadienį Maskvos regione įvykdytas dronų atakas. Savo tradiciniame vakaro vaizdo kreipimesi V. Zelenskis sakė: „Pamažu karas grįžta į Rusijos teritoriją – į jos simbolinius centrus ir karines bazes, ir tai yra neišvengiamas, natūralus ir visiškai teisingas procesas.“

Tuo tarpu Rusijos samdinių lyderis Jevgenijus Prigožinas pirmadienį pareiškė, kad jo vadovaujama karinė bendrovė „Wagner“ šiuo metu kovotojų nerenka.

Su „Wagner“ vadovu siejamu „Telegram“ kanalu paskelbtame garso pranešime J. Prigožinas teigė, kad bendrovė sustabdė verbavimą, nes šiuo metu jai žmonių netrūksta.

J. Prigožinas anksčiau sutiko su Vakarų vertinimais, kad ilgame mūšyje dėl Bachmuto jis prarado daugiau kaip 20 000 vyrų.

Praėjusį mėnesį J. Prigožinas surengė trumpą maištą prieš Maskvą, reikalaudamas pakeisti Rusijos kariuomenės vadovybę. Į tai reaguodama rusų valdžia paskelbė, kad „Wagner“ kovotojai į Ukrainą galėtų grįžti tik tuo atveju, jei įstotų į šalies reguliariąją kariuomenę.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode