Parama dėkojame




krymoAnt rusų pastatyto Krymo tilto įvykus sprogimams, pirmadienį juo sustabdytas eismas, pranešė pareigūnai ir žiniasklaida.

Rusijos aneksuotam Krymui Maskvos primestas gubernatorius anksti pirmadienį paskelbė apie tilto uždarymą, tačiau nenurodė priežasties.

Tuo tarpu vienas Ukrainos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ukrainos karinis jūrų laivynas ir saugumo tarnyba SBU naktį surengė išpuolį prieš rusų pastatytą tiltą.

Rusijos Krasnodaro regiono, esančio rytinėje tilto dalyje, sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per neįvardytą nelaimingą atsitikimą ant tilto žuvo du žmonės, o jų dukra buvo sužeista.

Tiltas jungia 2014-aisiais Rusijos nuo Ukrainos atplėštą ir aneksuotą Krymą su Rusijos Krasnodaro regionu ir yra gyvybiškai svarbi jungtis rusų karių Ukrainoje aprūpinimui.

„Krymo tiltu sustabdytas eismas: 145-osios atramos nuo Krasnodaro teritorijos rajone įvyko nenumatytas atvejis“, – per „Telegram“ paskelbė Maskvos primestas Krymo gubernatorius Sergejus Aksionovas.

„Teisėsaugos agentūros ir visos atitinkamos tarnybos dirba (...) Imamasi priemonių situacijai suvaldyti“, – pridūrė jis.

Daugiau detalių gubernatorius nepateikė.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad vietos gyventojai prieš aušrą girdėjo sprogimus.

„Telegram“ kanalas „Baza“, turintis ryšių su Rusijos saugumo tarnybomis, paskelbė nuotraukų, kuriose matyti nukentėjusi viena tilto važiuojamosios dalies juosta ir sudaužytas juodas automobilis, kituose kanaluose plinta filmuota medžiaga, kurioje matyti suniokota tilto dalis.

Pirmadienio rytą pranešta, kad geležinkelio eismas tiltu atnaujintas. 

Rusijos primesti pareigūnai kaltina Ukrainos pajėgas atakavus tiltą.

Rusijos Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas incidentą ant Krymo tilto pavadino teroro aktu.

Krymo tiltą 3 val. 5 min. atakavo du Ukrainos bepiločiai vandens aparatai, tvirtina komitetas.

Jis taip pat patvirtino, kad žuvo du suaugusieji ir buvo sužeistas vaikas.

„Šiandienos išpuolį prieš Krymo tiltą įvykdė Kyjivo režimas“, – savo ruožtu socialiniuose tinkluose pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

„Tiltas vėl nuėjo miegoti“

„Šiandienos ataka prieš Krymo tiltą yra speciali SBU ir karinio jūrų laivyno operacija“, – AFP sakė saugumo tarnybos šaltinis. Anot to paties šaltinio, smūgis buvo surengtas naudojant vandens dronus.

„Buvo sunku pasiekti tiltą, bet galiausiai buvo galima tai padaryti“, – sakė šaltinis.

Ukrainos karinės žvalgybos departamento atstovas Andrijus Jusovas pirmadienį atsisakė komentuoti šį incidentą, bet sakė: „Pusiasalį rusai naudoja kaip didelį logistikos centrą, per kurį perkeliamos pajėgos ir turtas giliai į Ukrainos teritoriją. Žinoma, bet kokios logistinės problemos okupantams kelia papildomų sunkumų.“

„Bet kokios nelegalios struktūros, naudojamos rusų masinio žudymo įrankiams gabenti, neišvengiamai yra trumpalaikės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas, regis, užsimindamas apie išpuolį prieš tiltą.

„Tiltas vėl nuėjo miegoti“, – per „Telegram“ paskelbė Ukrainos saugumo tarnyba SBU, tikriausiai užsimindama apie naujausią smūgį šiai Rusijos jungčiai su Krymu.

AFP pateiktuose rašytiniuose komentaruose SBU atstovas Artemas Dechtiarenka sakė, kad ukrainiečių žvalgybos tarnybos stebi, kaip klostosi padėtis po atakos.

„Susidomėję stebime, kaip vienas iš Putino režimo simbolių vėl neatlaikė karinio krovinio“, – sakė jis.

2022 metų spalį tiltas buvo apgadintas ant jo sprogus sunkvežimiui su sprogmenimis. Maskva dėl šios atakos kaltino Ukrainą, bet ši atsakomybę neigia.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode