Parama dėkojame




smugioPer sparnuotųjų raketų ataką prieš gyvenamąjį namą vakariniame Ukrainos Lvivo mieste ketvirtadienį žuvo penki žmonės, pranešė pareigūnai.

Regiono gubernatorius Maksymas Kozyckis platformoje „Telegram“ pranešė, kad iš po daugiabučio griuvėsių buvo ištraukti moters palaikai, tad raketų smūgio aukų skaičius išaugo iki penkių.

Pasak jo, jauniausiai aukai buvo 21 metai, o vyriausiai – 95-eri.

„Ši moteris išgyveno Antrąjį pasaulinį karą, bet, deja, ji neišgyveno“ Rusijos invazijos į Ukrainą, sakė M. Kozyckis.

Per naktinį išpuolį buvo sugriautas gyvenamojo namo stogas ir du viršutiniai aukštai, sužeista 40 žmonių. Gelbėtojų komandos su paieškos šunimis ketvirtadienį tebenaršė po griuvėsius.

Lvivo meras Andrijus Sadovas teigė, kad tai didžiausias išpuolis prieš civilinę infrastruktūrą mieste nuo Rusijos invazijos į šalį pradžios praėjusių metų vasarį.

Daugiau nei 50 butų buvo sugriauta, apgadintas Lvivo politechnikos universiteto bendrabutis, „Telegram“ paskelbė meras.

Nors Rusija reguliariai apšaudo Ukrainą raketomis, artilerija ir dronais, Lvivo regionas, esantis už kelių šimtų kilometrų nuo fronto linijos ir netoli Lenkijos sienos, iš esmės buvo išvengęs antskrydžių.

„Absoliučiai siaubingi“

„Rusijos teroristų naktinės atakos padariniai, – rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kartu su „Telegram“ vaizdo įrašu, kuriame matyti apgadintas pastatas. – Priešas tikrai sulauks atsako. Apčiuopiamo.“

JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink (Bridžit Brink) išpuolį pavadino žiauriu.

„Besikartojantys Rusijos išpuoliai prieš civilius gyventojus yra absoliučiai siaubingi“, – parašė ji tviteryje.

Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad ketvirtadienį apie 1 val. (vietos ir Lietuvos laiku) perėmė septynias iš 10 sparnuotųjų raketų „Kalibr“, kurias Rusija paleido iš Juodosios jūros link Lvivo srities ir to paties pavadinimo miesto – už daugiau kaip 800 kilometrų.

Kremliaus pajėgos per karą ne kartą smogė civiliniams objektams, nors Rusijos pareigūnai tvirtina, kad renkasi tik karinius taikinius.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad jos pajėgos šįkart smogė į visus numatytus taikinius Ukrainoje.

„Buvo smogta visiems nustatytiems taikiniams“, – sakė Rusijos gynybos ministerija ir pridūrė, kad jos jūroje dislokuoti tolimojo nuotolio ginklai smogė Ukrainos kariuomenės laikino dislokavimo vietoms ir užsienyje pagamintų šarvuočių sandėliams. Jokios kitos informacijos šiame pareiškime nepateikta.

Neseniai Ukraina sustiprino savo oro gynybos sistemas Vakarų tiekiamais ginklais, todėl rusiškų raketų ir dronų prasiveržimų skaičius sumažėjo.

Tačiau Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ignatas neseniai pareiškė, kad naujai pristatytų sistemų vis dar nepakanka visai šaliai padengti.

Lėtas ginklų tiekimas Ukrainai atidėjo Kyjivo planuojamą kontrpuolimą ir leido Rusijai sustiprinti savo gynybą okupuotose teritorijose, trečiadienį transliuotame interviu televizijai sakė prezidentas V. Zelenskis.

„Mūsų sulėtėjęs kontrpuolimas vyksta dėl tam tikrų sunkumų mūšio lauke. Ten viskas yra smarkiai užminuota“, – teigė jis per vertėją televizijai CNN iš anksto įrašytame interviu.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode