Parama dėkojame




Daugiausia „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų gavo spektaklis „Vakarų krantinė“

krantineProfesionaliojo scenos meno vertinimo komisija penkiolikoje nominacijų atrinko pretendentus į „Auksinius scenos kryžius“ už praėjusių metų kūrybą.

Daugiausia – šešių – nominacijų sulaukė Klaipėdos dramos teatre Adomo Juškos režisuotas spektaklis „Vakarų krantinė“.

Jis tarp geriausiųjų pateko režisūros, vyro vaidmens, nepagrindinio vaidmens, scenografijos, technologijų dizaino, muzikos kategorijose.

Penkias nominacijas gavo taip pat Klaipėdos dramos teatre Jokūbo Brazio režisuotas „Storas sąsiuvinis“, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

Tarp pretendentų gauti „Auksinį scenos kryžių“ už geriausią režisūrą be J. Brazio ir A. Juškos taip pat yra Kamilė Gudmonaitė – už Taksofono operą „Dalykai, kurių neišdrįsau pasakyti, ir dabar jau per vėlu“ bei Dmitrijus Krymovas už spektaklį „Fragmentas“.

Į geriausios moters vaidmens atlikėjos vardą pretenduoja Nomeda Bėčiūtė už Motinos vaidmenį spektaklyje „Patina“, spektaklyje „Kai mes būsim jauni“ vaidinusios Vilija Grigaitytė, Jūratė Onaitytė, Inesa Paliulytė ir Liucija Rukšnaitytė, taip pat Digna Kulionytė už Kiškio lūpos vaidmenį spektaklyje „Storas sąsiuvinis“, Eglė Mikulionytė už Beždžionės vaidmenį spektaklyje „Šuo ir beždžionė“, Alvydė Pikturnaitė už Marianės vaidmenį spektaklyje „Neištikimoji“.

Geriausiais vyro vaidmens atlikėju nominuoti Saulius Ambrozaitis ir Džiugas Grinys už brolių Luko ir Klauso vaidmenis spektaklyje „Storas sąsiuvinis“, Vytautas Anužis – už Tėčio vaidmenį spektaklyje „Tėtis“ ir už vaidmenį spektaklyje „Ūbas Caras“, Valentinas Masalskis – už Teisėjo vaidmenį spektaklyje „Barbarai“, Severinas Norgaila – už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“, Donatas Želvys – už Šarlio vaidmenį spektaklyje „Vakarų krantinė“.

Gauti „Auksinį scenos kryžių“ kaip nepagrindinio vaidmens atlikėja pretenduoti Eglė Barauskaitė už Sesilės vaidmenį spektaklyje „Vakarų krantinė“, Kirilas Glušajevas – už Žano vaidmenį spektaklyje „Raganosiai“, Viktorija Kuodytė – už Jaunos barbarės vaidmenį spektaklyje „Barbarai“, Valerijus Osadčenko – už Jago vaidmenį balete „Dezdemona“, Emilis Pavilionis – už Pono Tompsono vaidmenį spektaklyje „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“.

Tarp nominantų už geriausią scenografiją yra Irina Komissarova („Fragmentas“), Lauryna Liepaitė („Vakarų krantinė“), Marius Nekrošius („Rozenkrancas ir Gildensternas mirę“, „Storas sąsiuvinis“), Sigita Šimkūnaitė („Aida“), Barbora Šulniūtė („Dalykai, kurių neišdrįsau pasakyti, ir dabar jau per vėlu“).

Kostiumų dizaino kategorijoje nominacija suteikta Dovilei Gudačiauskaitei („Found Found Found“), Gintarei Minelgaitei-Duchin („Snieguolė“), Sandrai Straukaitei („Aida“, „Gyvenimas – tai sapnas“), Juozui Valentai („Dalykai, kurių neišdrįsau pasakyti, ir dabar jau per vėlu“), technologijų dizaino kategorijoje – Juliui Kuršiui („Vakarų krantinė“, „Storas sąsiuvinis“), Sauliui Laucevičiui („Audra“), Eugenijui Sabaliauskui ir Edvinui Vasiljevui („Fragmentas“), Arai Tatsuru („Sodas 4.12°“), Viliui Vilučiui ( „Camino Real“, „Meat Factory“).

Kaip geriausi muzikos kūrėjai gauti „Auksinį scenos kryžių“ gali Donatas Bielkauskas („Out of the Box“), Vygintas Kisevičius („Vakarų krantinė“), Tomas Kutavičius („Tėtis“), Rita Mačiliūnaitė („Liūtas ir paukštis“) arba Jausmė Elena Stonkutė („Kelionė į kitą mišką“). 

Tapti metų soliste pretenduoja Gunta Gelgotė už Moters vaidmenį operoje-poemoje „Strazdas – žalias paukštis“, Justina Gringytė už Amneris vaidmenį operoje „Aida“, Viktorija Miškūnaitė už Aidos vaidmenį operoje „Aida“, Zuzanna Nalewajek už Liucetės (Pelenės) vaidmenį operoje „Pelenė“ ir Kostas Smoriginas už Amonasro vaidmenį operoje „Aida“.

Geriausiu baleto solistu pretenduoja tapti Edvinas Jakonis už Arlekino vaidmenį balete „Arlekino milijonai“, Marija Kastorina už Kolombinos vaidmenį balete „Arlekino milijonai“, Yan‘as Malaki‘s už vaidmenis šokio spektaklyje „Sapnai ir kaktusai“, Lukrecija Vaitiekutė už Dezdemonos vaidmenį balete „Dezdemona“. 

Choreografijos kategorijoje varžosi Emanuel‘is Gat‘as („Kartotojai“), Vytis Jankauskas („Dekreacija“), Vilma Pitrinaitė („Match 3“), Dovydas Strimaitis („Duetas“), šokėjo kategorijoje – Diegas Vega Alcala („Kartotojai“, „Sodas 4.12°“), Inga Briazkolovaitė („Kambarys“), Oksana Griaznova („Match 3“), Agnietė Lisičkinaitė („Match 3“), Julija Strupaitė („Kartotojai“, „Sodas 4.12°“),

Pradedančiojo menininko kategorijoje nominuota Laura Kutkaitė („Teiresijo krūtis“), Vaiva Paukštė („Sapnuojanti gražuolė“), Samanta Pinaitytė-Maiskienė („Fragmentas“),  Gediminas Rimeika („Gyvenimas – tai sapnas“), Rūta Venskutė („Belaukiant Godo“). 

Už spektaklį vaikams ir jaunimui į „Auksinį scenos kryžių“ pretenduoja Kata Csato („Liūtas ir paukštis“), Augustas Gornatkevičius („Sibiro haiku“, „Taisykla“), Ieva Jackevičiūtė („Pasistengiau“), Raimondas Klezys („Avinai“), Ieva Stundžytė („Kai aš buvau Prometėjas“), už objektų ir lėlių teatro spektaklį – Saulė Degutytė („Rubinaitis Paliūzė, arba Lietuvio išgyvenimo būdas“), Julija Skuratova („Liūtas ir paukštis“), Agnė Sunklodaitė („Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“), kūrybinė grupė už marionečių spektaklį suaugusiesiems „Karvė yra meilė“.

Premijomis siekiama įvertinti profesionaliojo scenos meno srities kūrėjų, tyrėjų ir kitų meno srities darbuotojų reikšmingiausius praėjusių metų darbus bei išskirtinius profesinius laimėjimus.

Konkurso laureatai bus paskelbti kovo 27-ąją, Tarptautinę teatro dieną Klaipėdos dramos teatre.

Laimėtojams bus įteikti atminimo ženklai „Auksiniai scenos kryžiai“, o už naujų sceninės išraiškos formų paieškas – atminimo ženklas „Boriso Dauguviečio auskaras“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode