Parama dėkojame




I. Šimonytė, A. Anušauskas mano, jog įstrigusi JAV parama visgi pasieks Ukrainą

paramaaĮstrigusi Jungtinių Valstijų parama Ukrainai yra nemaloni aplinkybė, teigia premjerė Ingrida Šimonytė, tačiau tiek ji, tiek krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako manantys, kad pagalba bus patvirtinta.

Taip jie kalbėjo po to, kai respublikonų senatoriai trečiadienį blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) bendrą skubios pagalbos paketą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, demokratams atsisakius numatyti nelegalios migracijos reformas.

„Tai yra problema, todėl, kad, viena vertus, tarsi neatrodo, kad retorikos lygmeniu būtų kažkokia abejonė dėl paramos skyrimo: Senate ir apskritai Atstovų rūmuose, Kongrese yra dauguma atstovų, kurie pasisako už paramą Ukrainai, (...) bet yra labai apmaudu, kad šitas klausimas – ir ne tik Ukrainos, taip pat Izraelio ir bendras tas paramos paketas, jis yra tapęs vidinės politikos įkaitu“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji sakė neabejojanti, kad paramos paketas būtų patvirtintas, jeigu atsirastų darbotvarkėje.

„Bet jis tiesiog neatsiranda darbotvarkėje. Yra šiaip labai nemaloni aplinkybė, bet aš vis dar galvoju, kad tai yra aplinkybė – ne sprendimas, o tiesiog aplinkybė – ir kad tas sprendimas anksčiau ar vėliau pasieks balsuotojus, ir tada balsavimas, tikiu, kad bus teigiamas“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Krašto apsaugos ministras sakė vizito Jungtinėse Valstijose metu aptaręs šį klausimą su respublikonų senatoriais ir išgirdęs patikinimą, kad paramos klausimas bus išspręstas iki gruodžio vidurio.

Pasak jo, tęsiantis Rusijos karui Ukrainoje paramos klausimas kyla ir kils visose šalyse.

„Taip, yra daug vidaus problemų, tačiau Ukrainos klausimas ir karas Ukrainoje ir Rusijos veiksmai griauna tarptautinę tvarką, ir jeigu ji sugrius, visa tai kainuos dešimtis kartų daugiau negu dabar“, – pabrėžė ministras.

Pasak jo, be JAV paramos „Ukrainai tiesiog būtų sunku“, tačiau sakė esantis šiuo klausimu nusiteikęs optimistiškai ir neabejoja, kad parama bus atkurta.

Į paketą įtraukta apie 60 mlrd. dolerių (55,5 mlrd. eurų), skirtų padėti Ukrainai. Taip pat numatyta apie 10 mlrd. dolerių (9,29 mlrd. eurų) parama Izraeliui konflikte su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ ir tam tikra pagalba Taivanui.

JAV Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) pažadėjo vėliau surengti balsavimą dėl respublikonų reikalaujamų sienos apsaugos priemonių, siekiant surinkti 60 balsų, reikalingų pirmajai procedūrinei kliūčiai įveikti.

Tačiau respublikonai balsavo prieš pagalbą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, argumentuodami, kad JAV vyriausybė nesiima veiksmų dėl kasdien iš Meksikos atvykstančių beveik 10 tūkst. migrantų. 

Senato respublikonai savo paramą papildomam Ukrainos finansavimui sieja su sąlyga, kad J. Bideno demokratai pritars prieglobsčio sistemos reformoms ir sugriežtintai sienų apsaugai. Kiek anksčiau šiais metais demokratai jau atmetė šias priemones.

Pirmadienį Baltųjų rūmų biudžeto vadovė perspėjo Kongresą, kad iki metų pabaigos nesusitarus dėl naujų lėšų Ukrainai, Kyjivo pajėgos būtų pakirstos mūšio lauke.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode