Sprogimas

Ruduo – iššūkių sezonas keliuose: ekspertas pataria, kaip elgtis slystant automobiliui

Sinoptikams vis dažniau prognozuojant vėstančius ir permainingus orus, draudikai perspėja ruoštis ekstremalioms vairavimo sąlygoms.

Kiekvieną rudenį avaringumas išauga, o viena tinkamai neįvertintų rizikų – šlapios kelio dangos ir nukritusių lapų kombinacija, kuri tiek pat pavojinga, kiek ir pirmasis sniegas.

Kaip ekstremaliomis sąlygomis jaustis saugiam kelyje?

Policijos pareigūnai sako, kad spalio ir lapkričio mėnesiais, nes gana žymiai keičiasi eismo sąlygos keliuose – ne tik temsta anksčiau, tačiau ir kelio danga tampa slidi dėl iškritusių kritulių.

Ką reikia ir ko nereikia daryti, jei automobilis kelyje pradeda slysti?

Vairavimo instruktorius Rytis Rutkauskas sako, kad dauguma vairuotojų, esant slidžiai kelio dangai, to neįvertina ir jaučiasi eisme pernelyg drąsiai – nepasirenka saugaus greičio, tačiau dar ir pamiršta, jog net ir patekę į ekstremalią situaciją neturėtų nustoti savo automobilio.

„Pirmoje eilėje, skirkime savo dėmesį automobilio vairavimui ir netapkime keleiviais ir stenkimės iš tos padėties išsisukti“, – apie slystančio automobilio vairavimą kalbėjo instruktorius.

Anot jo, dažna vairuotojų klaida – slystantį automobilį stabdyti, kai pamirštama jį paprasčiausiai bandyti suvaldyti.

„Svarbu nepasimesti ir nepervertinti savo galimybių. Reikia pasirinkti tokius greičius kelyje, kad esant ekstremaliai situacijai galėtume išsisukti kelyje“, – sakė ekspertas.

Vairavimo instruktoriaus teigimu, pakliuvus į slystančio automobilio „spąstus“ reikia nepamirti nekeisti vairavimo krypties ir važiavimo greičio.

„Nedarome staigių judesių vairu ir lygiai taip pat nestabdyti transporto priemonės. Žinoma, vairavimas yra nuolatinio tobulėjimo procesas, todėl papildomi įgūdžių tobulinimai taip pat nepakenks“, – sako ekspertas.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode