Sprogimas

Santaros klinikoms perduotas neišnešioto kūdikio modelis-simuliatorius

modelisSantaros klinikoms perduotas neišnešioto kūdikio modelis-simuliatorius, tiksliai atkuriantis 27-ąją nėštumo savaitę gimusį neišnešiotą kūdikį.

Kaip pranešė klinikos, ketvirtadienį klinikose pristatytas simuliatorius Paulius leis medikams geriau pažinti neišnešiotą naujagimį, jo anatomiją, dažniausias sveikatos problemas ir taip iš esmės pagerinti anksčiau laiko gimusių vaikų sveikatos priežiūrą.

Pasak klinikų, kasmet Lietuvoje gimsta apie 1,3 tūkst. neišnešiotų naujagimių. Vos vienas iš šimto per anksti gimusių kūdikių, Higienos instituto duomenimis, neturi jokių sveikatos problemų. Per anksti gimusių kūdikių mirtingumas žymiai didesnis, nei išnešiotų.

Simuliatorių Santaros klinikoms neatlygintinai perdavė neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“, su JAV farmacijos preparatų platintojos „AmerisourceBergen“ parama. 

„Neišnešiotuko“ vadovė Asta Speičytė-Radzevičienė tikisi, kad vos 35 centimetrų ir mažiau nei kilogramą sveriantis modelis padės pasirengti nenumatytoms situacijoms ir taip išgelbėti daugiau kūdikių gyvybių,

Didžioji dauguma naujagimių, gimusių anksčiau nei 34 nėštumo savaitę, gimsta ir yra gydomi Vilniaus bei Kauno perinatologijos centruose, dviejų Lietuvos universitetų ligoninėse.

Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys teigė, kad neišnešiotų naujagimių slaugymui ir gydymui reikalinga tiek moderni diagnostika, tiek ir ypatingas medicinos personalo pasiruošimas, žinios bei įgūdžiai.

Pasak jo, neišnešiotuko modelis yra „visiškai naujas mokymo technologijų žingsnis“, leidžiantis atlikti įvairias medicinines procedūras, modeliuoti klinikines situacijas, padėti rasti jų sprendimo būdus.

Muliažo pristatyme dalyvavusi pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė sakė, kad ši iniciatyva yra „puikus bendrystės pavyzdys“.

„Glaudesnis privataus ir viešojo sektorių bendradarbiavimas mūsų šalyje brėžia aiškią dabartį, o kartu ir svarbią ateities perspektyvą –įtraukias galimybes prisidėti prie inovacijų diegimo medicinoje“, – Prezidentūros pranešime sakė D. Nausėdienė.

80 tūkst. eurų kainuojantis simuliatorius yra pirmasis toks Baltijos šalyse, juo naudojantis jau pradedama apmokyti medicinos studentus, gydytojus rezidentus bei Santaros klinikų medikus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode