Sprogimas

Keičiama kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarka

Seimas nusprendė po svarstymo pritarti Farmacijos įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-337(2), kuriomis siekiama sudaryti sąlygas geresniam kompensuojamųjų vaistinių preparatų prieinamumui užtikrinti ir išvengti kompensuojamųjų vaistinių preparatų trūkumo.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad nuo šių metų liepos 1 d. Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas būtų tvirtinamas ne keturis, kaip yra reglamentuota galiojančiame teisės akte, bet du kartus per metus.

Nuo liepos mėnesio taip pat siūloma reglamentuoti, kada sveikatos apsaugos ministras gali iš išbraukti Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno vaistiniai preparatus, o iš Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kainyno – medicinos pagalbos priemones.

Svarstomomis pataisomis nuo 2022 m. sausio 1 d. įstatyme siūloma įtvirtinti: jei pirmą kartą arba po 12 mėnesių laikotarpio pakartotinai tik bendriniu pavadinimu kompensuojamasis vaistinis preparatas išrašomas elektroniniame recepte su žyma „Pirmas paskyrimas“, vaistinėje pacientui parduodamas kompensuojamasis vaistinis preparatas, už kurio to paties bendrinio pavadinimo, stiprumo ir tos pačios farmacinės formos vaistinių preparatų dozuotę Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno grupėje bazinei kainai apskaičiuoti nustatyta paciento priemoka yra mažiausia, išskyrus atvejus, kai sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka nustatomas vaistinio preparato su mažiausia paciento priemoka tiekimo sutrikimas arba kai pacientui negali būti parduotas kompensuojamojo vaistinio preparato su mažiausia paciento priemoka dozuočių skaičius, kuris atitinka recepte nurodytąjį ar ministro patvirtintas leidžiamas parduoti vaistinių preparatų dozuočių skaičiaus ribas.

Siūloma, kad sveikatos apsaugos ministras leidžiamas parduoti vaistinių preparatų dozuočių skaičiaus ribas tvirtintų atsižvelgdamas į registruotų vaistinių preparatų pakuočių dydžius ir jų dalijimo galimybes. Jei pacientui negalėtų būti parduotas kompensuojamasis vaistinis preparatas su mažiausia paciento priemoka, būtų parduodamas kitas iš eilės kompensuojamasis vaistinis preparatas, kuriam nustatyta mažiausia paciento priemoka. Jei pirmiau nurodytais atvejais pacientas atsisakytų įsigyti kompensuojamąjį vaistinį preparatą su mažiausia paciento priemoka, jam galėtų būti parduotas kitas recepte nurodyto bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos kompensuojamasis vaistinis preparatas, pacientui sumokant šio vaistinio preparato paciento priemoką.

Farmacijos įstatymo pataisų projektui po svarstymo pritarė 71, prieš balsavo 15, susilaikė 28 Seimo nariai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode