Sprogimas

Pasitikrinkite, ar įsigijote greitąjį antigeno testą, kuris tinkamas atlikti namuose

greitajiPasipildė Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) patvirtintų savikontrolei skirtų greitųjų antigeno testų, kuriuos galima atlikti namuose, sąrašas. Tikimasi, kad netrukus jais pasipildys ir prekybos vietos. Greitieji antigeno testai parodo rezultatą labai greitai – vos per 10-15 minučių.

Siekiant valdyti virusą ir sulėtinti jo plitimą, anksti išaiškinti infekcijos atvejus, kad tiek žmonės, kurie reguliariai testuojasi, tiek jų aplinka galėtų jaustis saugiau, pasitelkiama papildoma COVID-19 valdymo priemonė – savikontrolei skirti greitieji antigeno testai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nustatė išimtis ir esant ekstremaliai situacijai šalyje leidžia platinti patikimus bei saugius profesionaliam naudojimui skirtus greituosius antigeno testus, kurie yra pritaikyti naudoti savikontrolei, bei savikontrolei skirtus greituosius antigeno testus, kurių vertinimas notifikuotos įstaigos atliekamas, bet dar neužbaigtas. Savikontrolei tinkami naudoti greitieji antigeno testai turi:

  • atitikti in vitro diagnostikos priemonėms keliamus reikalavimus;
  • atitikti Europos Komisijos nustatytus parametrus: jautrumas turi būti ne mažesnis nei 80 proc., o specifiškumas – ne mažesnis nei 97 proc.;
  • būti pritaikyti naudoti mažai invaziniam ėminio paėmimo būdui – iš priekinės nosies landos arba seilių;
  • turėti neprofesionaliam naudotojui pritaikytą išorinę pakuotę ir naudojimo instrukciją.

Profesionaliam naudojimui ir savikontrolei skirtų greitųjų antigeno testų tinkamumo naudoti savikontrolės tikslais vertinimą atlikti pavesta VASPVT, kuri informaciją apie reikalavimus atitinkančius greituosius antigeno testus teikia SAM ir skelbia interneto svetainėje. Pasitikrinti, ar jūsų įsigytas testas yra įvertintas kaip patikimas ir saugus naudoti namų sąlygomis, galite čia

Prekybos vietose prekiaujama ir profesionaliam naudojimui skirtais greitaisiais antigeno testais, tačiau juos turi atlikti ir jų interpretavimą turi pateikti asmens sveikatos priežiūros įstaigos specialistas. 

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode