Sprogimas

A. Dulkys: Vilniui vakcinos perskirstytos dėl ypatingai blogos epidemiologinės situacijos

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad sprendimas Vilniui perskirstyti anksčiau kitiems miestams suplanuotas vakcinų dozes priimtas dėl ypatingai blogos epidemiologinės situacijos.

„Vakcinos buvo skirtos todėl, kad Vilniuje šiuo metu yra ypatinga sudėtinga situacija, išskirtinai sudėtinga. (...) Vilniuje pildosi lovos. Reanimacijos (lovos – BNS) jau pasiekė gruodžio situaciją, kada Lietuva pagal sergamumą buvo pirma pasaulyje“, – LRT radijui antradienį aiškino ministras.

Pasak A. Dulkio, pagal sergamumą šalyje šiuo metu yra dvi Lietuvos.

„Manau, kad ir kiti miestai mato, kad taip, iš tikrųjų dabar yra dvi Lietuvos – juodoji Lietuva pagal epidemiologinę situaciją – visas Vilniaus regionas, Kaunas toks darosi – ir yra kita Lietuva, kur tas sergamumas yra žymiai mažesnis. Todėl, matyt, turėtume solidarizuotis, o visos numatytos vakcinos kitus miestus, kitus vakcinavimo centrus irgi pasieks“, – kalbėjo ministras.

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė sostinės vakcinacijos centrams nusprendusi skirti 46 tūkst. 512 vakcinos dozių. Dalis šio kiekio – 19,8 tūkst. dozių – anksčiau buvo numatytos skirti kitoms savivaldybėms.

Šiauliai – viena iš savivaldybių, kurios dalis dozių atiteko Vilniui.

Pasak miesto mero Artūro Visocko, dėl to skiepijimą antradieniui ir trečiadieniui teks atšaukti maždaug 600 jau užregistruotų žmonių.

„Kodėl nepranešė anksčiau? Man dabar visiškai neaišku, ką tam žmogui sakyti. Aš neturiu atsakymo, kada jam ateiti. Aš tikiuosi, kad atšauks tą dalyką, nes tai visiškai nesąmonė – visiška logistikos ir logikos nesąmonė“, – BNS sakė miesto vadovas.

Tuo metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas LRT radijui sakė, kad tai „nelabai smagus ir malonus įvykis“. Jis atkreipė dėmesį, kad Vilniuje registruotis galima ne tik sostinės gyventojams.

„Skambtelėjau dviem pažįstamiems sostinėje, kurie sakė, kad užregistravo savo tėvus – vienas iš Molėtų, kitas – iš Ukmergės. Tokie sprendimai, ypač paskutinę dieną, paskutinę minutę, tikrai neprideda savitarpio supratimo“, – sakė uostamiesčio vadovas.

Statistikos departamento duomenimis, Vilniuje naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų šiuo metu siekia 992, kai Lietuvos vidurkis – 539.

Savaitinis naujų atvejų pokytis Vilniuje siekia 6,5 proc. (Lietuvoje – 2,3 proc.), Teigiamų tyrimų dalis Vilniuje sudaro 7,3 proc. (Lietuvoje – 6,3 proc.).

Klaipėdoje, kuri buvo tarp miestų, iš kurių vakcina perskirstyta sostinei, naujų atvejų rodiklis siekia 188, o savaitinis atvejų pokytis – 5,8 proc. Teigiamų tyrimų dalis uostamiestyje siekia 2,1 procento.

Šiauliuose naujų atvejų rodiklis siekia 240, naujų atvejų pokytis – 48,5 proc. Teigiamų tyrimų dalis šiame mieste sudaro 3,8 procento.

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode