RETRO

Šventasis Sostas: išpuoliai prieš branduolines elektrines draudžiami

ispuoliaiŠventojo Sosto delegacijos vadovas arkivyskupas Gabriele Caccia, rugpjūčio 8 d. kalbėdamas Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties šalių atstovų konferencijoje Jungtinėse Tautose, patikino, kad, nors branduolinės technologijos labai prisidėjo prie tvaraus vystymosi, tačiau jas plėtojant neapsieita be problemų, kai kurių – labai rimtų.

Šventasis Sostas yra įsitikinęs, kad branduolinė energija gali būti naudojama tik taikiems tikslams. Taip pat papildomi sutarties dokumentai patvirtino, kad šalys turi neatimamą teisę plėtoti taikų branduolinės energijos naudojimą. Branduolinės technologijos prisidėjo prie tvaraus vystymosi gydant vėžį, didinant pasėlių derlingumą, valdant ir saugant vandens išteklius ir stebint vandenynų taršą.

Tačiau įsipareigojimas taikingai naudoti branduolinę energiją reiškia, kad branduolinės energijos, medicinos ir mokslinių tyrimų objektai neturi tapti karo taikiniais, nes tai gali paversti tokius objektus branduolinio ginklo platinimo šaltiniais, sukurti „nešvarias bombas“ arba radiologiškai užteršti vietos bendruomenes ir aplinką, pakenkti dabartinei ir būsimoms kartoms, pareiškė arkivyskupas G. Caccia, Šventojo Sosto delegacijos vadovas.

Jis priminė, kad pirmasis Ženevos konvencijų protokolas draudžia išpuolius prieš branduolines jėgaines ir paragino šalis, kad branduolinės energijos objektų apsauga išliktų svarbiu tarptautinės darbotvarkės klausimu. Jis prašė reaguoti ir į antrines karų ir konfliktų pasekmes, kurios išlieka ilgai po to, kai nutyla ginklai.

Šventojo Sosto diplomatas taip pat priminė svarbą apsaugoti mūsų bendrus namus skiriant dėmesį technologijų socialinio poveikio, taip pat poveikio aplinkai ir sveikatai klausimus ir diskusijoms apie aplinką integruojant teisingumo klausimus, nes „turi būti išgirstas ir žemės, ir vargšų šauksmas“ – primindamas Laudato si’ sakė Šventojo Sosto delegacijos vadovas. Popiežius savo dokumente patikino, kad „taikiai naudojant atominę energiją reikia vengti požiūrio, kuris nesugeba įžvelgti slėpiningo dalykų ryšių tinklo, todėl kartais išsprendžiant vieną problemą sukuriamos kitos“.

Arkivyskupas G. Caccia priminė, kad dar 2014 m. popiežius Pranciškus, kreipdamasis Vienos konferencijos dėl branduolinių ginklų humanitarinio poveikio proga rašė, kad dabartinė ir būsimos kartos nusipelno taikios pasaulio tvarkos, grindžiamos žmonių šeimos vienybe, pagarba, bendradarbiavimu, solidarumu ir užuojauta. Todėl dabar metas baimės logikai priešpriešinti atsakomybės etika, kurti pasitikėjimo ir nuoširdaus dialogo atmosferą. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode