Sprogimas

Arkivysk. S. Ševčukas. Paveldėjome savo žemę

paveldBalandžio 28-osios, vykstant 64 karo dienai, kasdienėje vaizdo žinioje graikų katalikų didysis arkivyskupas S. Ševčukas kalbėjo apie trečiąjį Viešpaties Kalno pamokslo palaiminimą – palaiminimą romiesiems. Šis palaiminimas parodo būdą, kaip sukurti vidinę erdvę Dievui, taip pat ir karo metu.

Paskutinė diena Ukrainai buvo ypatingai sunki – priešas stiprino atakas, nuolatos apšaudomi miestai ir gyvenvietės. Ukrainos kariuomenė toliau didvyriškai atremia puolimus, o už jų stovi visa tauta.

„Šiuo sunkiu, sunkiu didžiulės kovos metu, didelio intensyvumo karo metu toliau apmąstome palaiminimus, kuriuos mūsų Viešpats Jėzus Kristus paskelbė savo Kalno pamoksle“, – sakė Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčios vyriausiasis ganytojas. Pasak jo, Velykų laikotarpiu esame ypatingai paliečiami Jėzaus prisikėlimo ir amžinojo gyvenimo, gauto krikštu, jausmo. Palaiminimai atskleidžia giliąją krikščioniško gyvenimo prasmę. 

„Palaiminti romieji, nes jie paveldės žemę“, – sako Kristus savo mokiniams. Romumas čia nėra paprastas drovumas ar kitas žmogiškas jausmas. Šis romumas kyla iš nuolankumo, kuriuo pasižymi mūsų švelnus ir tylus Gelbėtojas. „Jis, turėdamas Dievo prigimtį, godžiai nesilaikė savo lygybės su Dievu, bet apiplėšė pats save, priimdamas tarno išvaizdą ir tapdamas panašus į žmones“, – citavo apaštalą Paulių didysis arkivyskupas S. Ševčukas. Pasak jo, nuolankumo ir nusižeminimo kelias žmoguje sukuria vidinę erdvę, leidžia priimti Dievo dovanas, ypač amžinojo gyvenimo dovaną, ir pažinti tiesą apie save: kad esame Dievo vaikai ir savo Tėvo palikimo paveldėtojai. „Palaiminti romieji, nes jie paveldės žemę“ – tai tiesa apie mus pačius, apie mūsų kilmę, kurią užgožia puikybė.

Tuo tarpu, pasak ukrainiečio ganytojo, šiuo metu matome, kaip jo krašto priešas masiškai išvaro Ukrainos sūnus ir dukras iš jų žemių. Pasak pačios Rusijos oficialaus pareiškimo, ji deportavo, pavertė bežemiais tremtiniais daugiau nei milijoną žmonių, tarp kurių – apie 200 000 vaikų.

„Šiandien prašome: „Viešpatie, leisk mums atskleisti savo širdyse Tavo galią, malonę, Tavo paveldą. Suteik mums nuolankumo, kad žinotume tiesą apie save ir tada galėtume priimti tai, ką mums dovanoji. Nes žinome, kad Tu davei mums mūsų žemę, mūsų tėvynę, mūsų valstybę kaip palikimą. Todėl norime būti kaip Tu – tylūs, švelnūs, kad teisingai, pagal Dievo teisę, paveldėtume žemę, kurią Tu, Dangiškasis Tėve, nori mums dovanoti“, – meldė didysis arkivyskupas S. Ševčukas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode