Sprogimas

Arkivysk. S. Ševčukas: kai blogį iškeliame į dienos šviesą, jis silpsta

sviesaUkrainos graikų apeigų Katalikų Bažnyčios didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas nuo pat karo pradžios kiekvieną dieną skelbia kelių minučių trukmės vaizdo įrašus, kuriais drąsina savo vadovaujamos bendruomenės tikinčiuosius ir visus ukrainiečius.

Kovo 30-osios – trisdešimt penktos karo dienos – popietę paskelbtoje žinioje arkivyskupas dėkojo savo tautiečiams už drąsą ir broliškumą, prašydamas neprarasti dabartinės  susitelkimo dvasios, nes karo galo dar nesimato. „Mes tik pradedame aiškiau matyti šio karo pasekmes. Karas visada atneša destrukciją. Ištisi miestai ir kaimai virto vaiduokliais. Ten, kur kadaise klestėjo intelektualinis, dvasinis ir pilietinis gyvenimas, šiandien siaučia gaisrai ir pučia žvarbus vėjas. Karas visada atneša badą, žmonių nuskurdinimą. Jau dabar matome, kad milijonai žmonių paliko savo namus.“

Arkivyskupas paminėjo oficialius duomenis, pasak kurių mažiausiai 6 mln. žmonių buvo priversti palikti namus, maždaug 3 mln. iš jų kaip karo pabėgėliai išvyko iš Ukrainos. Maždaug 50% susitraukė Ukrainos ekonomika. Tai reiškia, kad ateinančios savaitės bus labai sunkios. „Tačiau Ukraina laikosi! Ukraina kovoja! Ukraina laimi ir stebina pasaulį“, – sakė arkivyskupas.

Jis taip pat prašė matyti gilesnę dvasinę tikrovę, kuri slepiasi po regimų baisių įvykių paviršiumi,  neapliesti dvasinės kovos, kurią kiekvienas krikščionis turi kovoti su blogiu, su velniu ir jo tarnais. „Šiandien noriu priminti vieną šios dvasinės kovos taisyklę, – sakė arkivyskupas. Blogis visada slepiasi tamsoje. Jei velnias ir blogi darbai iškeliami į šviesą, jei jie demaskuojami, velnias iš karto netenka jėgų. Jis sunaikinamas šviesoje. Dievo tiesos šviesa jį susilpnina ir nuginkluoja. Todėl, jei slepiame ar dangstome savo nuodėmes, ydas, jos tampa stipresnės, užvaldo mus. Tačiau kai jas iškeliame į šviesą, einame išpažinties, atveriame savo širdis, tuomet iškeliame velnio darbus į šviesą ir atimame jo galią.“

Pasak arkivyskupo, šios dvasinės kovos taisyklės galioja ir žmonių viešojo gyvenimo lygmenyje. Visada reikia demaskuoti blogį, viešinti piktojo įkvėptus darbus. Arkivyskupas padėkojo žurnalistams, visiems komunikacijos darbuotojams, kurie skelbia tiesą kartais net rizikuodami savo gyvybe, sako tiesą apie Ukrainos kančias. Jis taip pat priminė, kad šiandien Rusijoje kai kurie žodžiai, kaip pavyzdžiui „karas“, yra uždrausti.

Ukrainos graikų apeigų Katalikų Bažnyčios vadovas priminė ir kitą dvasinio gyvenimo taisyklę – atsakomybę už artimą, pareigą sudrausminti, kai jis dar bloga, vengti bendrininkavimo kito žmogaus daromose nuodėmėse, kad ir mes patys nebūtume dėl jų atsakingi.

„Viena iš tokių nuodėmių yra tylėti apie kito nuodėmę arba ją teisinti“, – sakė arkivyskupas, ragindamas nesivelti į kitų nuodėmes, netapti nusikaltimų, vykstančių Ukrainoje, bendrininkais dėl savo tylėjimo ar baimės sakyti tiesą. „Iškelkime blogį į šviesą ir mes nugalėsime!“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode