Parama dėkojame




Sprogimas

Ukrainos kapelionai ir dvasininkai lieka greta savo žmonių, žūva kartu su jais

kapelUž parapijas atsakingi ukrainiečių dvasininkai, kaip ir karo kapelionai, lieka su jų dvasinei globai patikėtais žmonėmis. Kai kurie už tai sumokėjo gyvybės kainą, greta aukų civilių ar žuvusių mūšio lauke. 

Pasak autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios informacijos kanalų, vasario 28 dieną buvo nukautas kariuomenės kapelionas Maksymas Kozačyna, gimęs 1979 metais, tarnavęs Kyjivo apskrityje. Tikslios ramaus ir nuolankaus būdo kunigo žūties aplinkybės nėra aiškios, tačiau Ukrainos ortodoksai dalijosi informacija, kad jo automobilis buvo suvarpytas kulkomis. Praėjo diena ar daugiau, kol Ukrainoje karą pradėjusios Rusijos pajėgos leido paimti jo kūną palaidojimui.

Keliomis dienomis anksčiau, vasario 25-ąją, Rusijos kariuomenė pagrobė kapelioną Vasilį Virozubą. Jis buvo gelbėjimo misijoms skirtame laive, kuris skubėjo padėti Ukrainos kariams, buvusiems išgarsėjusioje Gyvačių salytėje Juodojoje jūroje. Laivas buvo sulaikytas Rusijos pajėgų, jūreiviai ir juos lydėjęs kapelionas – paimti į nelaisvę ir kažkur nugabenti.

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios kapelionas Sergejus Cjoma pasidalijo žinia apie kovo 5-ąją dieną nukautą jo bičiulį Rostislavą Dudarenką, ortodoksų kunigą, studijų seminarijoje draugą, žmonos pusbrolį. Pasak kapeliono, kunigas žuvo gimtajame Jasnogorodkos kaime, esančiame Kijevo apskrityje, prie kelio bloko, rusų kariuomenės puolimo ir bombardavimo metu.

Kovo 11 dieną žuvo jaunas kariuomenės kapelionas Platonas Morgunovas, tarnavęs 53-iojoje Ukrainos kariuomenės mechanizuotoje divizijoje. Nurodoma, kad jo žūties vieta – Volnovachos miesto apylinkės, Donetsko apskrityje. Jis liko greta karių, kuriems stengėsi būti dvasinis pavyzdys, bet kokiomis aplinkybėmis.

Kovo 14 dieną buvo pagrobtas Zaporožės apskrities mieste prie Azovo jūros Berdianske tarnavęs Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios kunigas Olegas Nikolajevas. Nurodoma, kad į jo namus įsiveržę ginkluoti vyrai išsivedė dvasininką nežinoma kryptimi, nors jo žmona serga sunkia liga, kuri reikalauja kasdienės priežiūros. Vis tik, kovo 15 dieną vietos žurnalistė, t. Olego bičiulė, pranešė, kad jis sugrįžo į savo namus, kurių neketina palikti. Pasak žurnalistės, daugiau detalių ji negali pateikti dėl saugumo sumetimų.

Kovo 15 dieną Kijevo ortodoksų dvasinė akademija pasidalijo žinia, kad dešimčia dienų anksčiau, kovo 5-ąją, Bučos mieste, Kyjivo apskrityje, buvo nušautas šios akademijos dėstytojas Aleksandras Ivanovičius Kisliukas. 60 metų amžiaus akademikas buvo senųjų slavų, graikų ir lotynų kalbų žinovas, taip pat vertė iš anglų, vokiečių ir prancūzų. Jo dėka ukrainiečių kalba pasirodė graikų filosofo Aristotelio „Politikos“, romėnų istoriko Tacito ar šv. Tomo Akviniečio tekstų lotynų kalba, vokiečių filosofo Karlo Jasperso knygų vertimai.

Protestantų pastorius Genadijus Mokhnenko, reziduojantis Mariupolyje, kuris šiomis dienomis itin įnirtingai bombarduojamas ir puolamas, savo „Facebook“ paskyroje nuolatos dalijasi žiniomis apie pasibaisėtiną žmonių humanitarinę padėtį ir apie tūkstančius žuvusių, kurių didelė dalis nėra matoma jokioje statistikoje. Tarp jų – viena iš jo įvaikintų našlaičių. Pasak pastoriaus, jis sužinojo, kad dabar jos trijų metų amžiaus sūnus tapo našlaičiu. Kovo 13 dienos įraše pastorius rašo, kad jauną moterį jos pačios bute užmušė iš tariamų Ukrainos išlaisvintojų tanko paleistas šūvis.

Tačiau Rusijos propagandoje, karčiai pažymi jis, bus pasakyta, kad tai melaginga naujiena, kad jo paskelbtoje nuotraukoje ne našlaitė, o pozuojantis fotomodelis, kad tai pačių ukrainiečių radikalų darbas, Vakarų ir Nato nuopelnas. O rusiški tankai toliau gelbės ukrainiečius, šaudydami į juos. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode