Sprogimas

Kardinolas P. Parolin apie Ukrainą: „Niekada nevėlu!“

nevelu„Nors įvyko tai, ko bijojome ir tikėjomės, kad neįvyks – Rusija pradėjo karas prieš Ukrainą – esu įsitikinęs, kad visada yra vietos deryboms. Niekada nevėlu!“. „Pastebėjau, kad kai kuriuose pastarųjų dienų pareiškimuose buvo užsimenama apie incidentus, kurie įvyko prieš Antrąjį pasaulinį karą ir jį išprovokavo. Šios nuorodos verčia drebėti. Turime vengti bet kokio eskalavimo, sustabdyti karą ir derėtis“, – sakė kardinolas P. Parolin, atsakydamas į italų žurnalistų klausimus.

„Nerimą kelia ir galimas naujo šaltojo karo su dviem priešiškais blokais sugrįžimas“, – pridūrė jis.

Artimiausias popiežiaus Pranciškaus bendradarbis pažymėjo, kad Šventasis Sostas yra pasirengęs padėti derybų procesui. „Šventasis Sostas, kuris pastaraisiais metais nuolat diskretiškai ir dėmesingai stebėjo įvykius Ukrainoje, siūlydamas palengvinti dialogą su Rusija, yra visada pasirengęs padėti šalims atnaujinti šį kelią“, – sakė kardinolas P. Parolin interviu, kurio ištraukos buvo publikuotos didžiuosiuose Italijos dienraščiuose.

Jis taip pat patikslino apie ką buvo kalbama precedentų neturinčiame popiežiaus apsilankyme Rusijos Federacijos ambasadoje prie Šventojo Sosto, Vatikano prieigose. Galima priminti, kad po vizito paskelbtame komunikate diplomatiškai buvo nurodyta, jog popiežius, prieš tai jau kelis kartus kalbėjęs apie karo beprotybę ir didžiajam ukrainiečių graikų katalikų arkivyskupui, tiesiogiai informuojančiam popiežių apie padėtį jo šalyje, Sviatoslavui Ševčukui pažadėjęs daryti viską, ką gali, išreiškė savo susirūpinimą rusų ambasadoriui. 

„Atnaujinu Šventojo Tėvo raginimą, kurį jis išsakė lankydamasis Rusijos ambasadoje prie Šventojo Sosto, skubiai nutraukti mūšius ir grįžti prie derybų. Karinė ataka, kurios tragiškus padarinius visi matome, turi būti nedelsiant sustabdyta. Norėčiau priminti Pijaus XII žodžius, pasakytus 1939 m. rugpjūčio 24 d., likus kelioms dienoms iki Antrojo pasaulinio karo pradžios: „Tegul grįžta vienas kito supratimas. Tegu būna atnaujintos derybos. Derėdamiesi gera valia ir gerbdami vieni kitų teises, jie įsitikins, kad nuoširdžios ir veiksmingos derybos visada gali virsti garbinga sėkme““, – citavo Popiežiaus valstybės sekretorius.

„Kiekvienos šalies siekiai ir jų teisėtumas turi būti bendrai svarstomi platesniame kontekste ir, svarbiausia, atsižvelgiant į pačių piliečių pasirinkimą bei laikantis tarptautinės teisės. Istorijoje gausu pavyzdžių, patvirtinančių, kad tai įmanoma“, – pridūrė jis.

„Nedrįstu apie tai net pagalvoti. Tai būtų milžiniška katastrofa, nors, deja, tokios galimybės negalima visiškai atmesti. [...] Tai prieštarauja brolybės kultūrai, kurią Pranciškus siūlo kaip vienintelį būdą sukurti teisingą, vieningą ir taikų pasaulį“, – sakė kardinolas P. Parolinas, paklaustas apie konflikto išplitimo Europoje riziką, apie naujo šaltojo karo gimimą.

Kita vertus, jis pasidžiaugė Ukrainos Bažnyčių vienybe. Nors Bažnyčios istorijoje, kaip regime jau apaštalo Pauliaus laiškuose, skausmingo skaidymosi niekada netrūko, šiandien Bažnyčios stengiasi kalbėti apie tai, kas svarbiausia. 

„Šiandien matome viltingų ženklų Ortodoksų Bažnyčių vadovų kreipimuose, kuriuose jie rodo norą pamiršti žaizdas ir kartu siekti taikos. Jie sutaria dėl dabartinės labai neraminančios padėties vertinimo ir patvirtina, kad taikos ir žmogaus gyvybės vertybės yra tai, kas jiems brangiausia. Ir kad jie gali atlikti svarbų vaidmenį užkertant kelią tolesniam padėties blogėjimui“, – pažymėjo kardinolas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode