Sprogimas

„Jis daro, kad kurtieji girdi ir nebyliai kalba“ (Mk 7, 37)

Ką tik pasirodžiusios popiežiaus enciklikos „Laudato Si“ (Būk pagarbintas) kertinė mintis – rūpestis bendraisiais žmonijos namais. Rugsėjo 1 d. Lietuvoje žinoma kaip Mokslo ir žinių diena. Nuo šiol katalikų pasaulyje ši diena bus minima kaip „Pasaulinė maldos už rūpinimąsi kūrinija diena“. Maldų dienai parinkęs rugsėjo pirmąją popiežius Pranciškus nurodė, kad ta pačia kūrinijos apsaugos intencija rugsėjo pirmąją meldžiasi visas ortodoksų pasaulis. Dienos minėjimą ortodoksų Bažnyčioje įvedė Konstantinopolio patriarchas Dimitrijus 1989 m. Jo įpėdinis ir dabartinis ekumeninis patriarchas Baltramiejus ortodoksų pasaulyje įtvirtino ir išplėtė maldų dienos tradiciją. Baltramiejus, kartais tituluojamas „Žaliuoju patriarchu“, buvo vienas iš pagrindinių popiežiaus Pranciškaus patarėjų jam rengiant encikliką apie rūpinimąsi bendraisiais namais, tai yra – kūrinija.

Į paskelbtą popiežiaus Pranciškaus rūpestį bendraisiais žmonijos namais labai prasmingai atsišaukia pirmojo rugsėjo sekmadienio Evangelija. Ji kviečia mus permąstyti savo gyvenimo kelią, paklausti savęs, ar mūsų mintys, žodžiai ir darbai yra tai, ko trokšta ir laukia iš kiekvieno mūsų Jėzus? Ar esame Jėzaus gydančios malonės ir beribio gailestingumo bendražygiai, ar tik abejingi savo žemiškos kelionės bendrakeleiviai? Dar daugiau – nebylio išgydymo pasakojime turime susimąstyti, ar kartais nesame nebylūs įvairiems Dievo kvietimams ir įkvėpimams liudyti Kristų malda ir darbu?

Kartą viename aukcione pardavimui buvo išstatytas senas apdulkėjęs smuikas. Pradinė smuiko kaina buvo tik trys eurai, bet štai priėjęs prie smuiko pagyvenęs žilų plaukų žmogus nupūtė nuo smuiko dulkes, suderino instrumentą ir užgrojo. Pasklido nuostabūs smuiko melodijos garsai. Vos baigus groti smuiko kaina kaipmat šoktelėjo net keletu tūkstančių eurų. Geras klausimas – kas taip smarkiai pakeitė seno apdulkėjusio smuiko kainą? Atsakymas paprastas – tai smuiko maestro rankos prisilietimas.

Šio sekmadienio Evangelijoje Jėzus prisiliečia prie kurčiojo nebylio. Akimirksniu gyvenimas atgyja naujomis regėjimo ir girdėjimo spalvomis. Nebijokime ir mes Jėzaus, nors išorėje gal ir nesame kurti ir nebylūs. O kaip viduje, mūsų sieloje – ar viskas tvarkoje su mūsų dvasine sveikata?

Kun. Egidijus ARNAŠIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode