Sprogimas

Žmonėms su klausos negalia – dar vienas pritaikytas muziejus

Nuo šiolei turintieji klausos negalią gali aplankyti dar vieną jiems pritaikytą kultūros objektą – Mažeikių muziejaus struktūrinį padalinį Viekšnių vaistinės muziejų.

Mažeikių muziejus baigė įgyvendinti projektą, kurio metu sukurtas dokumentinis filmas apie garsų XX a. pirmos pusės ir vidurio provizorių iš Viekšnių Juozą Aleksandravičių.

Į filmą sudėta glausta svarbiausia informacija apie šią neeilinę asmenybę, pateikiami jį pažinojusių asmenų pasakojimai, tarp jų – ir jo dukters Zofijos Aleksandravičiūtės – Navickienės. Bendradarbiaujant su Lietuvių gestų kalbos vertimo centro Šiaulių teritoriniu skyriumi, filmas įrašytas gestų kalba, taip pat turi vertimą į anglų kalbą. Filmo režisierė ir prodiuserė – Bernadeta Staskevičienė.

 

Finansavimą dokumentiniam filmui sukurti skyrė Lietuvos kultūros taryba https://www.ltkt.lt , lėšomis prisidėjo Mažeikių rajono savivaldybė. Šiek tiek savo lėšų dokumentiniam filmui apie garsųjį provizorių sukurti skyrė ir žinoma žolininkė Jadvyga Balvočiūtė, kuri, kaip žinia, atkūrė Viekšnių vaistinės muziejaus vaistažolių sodą.

Informacijos apie provizorių Juozą Aleksandravičių Viekšnių vaistinės muziejus jau turėjo tikrai nemažai. Tačiau muziejininkai labai norėjo jį pristatyti lankytojams ir kaip žmogų, kaip asmenybę. O kas gali apie jį žinoti daugiau nei pažinojusieji asmeniškai? Todėl ir norėta pakalbinti juos, pakelti iš jų atminties iš pirmo žvilgsnio gal ir nelabai reikšmingus, bet tiek daug apie provizorių pasakančius jo gyvenimo epizodus. Sudėti visus pasakojimus į dokumentinį filmą ragino ir greitai bėgantis laikas, nes pažinojusieji J. Aleksandravičių – jau garbaus amžiaus žmonės. Todėl Mažeikių muziejus kultūros tarybai pateikė projektą „Viekšnių Balandėlis“ dėl finansavimo. Gavus jį, kibta į darbus.

Laikas tikrai neprailgsta klausantis provizoriaus dukros Zofijos Aleksandravičiūtės – Navickienės pasakojimo. Ne mažiau įdomu klausytis ir buvusios J. Aleksandravičiaus bendradarbės Bronės Pakamanienės. Kai kurie papasakoti epizodai nejučia sukelia šypseną, kai kurie verčia susimąstyti. O vaizduotėje susidėlioja labai gyvas ir įvairiaspalvis garsiojo provizoriaus paveikslas.

Filmas pagyvintas animacija, muzikiniu fonu bei garso efektais. Vaizdo/garso/šviesų operatoriai – Gediminas Janka, Tautvydas Rasiulis ir Arminas Jankauskas. Filmą įgarsino Arminas Boguševičius.

„Labai džiaugiamės, kad Lietuvos kultūros taryba skyrė pagrindinį finansavimą dokumentiniam filmui apie J. Aleksandravičių sukurti. Juo atnaujinome ir papildėme ekspozicijose turimą informaciją, pritaikėme ją turintiesiems klausos negalią bei užsienio turistams, jaunimui. Mažeikių muziejus jau bene dešimt metų kryptingai dirba linkme, kad kuo daugiau ekspozicijų būtų pritaikyta neįgaliesiems. Tad šis įgyvendintas projektas – užsibrėžtų tikslų tąsa. Filmas bus demonstruojamas muziejaus lankytojams, taip pat naudojamas Viekšnių vaistinės muziejuje vykdomos edukacijos teorinio užsiėmimo dalyje, kurioje edukacijos dalyviai supažindinami su Aleksandravičių gimine. Tai užtikrins jo tvarumą ir ilgalaikę išliekamąją vertę“, – teigia projekto koordinatorė, Mažeikių muziejaus kultūrinės veiklos vadybininkė Vida Keršienė.  

            

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode