Sprogimas

„Interresta development“ Šalčininkuose už 8 mln. eurų statys 132 butus

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Interresta development“ Šalčininkuose imasi daugiabučių statybų ir per kelerius metus mieste planuoja pastatyti 132 butus, į kuriuos investuos 8 mln. eurų.

Bendrovės bendraturtis ir vadovas Bernardas Petroševičius BNS pasakojo, kad projekto mieste nuspręsta imtis įvertinus naujų būstų poreikį Šalčininkuose.

„Nekilnojamojo turto plėtra ir statybomis užsiimame ne vienerius metus, situacija Vilniuje šiuo metu įtempta – statančių daug. Šalčininkai mus domino jau anksčiau, o pabendravę su vietos gyventojais, savivaldybės atstovais išsiaiškinome, kad yra naujų būstų poreikis. Išanalizavome situaciją ir nusprendėme rimčiau domėtis – tuomet atsirado geras sklypas“, – sakė B. Petroševičius.

„Šalčininkuose šiuo metu apskritai nelabai yra parduodamų butų. Senų butų, kur gyvena 2-3 kartos, neparduoda – laiko vaikams ir anūkams. Nebent kažkas išsikelia, tai tuomet pardavinėja. Žmonės statosi individualius namus, bet tik tie, kurie gali sau leisti. Savivaldybė mums sakė, kad per metus pradedama statyti apie 40-50 individualių namų“, – pridūrė jis.

Bendrovė 90 arų ploto sklype Šv. Jono Pauliaus II gatvėje dar šiemet planuoja pradėti daugiabučių „Sniadeckio namai“ statybas.

„Mes žiūrėjome visus tuščius sklypus. Mūsų sklypas ten tiesiog buvo ir turbūt mūsų laukė – niekas ten nieko nedarė. Tai judri vieta, prie dviejų didžiųjų mokyklų, arti miesto centro. Iki centrinės aikštės apie 7 minutės pėsčiomis“, – sakė B. Petroševičius.

Teritorijoje planuojama pastatyti keturis penkiaaukščius, kuriuose rinkai bus pasiūlyti 132 butai ir komercinės patalpos.

Namuose suplanuoti 1-4 kambarių butai. Anot B. Petroševičiaus, bendrovė analizavo Šalčininkų rinką ir nusprendė, kad namuose beveik pusė butų bus trijų kambarių. Palyginimui, Vilniuje plėtotojai dažniausiai siūlo daugiau vieno ir dviejų kambarių butus.

„Prieš pradėdami projektuoti, darėme gyventojų apklausą, kurioje sudalyvavo virš 500 žmonių. Ir pagal tai projektavome. Šalčininkuose yra didelės šeimos – su 2-3 vaikais. Didelė dalis jaunų šeimų, dar vaikus leidžiančių į mokyklą. Todėl manome, kad dalis jų įsikurs mūsų projekte“, – kalbėjo jis.

Preliminariai planuojama, kad projekto butų vieno kvadratinio metro kaina sieks apie 1,2 tūkst. eurų.

„Statybos sąnaudos yra išaugusios dėl A+ klasės, todėl kainodara bus arti Vilniaus ekonominės klasės būsto kainos. Kol kas nesame sudėlioję kainodaros atskirai kiekvienam butui, bet planuojame, kad bus apie 1,2 tūkst. eurų už kvadratinį metrą su daline apdaila. Tai nebus pigu, bet su dabartinėmis (statybos – BNS) kainomis negali būti pigu“, – teigė „Interresta development“ vadovas.

„Toks projektas prieš kokius trejus metus nebūtų galėjęs įvykti, nes per tą laiką padidėjo darbo užmokestis ir matome, kad tikrai yra galimybė sėkmingai įgyvendinti projektą“, – pridūrė jis.

Orientuosis į šeimas

Daugiabučių pirmuose aukštuose planuojamose įrengti komercinėse patalpose galės kurtis maitinimo, prekybos ir paslaugų įmonės. Po namais bus įrengta 90 vietų automobilių stovėjimo aikštelė.

„Visi butai planuojami su balkonais, daliai pirkėjų bus galimybė įsigyti požeminę automobilių stovėjimo vietą. Bet vietų turėtų užtekti visiems, nes greta projektuojamoje gatvėje taip pat numatyta automobilių stovėjimo vietų. Taip pat numatėme, kad gali prireikti komercinių patalpų kavinei ar parduotuvei“, – vardijo B. Petroševičius.

Klausiamas apie potencialius pirkėjus, jis išskyrė kelias grupes: jaunas šeimas, taip pat pretenduojančias į paramą pirmajam būstui, įmones, besižvalgančias butų atvykstantiems darbuotojams ir savivaldybę.

„Tai galėtų būti jaunos šeimos, dalis jų pateks ir į tą grupę, kuri gali gauti valstybės paramą. Šalčininkuose nuomos rinka visai neišvystyta, o mes matome tokį potencialą, nes yra įmonių, kurių darbuotojai atvažiuoja į miestą. Savivaldybė yra išreiškusi norą įsigyti keletą būstų atvykstantiems gydytojams, mokytojams – jaučia jų trūkumą, nes auga miestas“, – kalbėjo jis.

Projektą planuojama plėtoti dviem etapais: iki 2020 metų pabaigos pastatyti du daugiabučius, o visą projektą įgyvendinti iki 2022 metų.

„Sulaukėme didžiulio susidomėjimo. Dabar žmonės laukia, kada pradėsime statyti. Kitą mėnesį pradėsime žemės darbus, o statybos leidimo tikimės iki metų pabaigos. Tuomet galėsime statyti ir tikimės, kad kitų metų rugpjūtį atiduoti butus įsirenginėti. Pardavimus taip pat pradėsime, kai turėsime statybos leidimą. Tikimės iki 2021 metų pabaigos įgyvendinti visą projektą“, – pasakojo B. Petroševičius.

Pasak jo, dalį projekto finansuos pati plėtotoja, o dėl likusios deramasi su finansų įstaigomis.

Išnuomojo du sklypus daugiabučiams

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegožas Jurgo BNS sakė, kad savivaldybė tikslingai du sklypus išnuomojo daugiabučių statybai, nes mieste jaučia būsto poreikį ir verslininkų domėjimąsi plėtra.

„Buvo suformuoti du sklypai daugiabučių statyboms ir vyko du aukcionai. Tokia kryptis pasirinkta, nes jau anksčiau tai viena-kita įmonė ar verslininkas vis parodydavo, kad norėtų statyti daugiabučius Šalčininkuose. Kelerius metus tokia situacija buvo stebima, to pasekoje ir buvo rastas sprendimas rengti aukcioną“, – pasakojo jis.

„Šalčininkuose praktiškai 20 metų nevyko daugiabučių statybos. Aišku, tai yra didelis įvykis, galbūt kiek ekspertimentinis, bet būsto poreikis yra“, – sakė G. Jurgo.

Anot savivaldybės atstovo, šiuo metu Šalčininkai plečiasi, kai gyventojai patys statosi namus.

„Sklypų, butų ir kito nekilnojamojo turto kainos Šalčininkuose yra didesnės nei šalies vidurkis. Nuomojamų būstų nėra daug, gyventojai ir svečiai dažnai skundžiasi, kad pakankamai sunku rasti butą išsinuomoti ir gyventi. Visi šie ženklai rodo, kad paklausa būstui yra. Išduodamų statybos leidimų skaičius rodo, kad žmones statosi ir Šalčininkai yra patrauklūs. Kokio dydžio poreikis, parodys laikas“, – sakė G. Jurgo.

Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojo, naujo būsto mieste labiausiai reikia jaunoms šeimoms, tačiau jis aktualus ir kitoms gyventojų grupėms.

„Jaunos šeimos nori naujo ir nuosavo būsto, centre, su išvystyta infrastruktūra. Galbūt vyresnio amžiaus žmonėms tai mažiau aktualu. Bet stebime įvairius procesus: kartais vyresnio amžiaus asmenys, kurie jau užauginę vaikus lieka vieni dideliame name, jį parduoda ir ieško sau būsto apsigyventi. Pagrindinė tikslinė grupė yra jaunimas, bet ne tik“, – kalbėjo jis.

G. Jurgo patvirtino, kad savivaldybė domisi galimybe įsigyti būstų planuojamuose statyti daugiabučiuose, kad galėtų pasiūlyti atvykstantiems specialistams, pirmiausia gydytojams, kurių mieste trūksta. Tačiau jis pridūrė, kad galutinis sprendimas priklausys nuo kainos.

„Dėl masto ir dėl konkrečių sprendimų dar reikėtų palaukti, bet poreikis socialiniam ir tarnybiniam būstui yra ir savivaldybė svarsto įvairius variantus, dalyvauja projektuose, bet tas poreikis nemažėja. Viskas priklausys nuo konkrečių kainų ir sąlygų, bet savivaldybė rimtai svarsto šį variantą“, – BNS sakė jis.

Rizikos: politika ir statybos kainos

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Resolution LT“ NT projektų grupės vadovas Algirdas Navickas BNS sakė, jog sprendimas imtis naujų būstų statybų Šalčininkuose šiuo metu yra gana logiškas.

„Pasinaudoti situacija, kai teikiama valstybės parama būstui, ir pradėti statybas pasiūlant naujų butų Šalčininkuose, kur šiuo metu tokios pasiūlos nėra, bet yra apie 6500 gyventojų, yra gana savalaikis ir logiškas sprendimas“, – sakė jis.

„Labai tikėtina, kad pagrindinė plėtotojų paskata projektų vystymui Vilniaus gretimybėje yra valstybės parama jaunų šeimų pirmam būstui. Taip skatinama jaunus žmones kurtis regionuose, o Šalčininkai yra gana arti Vilniaus, todėl įsigyti būstą su parama būtų aktualu tiek vietiniams, tiek aplinkinių rajonų ar Vilniaus gyventojams“, – kalbėjo jis.

Pasak A. Navicko, šiuo atveju pagrindinės rizikos – ar bus tęsiamas paramos jaunoms šeimoms teikimas ir kaip pavyks suvaldyti statybos sąnaudas.

„Rizika yra politiniame kontekste: ji bus mažesnė, kol teikiama parama. Politikai stebės, kaip ji atitinka pirminę idėją – pritraukti daugiau jaunų gyventojų į rajonus. Jei visgi ji daugiau teiks trumpalaikės naudos verslui, tai tokios priemonės ateityje gali būti atsisakoma“, – sakė ekspertas.

„Rizika išlieka ir statybų sąnaudose. Šiuo metu vien A energinės klasės būsto statybos sąnaudos siekia 950 eurų/kv. m, bet gali būti ir didesnės, priklausomai nuo kokybės lygio, inžinerinių ir technologinių sistemų. Žinoma, esminis skirtumas yra pradinė investicija į sklypą ir, panašu, kad šiuo atveju plėtotojas turi arti nulinės investicijos riziką, nes sklypų kainos yra mažos“, – kalbėjo jis.

„Resolution LT“ eksperto teigimu, plėtotojai rečiau imasi būsto projektų regionuose dėl mažesnės paklausos.

„Tokie projektai regionuose nėra dažnas reiškinys, o plėtotojai, įvertinę rizikas, stato mažesnės apimties daugiabučius, atsižvelgdami į paklausą ir taip suminkština riziką bei tikrinasi rinką, pardavimų potencialą. Ir šiuo atveju Šalčininkuose, manau, plėtotojas keturis daugiabučius statys etapais, atidžiai vertins situaciją ir prie jos taikysis“, – sakė A. Navickas.

Klausiamas apie planuojamų Šalčininkuose pasiūlyti butų kainas, jis teigė, jog „Resolution LT“ skaičiavimais, šiuo metu tvari būsto kaina senos statybos namuose turėtų siekti 981 eurų, o naujuose – 1185 eurų už kvadratinį metrą, jei būsto plotas siekia iki 60 kv. metrų.

Autorius: Evelina Povilaitytė

Vilnius, rugsėjo 22 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode