Sprogimas

O. Jasmontienė: „Vaikų meilė ir darni šeima – varomoji jėga“

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

„Savo politine veikla noriu prisidėti prie rajono socialinės gerovės stiprinimo, laisvos, veržlios, pilietiškos visuomenės formavimo“, – kalba Šiaulių banko Mažeikių klientų aptarnavimo centro vadovė, išrinkta Mažeikių rajono savivaldybės tarybos nare, neseniai gimtadienį šventusi Odeta Jasmontienė. Kaip pati teigia, jos pašaukimas – dirbti su žmonėmis, padėti spręsti jiems iškilusias problemas.

– Kokioje šeimoje augote ir kokias vertybes įdiegė tėvai?

Gimiau 1981 m. birželio 26 d. Ruzgų kaime, Mažeikių rajone, paprastoje tradicinėje šeimoje. 1999 m. baigiau Mažeikių Gabijos gimnaziją, didžiuojuosi būdama 1-osios gimnazistų laidos absolventė. Tie 4 metai gimnazijoje suformavo labai stiprų tikslų siekimo svarbumą, nes tada mes visi kaip pamišę stengėmės dėl to, kad mokykla turėtų gimnazijos statusą, ir tuometinis direktorius Pranas Barvydas sugebėjo mus sumotyvuoti, jog turime pasistengti dėl savęs ir kitų.

Abu tėveliai jau iškeliavę į amžinybę, mama prieš 20 metų, tėtis – šiemet. Keistas sutapimas: abu tą pačią dieną. Iš tėvų paveldėjau tvirtą pasiryžimą siekti užsibrėžto tikslo, jautrumą, didelį atsakomybės jausmą už save ir kitus bei norą padėti žmonėms.

Mama nuo mažumės mokė disciplinos, visada akcentavo mokslo svarbą ir įskiepijo didelę meilę darbui, Tėvynei ir šeimai. Ji turėjo svajonę, kad tapčiau gydytoja, tačiau aš labai bijau kraujo, pasirinkau kitokį kelią – 2004 m. Šiaulių universitete baigiau socialinę pedagogiką ir psichologiją. Supratau, kad mano pašaukimas – dirbti su žmonėmis, padėti spręsti jiems iškilusias problemas. Baigusi studijas pagal specialybę darbo neradau. Savo darbo karjerą pradėjau dirbdama biuro administratore, vedama noro tobulėti, 2007 m. baigiau vadybos ir verslo administravimo magistro studijas, kas atvėrė duris į bankininkystę. 2007 m. pradėjau dirbti SEB banke verslo klientų vadybininke, po to tapau projektų vadove, vėliau l. e. p. skyriaus vadove ir galiausiai jau 8 metai dirbu Šiaulių banko Mažeikių klientų aptarnavimo centro vadove. Mano darbe kiekviena diena pilna iššūkių. Turiu mokėti planuoti laiką, tačiau ne visada viskas pavyksta, nes banko klientai turi daug visokių poreikių, atrodo, ryte susidėlioju savo dieną, o atėjus į darbą viskas pasikeičia akimirksniu, todėl būtina greita orientacija ir geras strateginis mąstymas. Prisipažinsiu, darbą su politika derinti gana sudėtinga, tačiau įmanoma. Darbe stengiuosi nepolitikuoti, su kolegomis tik padiskutuojam, aptariam politines aktualijas.

– Kaip įsitraukėte į politinę veiklą?

– Mane visada žavėjo iškilios asmenybės, ypač moterys karjeristės, politikės. Matyt, ir lėmė tai, kad pradėjau svarstyti, jog gal verta ir man dalyvauti politinėje veikloje. Esu veikli, energinga, turiu daug minčių, nusprendžiau, kad neužtenka sėdėti ir laukti pokyčių, juos iš esmės kažkiek galiu lemti ir aš, nes mes kiekvienas turime du pasirinkimus: sėdėti ir nieko nedaryti arba imtis veiksmų. Nemėgstu sėdinčių ir verkšlenančių žmonių. Tokių visada paklausiu: „Ką tu padarei, kad būtų kitaip?“ Kiekvienas mes esame svarbus ir susivieniję galime padaryti daug gerų dalykų. Partiją rinkausi labai atsakingai, pasirinkimą nulėmė vertybinė skalė. Patriotiškumas, meilė savo kraštui, tradicinės šeimos vertybių puoselėjimas – tie kertiniai akmenys, kurie prieš 8 metus atvedė mane į TS-LKD.

– Koks Jūsų požiūris į Mažeikių visuomenę?

Mažeikių krašte gyvena daug protingų žmonių, gal todėl, kad miestas pramoninis – daug inžinerinio potencialo. Gaila, kad daug jaunų specialistų išvažiuoja ir nebegrįžta, todėl savo politine veikla noriu prisidėti prie rajono socialinės gerovės stiprinimo, laisvos, veržlios, pilietiškos visuomenės formavimo.

– Kokiais darbais planuojate prisidėti prie rajono socialinės gerovės stiprinimo? Kokią visuomenę Mažeikiuose įsivaizduojate?

– Šioje taryboje esu išrinkta Etikos komisijos pirmininke. Svarbiausias mano uždavinys – užtikrinti politikų veiklos skaidrumą, viešumą, kad tinkamai būtų laikomasi privačių ir viešųjų interesų. Suprantu, kad kaip politikė esu „žalia“, tad dar turiu labai daug ko pasimokyti, nes aktyviai išorinėje politikoje iki tol nedalyvavau.

Mažeikiškius įsivaizduoju kaip save bei savo kraštą gerbiančius žmones, tausojančius savo rajoną. Intelektualūs, darbštūs, atsakingi žmonės. Esame išskirtiniai, Lietuvoje garsėjame tuo, kad visos naujos verslo idėjos iš esmės gimsta mažeikiškių galvose. Turim nemažai įmonių, kurios pradėjo vystyti žaliąją energetiką. Banke pirmieji projektai buvo finansuoti saulės elektrinių būtent mažeikiškių įmonių. Savo politine veikla norėčiau prisidėti prie jaunimo bei senjorų užimtumo.

– Sakėte, kad kiekviena diena darbe pilna iššūkių. Gal atskleisite vieną kitą konkretų pavyzdį, su kuo Jums tenka susidurti?

– Iššūkiai darbe – greita reakcija į klientų norus. Kadangi esame lankstus bankas, tai prisitaikome prie kiekvieno verslo kliento poreikių. Dažniausiai verslo sprendimai turi būti žaibiški, patrauklūs, o ir darbas su komanda reikalauja tam tikro lankstumo.

– Ką laikote savo autoritetu? Tiek politikoje, tiek asmeniniame gyvenime.

– Vaikystėje mane labai įkvėpė Žana D`Ark, vėliau žavėjausi ir tebesižaviu Margaret Tečer, nes jos ištikimybė savo šaliai ir gyvenimo vyrui pavyzdinė. Iš esmės jaučiu simpatiją visoms moterims, kurios sėkmingai derina šeimą ir karjerą.

– Kaip susipažinote su savo antrąja puse?

Su savo vyru Andriumi susipažinau vos 18 m. geriausios draugės vestuvėse. Kaip tais laikais buvo madinga – buvome pirmoji jaunųjų pora, ja esame ligi šiol, jau 20 metų. Turime du vaikus: 16 m. dukrą Ugnę ir 8 metų sūnų Jokūbą. Taip pat šeimoje auga mūsų krikšto vaikas Justas.

– Kaip Jūsų vyras, vaikai reaguoja į Jūsų užimtumą, neseniai prasidėjusią politinę veiklą?

– Mano šeima jau įpratusi prie mano užimtumo. Manau, kad šeimai svarbiausia matyti laimingą žmoną, mamą. Kuo daugiau veiklos turiu, tuo geriau jaučiuosi, tarsi naujas kvėpavimas atsiranda, tad priekaištų dėl savo veiklos nesulaukiu.

– Kokių turite pomėgių? Ar daug jiems lieka laiko?

Kiekvieną laisvą minutę stengiuosi praleisti su artimaisiais, ir nėra svarbu, ką veikti, tiesiog gera visiems būti drauge. Mėgstame daug keliauti, vasarą beveik visi savaitgaliai suplanuoti išvykomis. Mėgstame iškylauti gamtoje, rinkdamiesi keliones į užsienį, jas darome pažintines/poilsines, pirmenybę teikiame gamtos grožio pažinimui.

Prieš dvejus metus draugė nusivedė į linijinių šokių repeticiją, nuo tada mano širdyje gimė nauja meilė – šokiui. Gaila, kad ne visada spėju į repeticijas. Dėkoju supratingai vadovei ir šokių kolegėms, kad jos nepyksta, nes per mane gauna daugiau kartų kartoti tuos pačius žingsnelius.

– Kokias užsienio šalis esate aplankiusi ir kokių įspūdžių parsivežėte?

– Aplankytos šalys: Latvija, Lenkija, Slovakija, Čekija, Prancūzija, Vokietija, Šveicarija, Norvegija, Graikijos salos, Turkija, Egiptas, Tunisas, Azerbaidžanas ir kt. Visos aplankytos šalys ir vietovės atmintyje palieka neišdildomų įspūdžių, bet didžiausią įspūdį paliko Tunisas, nes tai buvo pirma mano tolima kelionė, ir Azerbaidžanas. Kontrastų šalis su įspūdinga gamta ir tradicijomis. Nustebino tai, kad nukeliavome į kalnus, o ten pamatėme piešinius, kurių amžius 200–300 metų, kai tuo tarpu Europoje tokių piešinių buvo jau prieš Kristų. Smagu keliauti, pamatyti, bet Lietuva – pati gražiausia, visada, kai važiuoju iš oro uosto į Mažeikius, neatsidžiaugiu mūsų miškais ir tyru oru.

– Galbūt kažką keistumėte savo gyvenime?

Jei galėčiau laiką atsukti atgal, nekeisčiau nieko. Nebent tai, kad turėčiau daugiau vaikų, nes vaikų meilė, darni šeima yra varomoji jėga.

– Kokiomis nuotaikomis gyvenate dabar?

Šiuo metu gyvenu džiaugsmingomis akimirkomis, nes vasara – mano mėgstamiausias metų laikas. Džiugina kiekviena graži diena.

– Kokių turite planų ateičiai?

Ateities planai labai paprasti ir žemiški – toliau puoselėti savo namų jaukumą, rūpintis šeimos nariais, pasiekti darbe iškeltų tikslų ir nuosekliai vykdyti tarybos narės veiklą.

– Jūsų palinkėjimas skaitytojams...

Skaitytojams noriu visų pirma padėkoti už tai, kad atvyko į rinkimus ir išreiškė savo valią, dėl ko rajono taryba pakankamai atsinaujino. Kadangi visada priimu iššūkius, mano palinkėjimas būtų drąsiai ieškoti ir rasti tą kelią, kuris kiekvienam mums skirtas, nebijant kažko prarasti vardan to, kad sužinotum, ką dar galima atrasti, nes pasaulis kur kas didesnis, nei galima apžvelgti iš ten, kur tuo metu esi. Ir neretai mes esame vos vieno sprendimo atstumu nuo naujo gyvenimo...

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode