Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvos žingsniai Šilko keliu tampa vis tvirtesni

  Lietuva suinteresuota ilgalaikiu ekonominiu bendradarbiavimu su Kinija ir draugiškų santykių tarp įvairių institucijų plėtojimu. Pastarieji metai žymi naują Lietuvos ir Kinijos santykių lygmenį – vis dažnesni tapo aukščiausio lygio susitikimai tarp abiejų šalių pareigūnų, duodantys puikių rezultatų. Lapkričio 7 d. žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė susitiko su Kinijos generalinės kokybės priežiūros ir karantino administracijos (AQSIQ) viceministru Sun Dawei aptarti eksporto leidimų klausimų.

Tai jau antrasis šių pareigūnų susitikimas. O pirmasis jau davė ir vaisių – bendradarbiaujant atitinkamoms tarnybomis, Lietuvai suteikta teisė eksportuoti pieno produktus į Kiniją. Mūsų šaliai tai labai svarbu,  nes pieno gamyba – viena iš svarbiausių žemės ūkio šakų, sudaranti apie penktadalį visos žemės ūkio produkcijos.

Šįkart susitikime dalyvavo ir visi AQSIQ ekspertai, atsakingi už eksporto leidimus, kurių siekia Lietuva. Į ministrės V. Baltraitienės klausimą apie jautienos auditą atsakyta, kad Kinijos ekspertai į Lietuvą atvyks jau kitų metų pradžioje – šiuo metu dar dėliojami tvarkaraščiai ir atliekami parengiamieji darbai. Kinų teigimu, jie labai norėtų importuoti ir lietuviškus galvijus.

Kasmet iš Lietuvos daugiau nei pusė šalyje išauginamo grūdų derliaus eksportuojama. Pagal kviečių eksportą Lietuva yra penktoje vietoje ES ir per pastarąjį penkmetį eksportą padidino 83 proc. Neatsitiktinai Kiniją labai domina ir lietuviškų grūdų (kviečių) importas. Šiuo metu vertinami mūsų šalies pateikti dokumentai. Pasak viceministro Sun Dawei, pastaruosius įvertinus teigiamai, bus rengiama grupė Kinijos specialistų, kurie vertinimą atliks jau Lietuvoje.

Susitikimo metu aptariant ir kitų Lietuvos inicijuotų eksporto leidimų situaciją, kinai pasiūlė lietuviams draugišką ekspertinę pagalbą derinant klausimus dėl leidimų.

Susitikime paminėta ir tai, kad Lietuva yra stebima ir vertinama AQSIQ, nes mūsų šalis prisideda prie iniciatyvos ,,Vienas kelias – viena juosta” ir patenka tarp Šilko kelio šalių.

Viceministrui Sun Dawei patiko ir siūlymas surengti 13-ąjį Kinijos ir Centrinės ir Rytų Europos šalių žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forumą Vilniuje, parodos „AgroBalt 2018“ metu.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode