Sprogimas

Per penkis šių metų mėnesius sunaikinti 4 tūkst. senų taršių transporto priemonių

penkisAplinkos projektų valdymo agentūra per penkis šių metų mėnesius gavo beveik 4 tūkst. paraiškų už daugiau kaip 3 mln. eurų kompensacijoms už seno ir taršaus automobilio sunaikinimą, įsigyjant mažiau taršią transporto priemonę, elektrinį paspirtuką, dviratį, viešojo transporto bilietą ar dalijimosi paslaugas.  

Kompensacijoms už įsigytą darnų transportą viso skirta 12 mln. eurų iš Klimato kaitos programos. Elektriniams paspirtukams, dviračiams ir kitam alternatyviam transportui – 8 mln. eurų, o mažiau taršiems automobiliams įsigyti – 4 mln. eurų.

Daugiausia, beveik 4,5 tūkst. vnt., prašoma kompensuoti elektrinių paspirtukų ir dviračių. Daugiau kaip 1,7 tūkst. įsigyta elektrinių dviračių. Kvietimo sąlygos leidžia įsigyti po 2 vnt. šių ekologiškų transporto priemonių.

Daugiau kaip 600 gyventojų įsigijo mažiau taršius automobilius, kurių išmetamas CO2 kiekis neviršija 130 g/km ir kurie nėra varomi dyzelinu.

„Planuojantys įsigyti mažiau taršų automobilį ar kitą darnaus transporto priemonę dar turi galimybę pateikti paraišką ir kompensuoti dalį šių išlaidų. Darnų judumą skatinančios kompensacijos ne tik palengvina mažiau taršios transporto priemonės įsigijimą, bet pirmiausia prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir oro taršos mažinimo,“ – teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Klimato kaitos skyriaus vedėja Neringa Liudavičienė.

Šiuo metu vyksta kvietimas teikti paraiškas kompensacijoms įsigytiems elektriniams paspirtukams, įprastiems ir elektriniams dviračiams, viešojo transporto metiniams ar kitiems bilietams. Taip pat e-piniginės papildymui viešojo transporto ir dalijimosi paslaugų išlaidoms kompensuoti.

Gyventojai prašymus gali teikti iki 2023 m. birželio 1 d. per APVA informacinę sistemą APVIS. Anksčiau pasibaigus priemonei skirtoms lėšoms kvietimas bus stabdomas.

Norintieji gauti kompensacines išmokas gyventojai turi būti sunaikinę savo M1 klasės taršų automobilį ir išregistravę jį iš Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registro bei įsigiję minėtas mažiau taršias judumo priemones ir/arba paslaugas.

Numatyta maksimali 1000 eurų išmoka vienam pareiškėjui už: viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) metinius ar kitus bilietus, išskyrus vienkartinius; už e-piniginės papildymą viešojo transporto paslaugų išlaidoms kompensuoti; už dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių pasidalijimo paslaugų (nuoma, neteikiant vairavimo paslaugos) išlaidas.

Taip pat iki 2023 m. birželio 1 d. arba kol pakaks kvietimui skirtų lėšų vyksta kvietimas „Mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“, suteikiantis galimybę gyventojams atsisakyti taršių automobilių ir persėsti į mažiau taršius.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode