Sprogimas

Mažoji renovacija: paraiškų gauta už 2,3 mln. eurų

mazojiPrieš tris mėnesius startavęs kvietimas teikti paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui įgauna pagreitį – nuo kvietimo pradžios gautos 66 paraiškos už 2,3 mln. eurų. Iš viso šiai priemonei finansuoti iš Klimato kaitos programos lėšų skirta 4 mln. eurų. Programą inicijuoja Aplinkos ministerija kartu su Energetikos ministerija.

Iš Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) gautų 66 paraiškų, didžiojoje dalyje daugiabučių (43) numatyta ne tik modernizuoti šilumos punktą, bet ir sutvarkyti šilumos sistemą. Likusiuose 23 daugiabučiuose planuojama atnaujinti šilumos punktą. 

„Akivaizdu, jog ši priemonė šiandien ypač aktuali daugiabučių, kuriuose dar likę senieji elevatoriniai šilumos punktai, gyventojams. Ženkliai išaugus energijos kainoms, šilumos punkto atnaujinimas ir šilumos sistemos sutvarkymas yra vienas tiesiausių ir trumpiausių kelių siekiant sumažinti suvartojamos energijos kaštus,“ – tvirtina APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorė Gintarė Burbienė.

Pasak G. Burbienės, ekspertiniai skaičiavimai rodo, jog atnaujinus seną šilumos punktą, energijos sąnaudos sumažėja apie 15 proc., o kartu įgyvendinant kitas šiame kvietime numatytas priemones, sutaupytos skaičiuojamosios energijos sąnaudos gali siekti ir 25 proc.

„Mažosios renovacijos“ priemonėms įgyvendinti paraiškas gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų. Remiantis naujajame kvietime numatytomis sąlygomis, šilumos tiekėjas gali būti ne tik pareiškėju, bet ir paramos gavėju, jeigu jam nuosavybės teise priklauso šilumos punktas.

Pagal šį kvietimą gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, privalo pakeisti elevatorinį šilumos punktą į naują automatizuotą arba įrengti atskirą šilumos punktą daugiabučiame name bei subalansuoti šildymo sistemą.

Taip pat valstybės parama bus skiriama ir tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Gyventojams planuojantiems diegti išvardintas (ar dalį jų) energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta iki 80 proc. valstybės parama.

Jeigu paramos gavėjas yra šilumos tiekėjas, valstybės parama gali siekti nuo 45 iki 65 proc. priklausomai nuo įmonės dydžio. Visa detali informacija apie kvietimo sąlygas – https://apvis.apva.lt/.

Paraiškas galima teikti iki 2023 m. liepos 27 d. per APVA informacinę sistemą APVIS. Anksčiau pasibaigus priemonei skirtoms lėšoms kvietimas bus stabdomas.

Skaičiuojama, jog šiuo metu Lietuvoje dar yra apie 3 tūkst. senų elevatorinių šilumos mazgų, kurie yra technologiškai pasenę ir neužtikrina tolygaus viso pastato šildymo.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode