Sprogimas

Vaikai susidraugauja su bitėmis: ant darželių stogų kyla aviliai

bitemisVilniuje ant lopšelio-darželio „Bitutė“ stogo iškilo bičių avilys. Tai vienas iš 25 ant miesto stogų įrengiamų avilių, kuriuos Urbanbee.lt bitininkai įrengia pagal Aplinkos ministerijos ir Aplinkos projektų valdymo agentūros inicijuotą projektą. 

Kad lopšelio-darželio „Bitutė“ komanda jaustųsi saugiai, miesto bitininkai ant stogo įkurdino specialiai išvestos bukfasto veislės linijos bites, kurios yra darbščios, ramios ir nepuola žmonių. 

„Įsijungę į miesto bitininkystės skatinimo projektą ir įsirengę rankų darbo avilius ant darželio pastato stogo su bakfasto veislės bitėmis, prisidėsime prie nykstančių bičių išsaugojimo ir tuo pačiu kursime tvarią ir sąmoningą bendruomenę. Įvertinus, kokia svarbi ekosistemos dalis yra bitės, projekto metu siūlome bendruomenei išbandyti miesto bitininkystę, labiau pažinti bičių šeimos gyvenimą ir stiprinti aplinkosauginį raštingumą“, – sako lopšelio-darželio „Bitutė“ direktorė Sigita Dailydienė.

Lopšelio-darželio „Bitutės“ bendruomenė ne tik prižiūrės bites, bet įsitrauks į įvairias tiriamąsias ir praktines veiklas, skatinančias geriau jas pažinti: biologo akimis pažvelgs į bitės anatomiją, sužinos, kaip atsiranda medus, šiuolaikiškai pažins bitininkystės amatą. „Bitutės“ internetinės svetainės lankytojai turės galimybę nuolatos stebėti gyvą transliaciją ir vaizdo reportažus apie itin įtraukiantį bičių gyvenimą bei miesto bitininkystės patirtį. Kaip pirmosiomis dienomis sekasi „Bitutės“ bitėms, galite pažiūrėti čia.

Suprasdami, kaip svarbu vaikus supažindinti su bitėmis ir parodyti jų svarbą mūsų aplinkai, prie miesto bitininkystės skatinimo projekto jungiasi vis daugiau vaikų darželių ir mokyklų. Urbanbee.lt užtikrina, kad tai saugu ir naudinga. Vaikai, kasdien matydami bites supranta, kokios jos draugiškos ir taikios, kiek daug galime iš jų pasimokyti ir kodėl turime jas saugoti, jomis rūpintis. 

Galvojantys, kad bitėms mieste ne vieta dėl augalų trūkumo ir oro užterštumo nustemba sužinoję, jog miestuose labai gausi nektaro įvairovė, nes daugybė skirtingų augalų žydi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvos vasaros. Be to, ant stogų mažiau drėgmės ir šilčiau žiemą, todėl bites mažiau puola ligos.

Aplinkos ministerijos inicijuotas miesto bitininkystės skatinimo projektas padeda supažindinti visuomenę su nykstančios bičių populiacijos svarba ekosistemoms ir kviečia apgyvendinti bites miestuose. Prieš metus prasidėjęs projektas plečiasi – Lietuvos miestuose pernai buvo įrengti aštuoni aviliai, šią vasarą jų padaugės iki 25. Naujuose pritaikytuose aviliuose bitės apsigyvens net septyniuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Alytuje, Akmenėje ir Trakuose.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode