Sprogimas

Individualių gyvenamųjų namų modernizavimui – dar 10 mln. eurų parama

paramGyventojai, ketinantys modernizuoti savo individualų gyvenamąjį namą, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą  ir pasinaudoti finansine parama. Šiais metais iš Klimato kaitos programos šiai priemonei skirta 10 mln. eurų.

Pirmadienį  Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) paskelbė kvietimą teikti paraiškas individualių gyvenamųjų namų savininkams kompensacinėms išmokoms už gyvenamųjų namų (vieno ar dviejų butų) modernizavimą.

Maksimali kompensacinė išmoka vienam projektui – iki 14 500 eurų. Kompensacinės išmokos dydis apskaičiuojamas padauginus namo naudingą plotą iki modernizavimo iš fiksuoto dydžio. Fiksuotas dydis už 1 kvadratinį metrą namo naudingo ploto – 75 eurai.

Parama bus skiriama projektams, po modernizavimo pasiekusiems ne žemesnę nei B namo energinio naudingumo klasę ir sumažinusiems skaičiuojamosios šiluminės energijos suvartojimo sąnaudas ne mažiau kaip 40 proc. lyginant su skaičiuojamosios šiluminės energijos sąnaudomis iki atnaujinimo.

Skaičiuojama, jog šiandien gyvenamosios paskirties pastatai sudaro 64 proc. viso šalies pastatų fondo ploto, kur daugiabučiai ir individualūs namai, vertinant pagal plotą, pasiskirstę panašiomis dalimis (29 proc. ir 34 proc. bendro Pastatų fondo ploto). Didžioji šių pastatų dalis (75 proc.) statyti iki 1993 m. ir yra žemesnės nei C energinio naudingumo klasės.

„Šie skaičiai akivaizdžiai parodo, jog gyvenamųjų pastatų atnaujinimas turi tapti vienu svarbiausių prioritetų, siekiant Lietuvai tapti klimatui neutralia šalimi. Tad šios priemonės pagrindinis tikslas ir yra padėti sumažinti šiluminės energijos sąnaudas privatiems namams apšildyti, tokiu būdu minimalizuojant į atmosferos orą išmetamų šiltnamio dujų kiekį,“ – tvirtina Aplinkos projektų valdymo agentūros Nacionalinių programų departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Gyventojai prašymus gali teikti visą mėnesį, iki rugpjūčio 3 d. per APVA informacinę sistemą APVIS Gauti prašymai bus vertinami konkurso būdu pagal kvietime nustatytus kriterijus. Kompensacijos skyrimui jokios įtakos neturi prašymo pateikimo greitis, todėl nesvarbu, ar prašymas pateiktas pirmąją, ar paskutinę kvietimo dieną.

Dėl kompensacinių išmokų gali kreiptis fiziniai asmenys, nuosavybės teise valdantys vieno ar dviejų butų gyvenamosios paskirties namą.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode