Parama dėkojame




Kokias priemones rinktis, kad būtų švarūs ir namai, ir aplinka

Pavasarį apima ypač stiprus ryžtas iš esmės susitvarkyti namus ir atidžiai išvalyti kiekvieną jų kampelį. Potraukis sukurti švaresnę aplinką sau ir šeimos nariams tarsi atliepia gamtos atsinaujinimo ciklą. Vis tik, ar dažnai susimąstote, kaip švaros palaikymas namuose susijęs su vis opėjančia aplinkos taršos problema? Nuo paviršių, rūbų, indų ir kitų namų apyvokos daiktų nuplauti cheminiai valikliai niekur nedingsta, o patekę į gruntinius vandenis prisideda prie pavojingos aplinkos taršos. Tad kokius valiklius derėtų rinktis, kad būtų švarūs ir namai, ir aplinka?

Agresyvūs valiklių komponentai žalingi aplinkai ir žmogui

Nepamatuotai uoliai kovojant su nešvarumais rizikuojama padaryti žalos ne tik aplinkai, į kurią pateks agresyvūs chemikalai, bet tuo pačiu pakenkti ir namuose gyvenantiems šeimos nariams. Įprastoje buitinėje chemijoje, kaip taisyklė, naudojama visa eilė agresyviai veikiančių komponentų – chloras, fosforas, fosfatai, naftos produktai ir kiti chemikalai.

Ne tik agresyvios veikliosios medžiagos, bet ir sintetiniai kvapai, dažai ir kitos sudedamosios dalys gali turėti neigiamo poveikio žmogaus sveikatai. Įkvėpus, palietus pačius valiklius ar jų likučius ant paviršių gali atsirasti alerginių reakcijų bei sveikatos sutrikimų – nuo nedidelių sudirgimų iki astmos priepuolių.

Itin koncentruotos bei sunkiai suyrančios medžiagos neigiamai veikia ir aplinką. Naftos chemijos produktai teršia dirvožemį, vandenį, o taip pat yra kenksmingi augalams, gyvūnams bei žmonėms. Buitinės chemijos priemonėse naudojami fosfatai patekę į nutekamuosius vandenis įgauna trąšų poveikį ir skatina dumblių augimą.

Gamtai palankūs ekologiški valikliai

Ieškant kuo pakeisti įprastus namuose naudojamus valiklius, verta atkreipti dėmesį į ekologiškas švaros priemones. Šie produktai greitai pritaps namuose, kuriuose įprasta vertinti natūralius produktus bei atsakingai žvelgti į savo sveikatą bei gamtos apsaugą. Gaminant ekologiškus valiklius keliami du svarbūs uždaviniai – šios priemonės turi nepriekaištingai atlikti savo funkciją ir kuo mažiau kenkti aplinkai. Tokio efekto pasiekiama naudojant plaunančias medžiagas (tenzidus, paviršinio aktyvumo medžiagas, PAM), kurios patekusios į aplinką per kuo trumpesnį laiką suskyla į nekenksmingus junginius.

Beje, ekologiškų valiklių gamintojams svarbi kiekviena detalė, todėl dėmesys skiriamas ir produktų pakuotėms. Ekologiškų namų švaros priemonių pakuotėms naudojamos perdirbamos medžiagos, o taip pat atsisakoma ir perteklinio pakavimo.

Visada verta skaityti naudojimosi instrukcijas

Vienas iš paprastų būdų tausoti aplinką yra tiesiog dėmesingiau naudoti namų švaros priemones. Tenka pripažinti, kad dažnai įvairūs plovikliai naudojami iš akies. O gal indams švariai išplauti visiškai pakaktų ant kempinėlės užspausti nedidelį ploviklio lašelį, o ne tiek, kiek negaila? Skalbiant rūbus irgi dažnai pamirštama, kad prieš pilant skalbiklį verta įvertinti, ar skalbiniai yra itin nešvarūs bei pasitikslinti dozavimo rekomendacijas.

Dažniausiai pamirštama, kad didesnis ploviklio kiekis neužtikrins geresnio rezultato, o jo likučiams nuplauti prireiks daugiau vandens. Tokiu būdu chemikalai yra tiesiog išpilami į nuotekų sistemą bei pasklinda aplinkoje be jokios prasmės. Įsigijus naują valiklį niekada nepatingėkite atidžiai perskaityti gamintojo paruoštų naudojimo instrukcijų bei dozavimo rekomendacijų – užtruksite vos keletą minučių. Taip pat galima tiesiog taikyti principą „mažiau yra daugiau“ ir stebėti, ar naudojant mažesnį nei rekomenduojama priemonės kiekį pasiekiate norimą rezultatą.

Verta prisiminti, kad net ir priimant kasdienius buitinius sprendimus, galime prisidėti prie saugesnės ir švaresnės aplinkos kūrimo. Dideli pokyčiai prasideda nuo mažų žingsnelių. Jei nesiryžtate išsyk pakeisti visų namuose naudojamų valiklių, pasibaigus įprastam skalbikliui, indaplovių tabletėms, grindų plovikliui ar kitai konkrečiai priemonei įsigykite ekologišką alternatyvą ir stebėkite, ar ji patenkina lūkesčius.

22-53

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode