Parama dėkojame




Sprogimas

Įsibėgėjant pavasariui džiaugiamės sugrįžusiais paukščiais

pauksciaisPavasaris vis sparčiau žengia, o kartu su juo sugrįžta vis daugiau sparnuočių. Šiandien minime jų parskridimą simbolizuojančią Keturiasdešimties paukščių dieną, o Žuvinto biosferos rezervate kovo 12 d. rengiamos paukščių sutiktuvės. 

Ankstyvas pavasaris Žuvinte prasideda su migruojančių žąsų antplūdžiu. Šiuo metu čia apsistoję per tris tūkstančius žąsų, absoliuti dauguma – želmeninės ar tundrinės, gali būti viena kita baltakaktė. Atskirais būreliais skraido ir pilkosios žąsys. Gamtininkai jau girdėjo ir parskridusių gervių šūksnius. 

Manoma, kad Keturiasdešimties paukščių dieną jau būna sugrįžę svetur žiemojusių 40 sparnuočių rūšių. Maždaug tiek jų kasmet išskrenda iš Lietuvos žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį vėl sugrįžta. 

Pasak ornitologų, šiemet, lyginant su praėjusiais metais, kai vasaris buvo ypač šaltas, mažieji giesmininkai sugrįžo beveik visu mėnesiu anksčiau.

Pastaraisiais metais dėl klimato kaitos, švelnėjančių žiemų iš Lietuvos neišskrenda žiemoti kai kurios rūšys. Vienų paukščių mažėja, tačiau juos keičia kiti, kurie atskrenda ir plinta. 

Vakar ir šiandien visoje Lietuvoje vyksta Valstybinių miškų urėdijos organizuojama inkilų kėlimo šventė „Paukščiai grįžta namo“. Paukščių mylėtojai kartu su 26 įmonės regioninių padalinių miškininkais akcijos metu iškels net 8 tūkst. inkilų, sužinos, kaip juos reikia gaminti, kabinti, daug įdomių faktų apie paukščių rūšis ir jų ypatumus.

Miškininkai perspėja, kad, pavasarį pakabinus inkilą, nebūtinai jame iškart apsigyvens paukštis – tai gali nutikti ir kitąmet ar net po kelių metų. Todėl rekomenduojama inkilus kelti ištisus metus, kai tik jis įsigyjamas ar pagaminamas, nelaukiant pavasario.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode