Parama dėkojame




Sprogimas

Padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija: rekomenduojama riboti aktyvią veiklą atvirame lauke

aktyviaAplinkos apsaugos agentūra informuoja gyventojus dėl padidėjusios kietųjų dalelių koncentracijos. Gyventojams rekomenduojama riboti aktyvią veiklą atvirame ore, tuo tarpu savivaldybės raginamos pradėti per žiemą susikaupusio smėlio ir druskos valymą pakelėse.   

Nuo vasario 28 d. stebimas kietųjų dalelių (KD10) koncentracijos aplinkos ore padidėjimas  ir vidutinės paros ribinės vertės viršijimas daugelyje miestų. Vasario 28 d. ji viršyta Vilniuje Žirmūnuose, Kaune Petrašiūnuose ir Šiauliuose, kovo 1 d. – jau 6 oro kokybės tyrimo stotyse (viršijo ir Klaipėdoje Šilutės pl. bei Vilniaus Senamiestyje ir Savanorių pr.), o kovo 2 d – dar ir Kaune Noreikiškėse bei Panevėžy. Sveikatai pavojingesnių smulkesnių kietųjų dalelių (KD2,5) koncentracija aplinkos ore taip pat ženkliai padidėjusi. 

Pavasariais oro užterštumo priežastys būna kelios, kurios stebimos ir šiemet: sausi ir ramūs orai, tarša iš kelių transporto priemonių ir transporto priemonių  pakeliama taršą nuo laiku ir tinkamai neišvalytų gatvių. Prie šios taršos dar papildomai prisideda teršalai iš individualių namų šildymo, ypač kietuoju kuru. 

Kovo 2-3 dienomis šalyje vis dar vyraus nepalankios meteorologinės sąlygos aplinkos oro teršalų išsisklaidymui, todėl  tikėtina, kad ir kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore išliks padidėjusi. 

Dėl oro taršos aktyvia veikla atvirame ore gali užsiimti tik visiškai sveiki žmonės. Siekiant išvengti dar didesnio oro užterštumo, rekomenduojama nevažiuoti savu automobiliu, patariama naudotis viešuoju transportu. Savivaldybėms rekomenduojama pradėti per žiemą susikaupusio smėlio ir druskos valymą pakelėse.  

Detalesnius oro kokybės tyrimų duomenis galima rasti čia.    

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode