Sprogimas

Atnaujinus mažųjų karjerų įrengimo ir naudojimo tvarką smėlį ar žvyrą galima kasti giliau

giliauNuo šiol gyventojams ir įmonėms mažuosiuose karjeruose išteklius leidžiama kasti iki 3 m gylio, o savivaldybių administracijoms – iki 1 ha ploto. Be to, patikslintos vietos, kuriose juos draudžiama įrengti ar tam reikalingas pritarimas, nustatyti aiškūs perregistravimo reikalavimai pasikeitus žemės savininkui. Norintieji įsirengti mažąjį karjerą galės pateikti prašymą ir kitus dokumentus elektroniniu būdu.

Dar vienas svarbus pasikeitimas – mažąjį karjerą savo žemėje galės įsirengti tik jos savininkai, o ne nuomotojai, patikėtiniai ar kitais teisiniais pagrindais ją valdantys asmenys.

Visi šie pokyčiai numatyti Žemės gelmių įstatymo pataisose. Joms įgyvendinti patvirtintas atnaujintas Mažųjų karjerų įrengimo ir naudojimo tvarkos aprašas.

Jame nustatyta, kad žemės savininkas (ir fizinis, ir juridinis asmuo) gali įsirengti vieną smėlio arba žvyro karjerą iki 0,5 ha ploto ir 3 m gylio. Savivaldybių administracijos – iki 1 ha ir 3 m gylio smėlio arba žvyro karjerą, kuris užimtų ne daugiau negu 1 proc. turimos žemės ploto. 

Lietuvos geologijos tarnyba, kuriai bus teikiami prašymai (anksčiau juos reikėjo teikti Aplinkos apsaugos departamentui), išnagrinės pateiktus dokumentus ir, jeigu jie atitiks reikalavimus, įrašys mažąjį karjerą į sąvadą. Įrašymas į sąvadą suteiks teisę naudoti (kasti) smėlio ar žvyro išteklius. 

Žemės savininkai, jau įsirengę mažąjį karjerą, galės be atskiro leidimo ar pranešimo kasti išteklius iki 3 m gylio (buvo leidžiama iki 2 m).

Aplinkos apsaugos departamentas kontroliuos, ar mažieji karjerai įrengti ir naudojami laikantis nustatytų reikalavimų. Apraše nurodyti konkretūs kriterijai, pagal kuriuos pareigūnai turi vertinti mažojo karjero būklę prieš rekultivavimą, konkretus sprendimų priėmimo ir veiksmų atlikimo laikas.

Primename, kad mažuosiuose karjeruose išgautus žemės gelmių išteklius draudžiama parduoti, naudoti komercinei veiklai arba kaip atsiskaitymo priemonę, kitaip perleisti, taip pat išnuomoti, įkeisti arba kitokiu būdu keisti šio valstybės turto teisinę būklę.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode