Sprogimas

„Ne“ padangų gaisrams: nustatomos aiškios sąlygos, kaip saugiai naudoti perdirbtų padangų atliekas

aiskiosPatvirtinti kriterijai, pagal kuriuos perdirbtos padangų atliekos pagrįstai gali būti laikomos nebe atliekomis, o produktu ar žaliava. Taip sudaromos vienodos sąlygos tvariems šių atliekų panaudojimo verslo modeliams. Taikant juos bus lengviau kontroliuoti padangų atliekas naudojančias įmones, užtikrinti, kad netinkamai apdorotos atliekos nesikauptų jų teritorijose, didindamos gaisrų riziką. 

„Perdirbtoms padangų atliekoms nustatyta kriterijų sistema – vienas iš mūsų inicijuotos padangų gaisrų saugos penkių žingsnių programos etapų, – sako aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė. – Įsigaliojus naujai tvarkai, padangų tvarkymo sektoriuje turėtų išnykti ydinga praktika perpus perpjautas padangas trakuoti kaip perdirbtaspaklausos neturinčias ir į krūvas suverstas padangų liekanas skambiai vadinti produktais ir nesilaikyti atliekų tvarkymui keliamų reikalavimų. Dėl to kyla gaisrų ir aplinkos taršos grėsmė.“

Pagal Perdirbtų naudoti netinkamų padangų atliekų nebelaikymo atliekomis kriterijų aprašą, kuris įsigalioja gegužės 1 d., perdirbtų padangų atliekų siūloma nelaikyti atliekomis, jeigu jas perdirbus mechaniniu būdu – šlifuojant, granuliuojant, traiškant, smulkinant, pjaustant ir pan. – gaunama gumos antrinė žaliava. Ši žaliava – tai gumos milteliai, granulės, skaidulos, susmulkinta guma, gumos liekanos.

Apraše taip pat nustatoma, kad iki 2022 m. gegužės 1 d. iš perdirbtų padangų atliekų pagaminti produktai ir žaliavos, kurie nebuvo patiekti rinkai ar panaudoti konkrečiam tikslui iki 2022 m. lapkričio 1 d., bus laikomi atliekomis ir turės būti perduoti atliekų tvarkytojams.

Aprašas parengtas atsižvelgus į Aplinkos ministerijos užsakymu parengtos studijos „Padangų atliekų panaudojimo statybos ir kitų produktų gamyboje, statyboje ar kitose veiklose“ išvadas bei pasiūlymus, įvertinus kitų ES šalių patirtį ir vykusias diskusijas su suinteresuotomis šalimis, mokslo bendruomenės atstovais.

Siekiant mažinti su padangų atliekų tvarkymu susijusių gaisrų tikimybę, šių metų gegužės 1 d. taip pat įsigaliojaPriešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento parengtas Bendrųjų gaisrinės saugos taisykliųpakeitimas, kuris nustato reikalavimus padangų atliekų ir iš jų pagamintų produktų laikymui.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode