Sprogimas

Saulės elektrinių aukso amžius: gaminančių vartotojų skaičius augs dvigubai

augsAplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) sulaukė 20 tūkst. gyventojų paraiškų finansuoti saulės elektrinių įsirengimą ar įsigijimą iš elektrinių parkų. Prašoma kompensacijų suma siekia 48 mln. eurų. Tai absoliutus iki šiol per vieną kvietimą gautų paraiškų rekordas, o kartu unikali galimybė Lietuvai pademonstruoti proveržį atsinaujinančių energijos išteklių plėtroje.

Daugiau kaip 15 tūkst. gyventojų ketina įsirengti saulės elektrines savo gyvenamajame būste. Bendra paraiškose prašoma suma siekia daugiau kaip 40 mln. eurų. Įrengus elektrines jų galia išaugtų daugiau kaip 120 MW.

Dar beveik 5 tūkst. gyventojų, neturinčių techninių galimybių įsirengti saulės elektrines elektros vartojimo objektuose, ketina jas įsigyti iš elektrinių parkų. Paraiškose prašomos investicijos siekia daugiau kaip 8 mln. eurų. Siekiant patenkinti visus gyventojų poreikius, saulės elektrinių parkų plėtotojai gyventojams turės įrengti parkų, kurių galia daugiau kaip 25 MW.

APVA paraiškas planuoja įvertinti iki kovo mėnesio vidurio ir per informacinę sistemą APVIS pranešti gyventojams apie jiems rezervuotas lėšas. Apie papildomą lėšų poreikį spręs šią finansinio skatinimo priemonę kuruojanti Energetikos ministerija.

Vos per mėnesį trukusį kvietimą, APVA gavo daugiau prašymų kompensacijoms nei per praėjusius dvejus metus. Per 5 praėjusius metus Lietuvoje gaminančiais vartotojais tapo beveik 15 tūkst. gyventojų. O jei būtų įgyvendinti visi per šį kvietimą pateikti projektai, gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugtų daugiau kaip 2 kartus.

Paraiškos bus vertinamos pagal du kriterijus: saulės elektrinės įrengimo būdą ir jos galią. Aukštesnis balas bus skiriamas ant pastato įrengtoms arba į jį integruotoms elektrinėms ir kurių galia neviršija 5 kW. Žemesnis balas – ant žemės įrengtoms elektrinėms ir kurių galingumas yra daugiau kaip 5 kW bet ne daugiau kaip 10 kW.

Paraiškų pateikimo terminas nebus vertinamas, t.y. nesvarbu, ar paraiška yra pateikta pirmą ar paskutinę kvietimo dieną.

Žaliosios energetikos plėtra yra vienas iš Vyriausybės prioritetų. Ši finansinio skatinimo priemonė atsirado siekiant sukurti galimybes patiems energijos vartotojams pasigaminti savo poreikiams reikalingą elektros energiją ir sumažinti Lietuvos gyventojams tenkančią finansinę naštą dėl išaugusių energijos sąskaitų.

Nuo 2019 m. APVA pradėjus administruoti atsinaujinančios energetikos projektus, papildomai gaminančiais vartotojais tapo daugiau kaip 13,5 tūkst. gyventojų. 11 tūkst. iš jų įsirengė saulės elektrines namų ūkiuose, o likusi dalis įsigijo jas iš saulės parkų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode