Parama dėkojame




Siūlomas planas, kaip pereiti prie žiedinės ekonomikos ir tapti šalimi be sąvartynų

siulomasAplinkos ministerija visuomenę ir socialinius partnerius kviečia susipažinti su pakoreguotu Valstybiniu atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021-2027 m. planu. Gyventojams bus siekiama sudaryti patogesnes sąlygas rūšiuoti ir maisto, pavojingas, statybines, ūkinės veiklos atliekas, o įmonės bus skatinamos investuoti į žaliąsias inovacijas ir beatliekes technologijas.

Valstybinis atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021-2027 m. planas nustato šio laikotarpio atliekų tvarkymo strateginius tikslus, uždavinius ir priemones jiems pasiekti, taip pat valstybines ir savivaldybėms skirtas atliekų tvarkymo užduotis, nacionalinės ir ES paramos kryptis. Pagal jį bus rengiami regionų ir savivaldybių Atliekų prevencijos ir tvarkymo planai.

2030 m. ne mažiau kaip 60 proc. susidariusių komunalinių atliekų Lietuvoje turės būti pakartotinai panaudojama ir perdirbama, o sąvartynuose pašalinama ne daugiau 5 proc.

Plane daug dėmesio skiriama komunalinių, gamybos ir kitos ūkinės veiklos atliekų prevencijos ir tvarkymo organizavimui, tinkamam atliekų rūšiavimui, perdirbimui, antrinių žaliavų naudojimui. Taip pat numatyta mažinti maisto švaistymą, visų rūšių šiukšlinimą, naudoti mažiau vienkartinių plastiko gaminių atsisakant nemokamų plonųjų pirkinių maišelių, diegiant gėrimų stoteles lankytinose vietose, ieškant tvarių vienkartinių pakuočių alternatyvų.

Aplinkos ministerija planą rengė pagal žiedinės ekonomikos principus. Siūlomos priemonės padės didinti investicijas į žaliąsias inovacijas, šiuolaikines technologijas, leidžiančias mažinti susidarančių atliekų kiekį bei tausoti išteklius, gaminti ilgaamžius produktus, kuriuos galima atnaujinti ar suremontuoti ir naudoti pakartotinai.

Bus plėtojamas pirminis atliekų rūšiavimas, diegiamas maisto, tekstilės, pavojingų medžiagų  rūšiuojamasis atliekų surinkimas. Ambicingų tikslų bus siekiama tobulinant žaliųjų pirkimų reikalavimus, stiprinant gamintojo atsakomybės principą, kontrolę. Planuojama   nustatyti gamintojo atsakomybę už atliekų sutvarkymą ir jo finansavimą tekstilės, baldų ir kituose sektoriuose.

Tai leis modernizuoti esamą ir diegti naują atliekų tvarkymo infrastruktūrą, kokybiškai paruošiančią atliekas perdirbimui plėsti antrinių žaliavų naudojimą, tobulinti skaitmeninę perdirbimo užduočių apskaitą.

Siekiant žiedinės ekonomikos tikslų itin svarbus visuomenės vaidmuo. Planas siekia plėtoti ekologinį gyventojų švietimą, stiprinti jų aplinkosauginį sąmoningumą, sudaryti jiems patogias atliekų rūšiavimo ir surinkimo sąlygas, kuo aktyviau įtraukti bendruomenes į tvarių iniciatyvų projektus ir kt.

Atkreiptinas dėmesys, kad šiuo metu atliekama Valstybinio atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021-2027 m. plano projekto Strateginio pasekmių vertinimo procedūra, kuriai pasibaigus jis bus teikiamas tvirtinti Vyriausybei.

Atsiliepimų ir pasiūlymų  laukiame iki vasario 17 d. tel. 8 695 30436 arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode