Sprogimas

Už saugomų teritorijų lankytojų bilietus surinktos lėšos grįžta atgal į gamtą

atgalLietuvos nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos už savanoriškus lankytojų bilietus šiais metais surinktas lėšas tradiciškai investavo į gamtą: įgyvendino gamtotvarkos priemones, įrenginėjo naujus informacinius stendus, atnaujino rekreacinę infrastuktūrą. 

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba lankytojų už bilietus sumokėtus pinigus panaudojo atnaujinti informaciniams stendams prie Nacionalinio saugomų teritorijų lankytojų centro. Jie buvo išblukę nuo saulės, tad informacija tapo sunkiai įskaitoma. Taip pat buvo sukurta nauja kalėdinė edukacija „Viskas, ko nežinojai apie elnią devyniaragį“, kurios vienas iš elementų – šviečiantis elnias papuošė Nacionalinio lankytojų centro prieigas.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija šiemet atnaujino dalį laiptų į Ginučių piliakalnį, laiptelius prie Akmens amžiaus ekspozicijos Palūšėje, lieptus pėsčiųjų maršrutuose aplink Alnio ežerą ir netoli Palūšės. Įrengti papildomi informaciniai stendai Žemaitiškės paukščių stebėjimo bokštelyje ir Ščiūrio take, taip pat lėšos už lankytojų bilietus bus skirtos vandalų sugadintiems stendams atnaujinti. 

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija prisidėjo prie kopų apsaugos – Naglių gamtiniame rezervate įrengė atitvarus, suformuojant vientisą girliandos formos taką, suremontavo susidėvėjusius medinius pėsčiųjų takus ir laiptus pajūrio zonose, pabaigė Preilos kopos apžvalgos aikštelę (dabar kopą galima apeiti mediniu taku, nekeliant erozijos pavojaus). Pagaminti 47 riboženkliai, atkreipiantys lankytojų dėmesį, kad lankosi saugomose vietose. 

Krekenavos regioniniame parke už lankytojų bilietų lėšas suremontuoti apžvalgos bokšto susidėvėję mediniai turėklai, jie pakeisti nerūdijančio plieno vamzdžiais. Pagramančio regioniniame parke įrengtas apžvalgos bokštelis populiariame Plynosios pelkės pažintiniame take. Atnaujinti ir papildyti informaciniai elementai Neries regioniniame parke. Nemaža dalis lėšų skirta Buivydų piliakalnio tako remonto darbams (dolomito skaldos įsigijimui). 

Asvejos regioninio parko direkcija pagamino ir pastatė naujus tvirtus suoliukus ir staliuką Liudgardo stovyklavietėje, kad žmonėms būtų patogu leisti laisvalaikį gamtoje, atnaujinti Žalktynės apžvalgos aikštelės ir Jurkiškio upelio pažintinio tako stendai. 

Keliaujantys po nacionalinius ir regioninius gyventojai, turistai, visi, kuriems rūpi  gamta, kraštovaizdžio vertybės, vis geriau supranta, kad įsigydami lankytojo bilietą gali prisidėti prie saugomų teritorijų priežiūros ir puoselėjimo. 2020 m. nupirkta apie 200 tūkst. lankytojų bilietų, daugiausia vienkartinių už vieną eurą. 

Primename, kad vienkartinis lankytojo bilietas 5 dienoms lankytis viename valstybiniame parke kainuoja 1 eurą, vienam mėnesiui – 5 eurus. Visų nacionalinių ir regioninių valstybinių parkų vieno mėnesio lankytojo bilieto kaina yra 10 eurųo metinio 20 eurų. Metinis visų minėtų valstybinių parkų šeimos bilietas kainuoja 25 eurus. Įsigiję vieną iš metinių bilietų, gausite nemokamą ekskursiją-edukaciją nacionalinių ir regioninių parkų lankytojų centruose.

Aplinkos minsiterijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode