Sprogimas

Priminimas medžiotojams: neatidėliokite medžiojamųjų gyvūnų apskaitos

gyvunuAplinkos ministerija primena, kad, kaip ir kasmet gruodžio–kovo mėnesiais medžiotojai privalo atlikti medžiojamųjų gyvūnų apskaitą pagal pėdsakus sniege, esant tinkamoms sąlygoms ir sniego dangai. Jos tikslas – nustatyti kanopinių žvėrių ir didžiųjų plėšrūnų paplitimą, taip pat santykinę gausą. 

Esant naujai ir ištisinei sniego dangai, konkretų apskaitos laiką pasirenka pats vykdytojas. Ji atliekama kasmet pagal tą patį nuolatinį maršrutą per vieną dieną. Nepavykus užbaigti per vieną dieną, apskaita kartojama iš naujo kitą dieną.

Pažymėtina, kad apskaita viename maršrute (visame jo ilgyje) turi būti atliekama einant pėsčiomis arba šliuožiant slidėmis. Draudžiama apskaitą atlikti naudojant transporto priemones.

Raginame medžiotojus neatidėti šios prievolės, numatytos Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisyklėse, vėlesniam laikui, vykdyti ją, kai tik oro sąlygos ir sniego dangos būklė bus tinkamos.

Dar viena medžiotojų pareiga – ištisus metus rinkti ir teikti informaciją apie didžiųjų plėšrūnų (vilkų, lūšių ir rudųjų lokių) buvimą. Šie duomenys, ypač apie vilkų ar jų veiklos stebėjimą, labai svarbūs vilkų populiacijos būklei vertinti.

Sukauptą informaciją apie stambiuosius plėšrūnus reikia pateikti ir įregistruoti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos interneto svetainės rubrikos „Biologinės įvairovės apsauga“ skiltyje „Pranešimų apie vilkų, lūšių ir rudųjų lokių buvimą Lietuvoje registravimo anketa“, o informaciją apie kitus medžiojamuosius laukinius gyvūnus – skiltyje „Medžiojamųjų žvėrių apskaita pagal pėdsakus sniege“.

Kviečiame prisijungti visus suinteresuotus asmenis, kad būtų nustatytas kuo tikslesnis didžiųjų plėšrūnų populiacijų dydis ir teikti turimus duomenis elektronine forma čia.

Kaip tai padaryti, supažindina šalia registravimo anketos pateikta mokomoji medžiaga.

Atkreipiame dėmesį, kad Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai minėtuoju laikotarpiu organizuoja patikrinimus ir kontroliuoja, ar medžiojamųjų gyvūnų apskaitos pagal pėdsakus sniege vykdomos nepažeidžiant Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisyklėse numatytų reikalavimų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode