Parama dėkojame




Sprogimas

Kodėl Žemės ūkio ministerija mažina kaimo gyventojų galimybes gauti kokybiškas paslaugas?

 

Savivaldybės sunerimusios, jog Lietuvos gyventojai labai greitai nebeturės galimybės gauti kokybiškų žemės ūkio paslaugų, ir tai lems dar didesnę atskirtį tarp miesto ir kaimo vietovių.

Taip savivaldybės teigia po to, kai liepos 27 dieną žemės ūkio kanclerė Dalia Minetaitė informavo, kad nuo 2018 metų Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) sumažins finansavimą savivaldybių vykdomoms valstybės deleguotoms žemės ūkio funkcijoms. Ši žinia savivaldybėms perduota trys dienos po to, kai žemės ūkio ministras Bronius Markauskas susitiko su šalies savivaldybių žemės ūkio skyrių vedėjais ir jiems apie tokį mažinimą nė neužsiminė.

Finansavimą savivaldybėms ketinama sumažinti ketvirtadaliu – nuo pernai skirtų 8,030 mln. eurų iki 6,488 mln. eurų.

Savivaldybės teigia, jog šis sprendimas stipriai sumažins iki šiol gyventojų poreikius tenkinusių žemės ūkio paslaugų teikimo apimtis ir kokybę. Savivaldybės ir dabar savo lėšomis dengia nemažą dalį šios valstybės finansuojamos funkcijos, kadangi negauna priklausančios sumos iš valstybės.

Įsigaliojus šiam ŽŪM sprendimui, daugumai savivaldybių teks atleisti po 2-4 žemės ūkio specialistus, ir todėl drastiškai sumažės minėtų paslaugų prieinamumas kaimo gyventojams. Pavyzdžiui, kaimo gyventojai nebegalės pasinaudoti didele dalimi jiems skiriamų Europos Sąjungos ar nacionalinių programų lėšų, tai neigiamai atsilieps jų pajamoms bei lems dar didesnę atskirtį tarp miestų ir kaimų.

„Šį Vyriausybė savo prioritetu deklaruoja regionų stiprinimą bei socialinės ir ekonominės atskirties mažinimą. Todėl visiškai nesuprantama, kodėl vieną iš mūsų šalies ekonomikos variklių – žemės ūkį – silpnina šį sektorių kuruojanti ministerija? Juk jos sprendimas pažeis pagrindinę žemės ūkio politiką įgyvendinančią ir arčiausiai žmonių esančią grandį,“ – teigia Savivaldybių žemės ūkio skyrių darbuotojų asociacijos pirmininkas Eugenijus Alesius.

Savivaldybių atstovai taip pat stebisi, kodėl sprendimas buvo priimtas taip skubotai ir nelaukiant žemės ūkio ministro įsakymu įkurtos darbo grupės išvadų. Ši grupė, vienijanti ŽŪM ir Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovus, išvadas dėl žemės ūkio funkcijų atlikimo ir jų finansavimo tobulinimo ministro įpareigota pateikti iki rugsėjo 1 dienos.  

Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja viešiesiems ryšiams Indrė Vilūnienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode