Sprogimas

Ką daryti, jeigu vaikas yra gabus kalboms?

Mokytis užsienio kalbos – niekada nevėlu. Posakis, kurį, tikriausiai, esame girdėję visi. Štai užsienio kalbos mokymasis vaikams turi ypatingą reikšmę. Tai ne tik tvirtas pagrindas būsimame jauno žmogaus profesiniame gyvenime, bet ir puikiai veikia mažylio raidą. Juolab, jeigu pastebėjote, jog jūsų vaikas yra itin gabus užsienio kalboms ir noriai domisi jos mokymusi.

Šiandien vis dažniau girdime, jog vien tik privalomosios užsienio kalbos mokymosi programos neužtenka, jeigu norime, kad jaunuolis idealiai kalbėtų anglų, prancūzų, vokiečių ar kita užsienio kalba. Sunku būtų su tuo ginčytis. Tad tėveliams tenka ieškoti papildomų kelių, padėsiančių dar geriau vaikams įsisavinti svetimą kalbą. Variantų šiandien yra pačių įvairiausių. Vienas tokių – stovykla, kurioje vaikas patobulins savo anglų kalbą.

Kaip pasirinkti užsienio kalbos stovyklą?

Specialistai pataria, ką svarbu žinoti, renkantis stovyklas ir kokių nesėkmių galima išvengti. Kad stovykla vaikui netaptų stresą keliančiu įvykiu jo gyvenime, pirmiausia dera atsižvelgti į keletą esminių galykų:

vaiko amžių,

vaiko patirtį stovyklaujant,

vaiko prisirišimą prie namų ir šeimos.

Kalbant apie amžių, tuo pasirūpina stovyklos organizatoriai. Tikrai nereikia nerimauti, jog jūsų šešerių metų mažylis stovyklaus drauge su trylikamečiais. Vaikai pagal amžių yra suskirstyti į atskiras grupes. Tad jaunas žmogutis ne tik įdomiai susipažins su užsienio kalbos subtilybėmis, bet ir smagiai praleis laiką su bendraamžiais.

Faktai, kiek kartų vaikas buvo stovyklose ir kiek daug laiko jis praleidžia namuose su šeima, labai reikšmingi, renkantis užsienio kalbos stovyklą. Gali būti, jog mažyliui bus sunku pabusti ne savo namuose ir visą dieną nematyto tėvų. Stovyklų organizatoriai atsižvelgia į tokius dalykus ir stengiasi sukurti vaikui maksimaliai komfortišką aplinką, kurioje dalyvauja tokią pačią patirtį turintys stovyklos dalyviai. Panašūs interesai ir net neįprasti nukrypimai gerai pažįstamos kasdienybės leis vaikui nesijausti vienišam ir labiau susikoncentruoti į kalbos mokymąsi.

Jeigu, vis tik, nerimaujate, jog jūsų vaikui bus sunku priprasti prie naujo režimo, vaikams iki 11 metų saugiausias būdas išmėginti save - užsiregistruoti į dienos stovyklą. Tokioje stovykloje išvengsite nakvynės, o, pasibaigus dienos programai, galėsite saugiai keliauti į namus.

Kiti būdai mokyti vaikus užsienio kalbos

Be abejonės, vis dar populiariausi išlieka papildomai tėvų samdomi užsienio kalbos mokytojai, taip vadinami korepetitoriai. Tai išties puikus būdas tobulinti vaiko kalbų mokymosi įgūdžius. Visgi, jeigu bent vienas iš tėvų puikiai moka, sakykim, anglų kalbą, tuomet galite savo vaiką mokyti ir patys. Svarbiausias dalykas - sudominti vaiką. Kaip tą padaryti?

Mokykite per žaidimus. Kuo mažesnis vaikas, tuo užsienio kalbos mokymas turi būti žaismingesnis. Ypač pirmosios pamokos neturėtų priminti pamokų mokykloje ar tiesiog nuobodaus žodžių kalimo. Galite tiesiog pažaisti namus, parduotuvę, apsipirkimą parduotuvėje ar kitą vaikui pažįstamą ir įdomią situaciją.

Stiprinkite dėmesį paveikslėliais ir garsais. Bet kurio žodžio mokymasis su jį vaizduojančiais paveikslėliais tikrai padės vaikams greičiau jį įsiminti. Žinote, kad muzika suaktyvina visas smegenų sritis? Pasitelkite ją į pagalbą mokydamiesi su mažyliu užsienio kalbos ir nauda bei smagiai praleistas laikas - garantuoti.

Pasitelkite į pagalbą vis kitokią mokymosi medžiagą. Kaip žinia, tokia pati veikla vaikams ilgainiui pabosta. Taip gali atsitikti ir su kalbos mokymusi. Kas gali pagelbėti tokioje situacijoje? Variantų begalė. Tai gali būti kitakalbės ar dvikalbės TV laidos, žodžių kortelės, knygos, programėlės interaktyviuose įrenginiuose, kalbų mokymo programos. Niekas geriau už jus nepažįsta jūsų vaiko. Tad atkreipkite dėmesį į jo pomėgius ir ieškokite veiklų, kurios bus itin įdomios mažyliai mokantis užsienio kalbos.

22-63

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode