Sprogimas

Lietuvoje studijuojantiems ukrainiečiams skiriamos mėnesinės stipendijos

menesinesIš Ukrainos į Lietuvą dėl Rusijos karinių veiksmų pasitraukusiems ukrainiečiams, priimtiems į Lietuvos valstybines aukštąsias mokyklas, kas mėnesį bus skiriamos 300 eurų dydžio tikslinės stipendijos. Įsakymą dėl finansinės paramos karo pabėgėliams pasirašė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Šiuo metu matome poreikį toliau teikti visokeriopą valstybės pagalbą nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, įskaitant ir aukštųjų mokyklų studentus. Stengiamės jiems kuo greičiau užtikrinti galimybę pilnavertiškai įsitraukti į studijų procesą Lietuvoje, kad studijas jie galėtų ramiai tęsti čia.

Būtina palengvinti ir aukštųjų mokyklų naštą, padėti joms susitvarkyti su žymiai padidėjusiais naujų studentų srautais. Jos stipriai prisidėjo prie skubios pagalbos Ukrainos pabėgėliams savo ištekliais, nelaukdamos valstybės finansavimo, ėmėsi aprūpinti studentus“, – sako ministrė.

Mėnesinės išmokos Lietuvoje studijuojantiems Ukrainos karo pabėgėliams bus skirtos pagrindiniams jų pragyvenimo poreikiams padengti bei studijų reikmėms naudojamoms priemonėms įsigyti.

Valstybės lėšos bus paskirstytos šalies valstybinėms aukštosioms mokykloms, kurios stipendijas studentams iš Ukrainos galės išmokėti pačios, atsižvelgdamos į realius jų poreikius.

Vyriausybė šioms tikslinėms stipendijoms skiria 360 tūkst. eurų iš valstybės biudžeto, tai leis finansuoti išmokas apie 200 studentų. Šis skaičius dar augs – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau kreipėsi į Vyriausybę su prašymu skirti papildomus 900 tūkst. eurų dar 500 studentų iš Ukrainos stipendijoms.

Taip pat numatoma nuo rugsėjo mėnesio iš dalies kompensuoti ir studijų kainą bei pasidalinti finansine našta, kuri kyla aukštosioms mokykloms netaikant mokesčio už studijas Ukrainos studentams. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teiks papildomą prašymą dėl finansavimo, skirto iš dalies padengti šių studentų studijų kainą.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode