Vasara soduose ir daržuose subrandino saulėtuosius moliūgus: tai – tikra vitaminų bomba ir maistas sveikatai. Atkeliavę pas mus iš Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje.
7 žingsniai sveikesnės mitybos link
Visuomenės sveikatos instituto duomenimis, lietuviams ne itin rūpi mityba bei jų sveikata – vos 21,3 proc. šalies gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Europos komisija prognozuoja, kad tokia situacija lems liūdnas pasekmes – dėl netinkamos mitybos ir nepakankamo fizinio aktyvumo ateityje gali padaugėti lėtinių ligų, įvairių psichikos sveikatos sutrikimų ir kt. sveikatos problemų. Nors įpročių kaita – sudėtingas ir ilgas procesas, anot virtuvės šefo ir Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nario Nerijaus Ižganaičio, klausimas „rūpintis savo sveikata, ar ne“ neturėtų net kilti.
Veganiška šokoladinė tarta
Įdarui
- Kokosų pienas 250 gramų
- Juodasis šokoladas200 gramų
- Medus 1 valgomasis šaukštas
Pomidorų ir žuvies troškinys
Ingredientai
- konservuoti pomidorai be odelės: 2 skardinės (po 400 gramų)
- pankoliai: 1
- česnako skiltelės: 2
- paukštienos sultinys: 300 mililitrų
- baltas sausas vynas: 150 mililitrų
- balta žuvies filė: 400 gramų
- išvirtos ir išlukštentos krevetės: 200-300 gramų
- petražolės: pluoštelis
- aitrioji paprika: truputėlio
- saldžioji paprika: 1 arbatinio šaukštelio
- alyvuogių aliejaus: 2 valgomųjų šaukštų
Silkės ir brokolių užkandėlė
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
- Porcijų skaičius: 4
Ingredientai:
- Silkė, ZIGMO šalto rūkymo (file)
- Brokoliai
- Spanguolės, (džiovintos)
- Svogūnai, raudonas
- Majonezas
- Petražolės
Makaronai – sveikos mitybos dalis
Bene paprasčiausias patiekalas, kurį sugeba pasigaminti daugelis, yra makaronai. Tačiau ne kiekvienam prekybos centre pavyksta išsirinkti naudingą organizmui produktą.
Cukinijos su alaus putele
Gaminimo eiga:
Dubenėlyje gerai išplakti kiaušinius su druska. Tada supilti alų, sudėti trintą česnaką, berti pipirų ir vėl gerai išplakti. Tada cukinijų griežinukus pamirkyti plakinyje, apvolioti džiūvėsėliuose ar miltuose ir kepti įkaitintame aliejuje keletą minučių.
Skanaus.
Konservuota adžika
Ingredientai:
Šokoladiniai sausainiai
Ingredientai:
- Miltai, 400 gramų
- Šokolado gabaliukai,170 gramų
- Sviestas,160 gramų
- Cukraus pudra,100 gramų
- Medus,40 gramų
- Kiaušiniai,2 vienetai
- Apelsinų sultys,25 gramai
- Nesaldinta kepinių kakava,10 gramų
- Apelsinų žievelės,1 arbatinis šaukštelis
- Druska,0,2 arbatinio šaukštelio
- Kepimo milteliai,0,5 arbatinio šaukštelio
- Vanilė.
Pikantiška svogūnų sriuba
INGREDIENTAI:
500 g svogūnų,
3 šaukštai sviesto,
4 riekelės prancūziško batono,
1,5 l. daržovių arba mėsos sultinio,
šaukštas miltų,
50 g tarkuoto parmezano sūrio,
pagal skonį druskos,
pipirų.
Grikių blyneliai su pievagrybių padažu
INGREDIENTAI:
Blyneliams:
100 g grikių kruopų,
šaukštas aliejaus,
svogūnas,
morka,
3 kiaušiniai,
1/2 stiklinės (70g) miltų,
šaukštelis maltų juodųjų pipirų,
1/2 šaukštelio druskos.
Pievagrybių padažui:
2 šaukštai sviesto,
svogūnas,
2 skiltelės česnako,
200 g pievagrybių,
1/2 stiklinės (125 ml) grietinėlės,
šaukštelis garstyčių,
šakelė šviežių petražolių,
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelis druskos.
Gaspačio
Gaspačio – mėgiamas patiekalas karštomis vasaros dienomis Andalūzijos regione Ispanijoje. Manoma, kad senovės romėnai davė pradžią šiai sriubai, gamindami ją tik iš sudžiūvusios duonos, alyvuogių aliejaus, česnako ir šiek tiek vandens ar acto. Laikui bėgant, sriuba evoliucionavo ir šiandien tai yra populiariausia pomidorų pagrindu gaminama gaspačio, kurią siūlome jums pasigaminti.
Sveika mityba rudenį: kokius produktus pasirinkti
Dietologai žino, kokie maisto produktai labiau padeda organizmui išlikti aktyviam, kai prasideda rudens darganos. Mūsų organizmui rudenį labai naudingas pienas ir jo produktai, taip pat įvairios daržovės – žalios arba apdorotos. Reikėtų nepamiršti ir tokių daržovių, kurios apdovanotos savybe apsaugoti organizmą nuo sezoninio peršalimo – česnako ir svogūno. Šie produktai dar gali aprūpinti organizmą ir trūkstamais mikroelementais bei vitaminais.
Vasarą gaminame ledus!
Nuo senų senovės žmonės skanauja vaisių sulčių ir ledo ar sniego mišinio. Šio egzotiško deserto tėvyne laikomi Tolimieji ir Artimieji Rytai. Iš ten įprotis šaldyti sultis bei vaisius atkeliavo į antikinę Romą, o vėliau – ir į Europą.
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su cukinija ir šonine
250 g šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos;
1 žalioji cukinija;
100 g fermentinio sūrio;
120 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
2–3 šakelės šviežių čiobrelių;
1 kiaušinis;
juodųjų pipirų.
Tiršta burokėlių sriuba
60 g sviesto;
2 svogūnų;
2 morkų;
2 salierų stiebų;
6 česnako skiltelių;
800–900 g burokėlių;
1 didelio (rūgštesnio) obuolio;
1,5 l grybų, vištienos ar daržovių sultinio;
Kodėl sveika valgyti raugintas daržoves?
Daržovės, raugintos su druska, išsaugo gerąsias bakterijas, bet jei jas marinuojame su actu, gerųjų bakterijų nebelieka. Taigi, visi, norintys su maistu gauti pakankamai probiotikų, į mitybą turėtų įtraukti raugintus kopūstus ir agurkėlius. Šiuo metu siūlau pasigaminti skanių raugintų agurkėlių. 3 litrų stiklainiui reikės:
Siūlome pasigaminti firminį vyną
Turbūt sutiksite, kad šiais laikais daug dėmesio skiriama maisto kultūrai. Visuomenėje formuojasi supratimas, jog mūsų gyvenimo kokybė priklauso nuo to, ką valgome, kaip aktyviai gyvename, nuo gebėjimo kontroliuoti savo emocijas, patirti malonių, kasdienybei spalvų suteikiančių pojūčių. Tokiomis atpalaiduojančiomis valandėlėmis gali tapti ir pabendravimas su artimais bičiuliais skanaujant pačių paruoštą patiekalą ir gurkšnojant vyną. Pabrėžiame – gurkšnojant, o ne geriant litrais tarsi vandenį. Dar smagiau, kai galime pavaišinti savo pačių pagamintu, ypatingomis skonio savybėmis pasižyminčiu vynu. Žinoma, kelias nuo sumanymo iki rezultato ilgokas, bet juk tai gali tapti įdomiu kūrybiniu procesu. Tad galbūt kaip tik nuo šiol jumyse užgims noras gausų soduose užderėjusių uogų, vaisių derlių bandyti paversti į aromatingą gėrimą.
Keksiukai su vyšniomis
600 g vyšnių arba trešnių;
3 kiaušiniai;
75 g cukraus;
75 g miltų;
40 g tirpinto sviesto;
150 ml neriebios grietinėlės;
20 g moliūgų sėklų;
1 šaukštas cukraus pudros;
1 šaukštelis vanilinio cukraus.
Kibinai su kopūstais
Margarinas kepiniams 200 g;
Miltai 1 kg;
Kiaušinio tryniai 5 vnt.;
Grietinė 400 g;
Druskos ir cukraus žiupsnelis;
Kopūstas 1 kg;
Kietai virti kiaušiniai 3 vnt.;
Alyvuogių aliejaus 3 v. šaukštai;
Pipirų ir druskos pagal skonį.