Sprogimas

Duonos ir uogų pudingas

 

Reikės:

500 g braškių

300 g aviečių

250 g gervuogių

100 g juodųjų arba raudonųjų serbentų

150 - 160 g cukraus

13-14 riekių „Beatos virtuvės“ sumuštinių duonos

uogų, mėtos lapelių papuošimui

gilesnio dubens (salotoms)

maistinės plėvelės

Kai prasideda uogų pikas, tik ir noris jų atsivalgyti, kimšti pilnus žandus. O dar vienas variantas kaip gardžiausiomis uogomis pasidžiaugti, tai pasigaminti šį labai tradicinį anglišką vasaros pudingą. Šis receptas begalo lengvas, greitas, smagu gaminti ir su vaikais ir tikrai alsuojantis vasara. Užtruksite neilgai, o visą darbą padarys laikas. Geriausia rinktis sezonines ir gerai prinokusias uogas (avietes, gervuoges, serbentus, braškes, mėlynes), nes tada skonis bei spalva bus intensyvūs ir ryškūs. Galima naudoti ir atšildytas šaldytas braškes, jei jų sezonas jau pasibaigė. Duona taip pat vaidina labai stiprų vaidmenį šiame puošniame deserte: ji suteikia formą bei užtikriną malonų minkštumą, kuris labai dera su uogų skirtingomis tekstūromis. O „Beatos virtuvės“ sumuštinių duona pilna sėklų, linų sėmenų ne tik praturtina pudingą lengvu riešutiniu poskoniu, bet ir papildo jį maistingomis medžiagomis.

Raitome rankoves ir pradedam: nuplauname uogas ir jas nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Braškes supjaustome į 4-8 griežinėlius ir atidedame. Cukrų sudedame į puodą, įpilame 3 šaukštus vandens. Užverdame ir maišome, kol cukrus ištirps apie minutę. Suverčiame uogas (išskyrus braškes) ir paverdame apie 3 minutes ant nekaitrios ugnies vis pamaišant. Nukeliame puodą nuo ugnies. Suverčiame dabar ir braškes, kad suminkštėtų ir paliekame dar pastovėti penketą minučių. Uogos bus suminkštėjusios, su daug natūralių sulčių. Pasiruošiame sietelį ir dubenį ir nukošiame uogas į sietelį, o sultis atidedame tolimesniam naudojimui.

Pasiruošiame duoną: nupjaustome duonos riekių kraštus, kad nebūtų plutelės. Vieną duonos riekę paliekame nesupjaustytą (klosime į dubens dugną). Pusę duonos riekių supjaustome pusiau vertikaliai (stačiakampiais), o kitą pusę įstrižai, kad būtų trikampiai.

Kad būtų lengviau išiimti pudingą, dubenį išklojame maistine plėvele dviem sluoksniais. Kraštus paliekame ilgesnius.

Montuojame pudingą: nesupjaustytą duonos riekę pamirkome į uogų skystį kelias sekundes ir dedame į dubens centrą. Stačiakampius duonos gabalėlius taip pat pamirkome į skystį, kad nusidažytų gražiai ir dėliojame aplink dubens kraštus. Kai kraštai sustatyti, klojame aukštesnį sluoksnį su trikampiais duonos gabaliukais, jie gražiai užklos tarpus. Kartojame tą patį mirkymo skystyje ir dėliojimo į dubenį etapą. Vis paspaudžiame, padėliojame, kad neliktų tarpų ir gražiai susidėliotų pudingo kraštai. Liks dar kelios duonos riekės, taip ir turi būti, jas naudosime uždengti pudingą, kai jau supilsime uogas.

Suverčiame uogas, palyginame. Duonos riekeles pamirkome uogų skystyje ir sudėliojame taip, kad neliktų tarpų. Jei kyšo duonos kraštai, juos nukerpame žirklėmis ar nupjauname peiliu. Užlenkiame maistinės plėvelės kraštus, kad uždengtume pudingą. Uždedame lėkštę ir paslegiame uogienėmis ar kitomis skardinėmis. Dedame į šaldytuvą ir laikome bent 6 valandas ar pernakt.

Kitą dieną prieš patiekiant, nuimame svarelius ir lėkštę, atidengiame plėvelę nuo viršaus, uždedame apverstą lėkštę ir apverčiame, kad pudingas gražiai „atsistotų“ serviravimo lėkštėje. Papuošiame uogomis, mėtų lapeliais. O gal ir plakta grietinėle, jei labai mėgstate?

Beatosvirtuve.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode