Sprogimas

 

Daugiau kaip 140 žmonių žuvo, o dar apie 530 buvo sužeisti, kai šeštadienį Jemene buvo suduoti aviacijos smūgiai laidotuvių ceremonijai, pranešė Jungtinių Tautų pareigūnai.

Husių sukilėliai dėl šios atakos Sanoje apkaltino Saudo Arabijos vadovaujamą koaliciją.

Koalicija, kurią dėl įtariamų civilių žūties atvejų vis atidžiau stebi tarptautinė bendrija, neigė esanti atsakinga už šią ataką.

„Aukų skaičius yra labai didelis: daugiau kaip 520 sužeistųjų ir daugiau kaip 100 žuvusiųjų“, - sukilėlių televizijai „Almasirah“ sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Sanoje atstovas Tamimas al Shami (Tamimas Šamis).

Tai vienas didžiausių aukų skaičių nuo 2015 metų kovo, kai koalicija pradėjo bombardavimo kampaniją prieš šiitus husius.

Svarbus Rijado sąjungininkas Vašingtonas greit perspėjo, kad pradėjo „skubų persvarstymą“ dėl paramos Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai ir kad jo bendradarbiavimas su Saudo Arabija saugumo srityje nėracarte blanche(visiška laisvė veikti savo nuožiūra).

JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Jemene Jamie McGoldrickas (Džeimis Magoldrikas) sakė, kad darbuotojus „šokiravo ir papiktino“ smūgiai bendruomenės salei sostinėje Sanoje, kur buvo surinkę gedėtojai.

Jis paragino tuojau pat ištirti incidentą ir sakė, jog tarptautinė bendrija turi daryti spaudimą, kad būtų apsaugoti civiliai gyventojai.

2015 metų rugsėjį per įtariamą koalicijos aviacijos smūgį žuvo mažiausiai 131 civilis, dalyvavęs vestuvėse netoli Mochos miesto prie Raudonosios jūros. Saudo Arabijos vadovaujamas aljansas tuomet taip pat neigė, kad yra su tuo susijęs.

Šių metų kovą per Saudo Arabijos koalicijos smūgius turgui šiaurinėje, sukilėlių kontroliuojamoje Hadžos provincijoje žuvo mažiausiai 119 žmonių, tarp jų – 106 civiliai, įskaitant 24 vaikus.

Pareiškime naujienų agentūrai AFP Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nurodė, kad šeštadienį nevykdė operacijų toje vietoje ir kad turi būti svarstomos „kitos to incidento priežastys“.

Koalicija „praeityje vengdavo tokių susibūrimų ir į (juos) niekada nebūdavo taikomasi“, sakoma pareiškime.

Sukilėlių kontroliuojama naujienų svetainė sabanews.net pranešė, kad iš koalicijos lėktuvų buvo smogta šimtams žmonių susirinkus į sukilėlių vidaus reikalų ministro Jalalo al Rowaishano (Džalalo Rovaišano) tėvo laidotuves.

Husiai nenurodė, ar J.al Rowaishanas atakos metu buvo pastate, ir neužsiminė, kad laidotuvėse būtų dalyvavę kiti aukšto rango veikėjai.

Televizija „Almasirah“ pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra Sanos meras Abdel Qaderas Hilalas (Abdel Kaderas Hilalas).

Sana, spalio 9 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode