Parama dėkojame




Sirijoje mažiausiai 18 sunkvežimių pirmadienį buvo atakuoti per aviacijos antskrydį prieš humanitarinės pagalbos koloną, sudarytą iš 31 automobilio, o viena padėtį šalyje stebinti organizacija nurodė, kad šis smūgis nusinešė 12 žmonių gyvybių.

Ši Jungtinių Tautų ir Sirijos Raudonojo Pusmėnulio (SARC) kolona važiavo į sunkiai pasiekiamą miestą Orum al Kubrą Alepo provincijoje, kad nugabentų humanitarinės pagalbos krovinį 78 tūkst. žmonių, nurodė JT.

Nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per smūgį 12 pagalbos darbuotojų ir vairuotojų, bet Jungtinės Tautos aukų skaičiaus dar nepatvirtino.

JT humanitarinių operacijų Sirijoje vadovas Janas Egelandas „Twitter“ žinutėje rašė, kad per antskrydį „daug žuvo arba buvo sužeisti“.

Kolona buvo „subombarduota šiandien, nepaisant nekonfliktavimo tarp šalių“, kai pagalbos agentūros koordinuoja savo judėjimą su visais vietos veikėjais, pridūrė jis.

JT humanitarinės pagalbos vadovas Stephenas O'Brienas (Stivenas O'Brajenas) sakė esantis "smarkiai susirūpinęs" dėl šio incidento ir ragino „visas konflikto šalis dar kartą imtis visų būtinų priemonių apsaugoti humanitariniams veikėjams, civiliams ir civilinei infrastruktūrai, kaip reikalauja tarptautiniai humanitariniai įstatymai“.

Per šią ataką taip pat nukentėjo vienas SARC sandėlys, sakė JT atstovas Stephane'as Dujarricius (Stefanas Dudžaričius).

„Daug šaltinių patvirtino, kad miestas šį vakarą buvo apšaudytas, – nurodė jis. – Tačiau padėtis tebesivysto ir gaunama pranešimų, todėl šiuo metu negalime nepriklausomai patvirtinti aukų skaičiaus.“

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) griežtai pasmerkė šį smūgį ir sakė, kad pagalbos kolonos sunaikinimas pabrėžė „būtinybę nutraukti kovos veiksmus Sirijoje“.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) patvirtino, kolona tapo atakos taikiniu.

„Padėtis vietoje labai chaotiška. Esame giliai sukrėsti, kad humanitariniai darbuotojai ir misijos vėl nukentėjo nuo šio konflikto brutalumo“, – naujienų agentūrai AFP sakė TRKK atstovė Ingy Sedky (Ingi Sedki).

Sirijos kariuomenė anksčiau paskelbė nutraukianti paliaubas, paskelbtas bendromis JAV ir Rusijos pastangomis paskelbtas paliaubas. Damaskas apkaltino sukilėlius daugiau kaip 300 kartų pažeidus ugnies nutraukimą ir „nevykdžius nei vieno (susitarimo) elemento“.

REUTERS-Scanpix nuotr.

Jungtinės Tautos, rugsėjo 20 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode