Parama dėkojame




Sprogimas

 

Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija pakėlė į orą naikintuvus, kad apsaugotų JAV karinius patarėjus, padedančius kurdų pajėgoms Sirijoje, kai Damasko režimo lėktuvai pradėjo bombarduoti jų kontroliuojamą teritoriją, penktadienį pranešė Pentagonas.

Du Sirijos režimo pajėgų atakos lėktuvai Su-24 atakavo kurdų pajėgas, apmokomas JAV specialiųjų operacijų patarėjų prie šiaurės rytinio al Chasakos miesto, sakė Pentagono atstovas kapitonas Jeffas Davisas (Džefas Deivisas).

Koalicija pasiuntė į tą rajoną savo naikintuvus, mėgindamos perimti Sirijos lėktuvus, bet jie jau buvo nuskridę.

„Tai buvo padaryta siekiant apsaugoti koalicijos pajėgas, – pažymėjo J.Davisas. – Užtikrinsime jų saugumą, o Sirijos režimas bus aiškiai perspėtas nesiimti toje vietoje veiksmų, keliančių joms pavojų... Incidentus, kai koalicijai iškyla pavojus, vertiname kuo rimčiausiai ir turime neatsiejamą teisę gintis.“

Visgi šis perspėjimas, atrodo, liko neišgirstas. Penktadienį du Sirijos režimo karo lėktuvai vėl mėgino įskristi į minėtą rajoną, bet juos pasitiko koalicijos orlaiviai, sakoma vieno JAV gynybos pareigūno pranešime.

„Koalicijos lėktuvų buvimas paskatino Sirijos lėktuvus pasitraukti iš šios oro erdvės be tolesnių incidentų, – nurodė pareigūnas. – Koalicijos naikintuvai nepanaudojo jokių ginklų.“

Prasidėjus ketvirtadienio antskrydžiui, antžeminės pajėgos mėgino susisiekti su lėktuvų pilotais per radiją, bet nesėkmingai.

Vėliau JAV pajėgos susisiekė su Rusija, kurios lėktuvai jau beveik metus bombarduoja taikinius Sirijoje, teikdami pagalbą prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui. Tačiau Rusijos kariuomenės pareigūnai nurodė, kad antskrydį surengė Sirijos aviacija.

„Tai labai neįprasta – dar nesame matę, kad režimas imtųsi tokių veiksmų prieš YPG“, – sakė J.Davisas. YPG yra JAV palaikomos kurdų sukarintos pajėgos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ Sirijos šiaurėje.

Per ketvirtadienio antskrydį jokie koalicijos nariai nebuvo sužeisti. JAV kariai buvo perkelti iš subombarduoto rajono į saugią vietą, sakė J.Davisas, bet nepateikė daugiau detalių.

Dabar koalicijos aviacija vykdo papildomus kovinius patruliavimus minėtame rajone, pridūrė Pentagono atstovas.

Vašingtonas laiko YPG veiksmingiausia kovine jėga Sirijoje ir aprūpina kurdų kovotojus ginklais, taip pat siunčia jiems savo karinių patarėjų.

Per konfliktą Sirijoje nuo jo pradžios 2011 metų kovą žuvo jau per 290 tūkst. žmonių.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode