Parama dėkojame




Lietuva neįleido į šalį Rusijos atlikėjo Olego Gazmanovo – Kremliaus politiką remiantis ir Sovietų Sąjungą dainose šlovinantis dainininkas įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ketvirtadienį pranešė, kad iš Maskvos į Vilnių vėlų trečiadienio vakarą atskridęs O.Gazmanovas turėjo Šengeno vizą, kurią išdavė Italija.

„Paaiškėjo, kad reisu iš Maskvos atvykęs vyras yra nepageidaujamas šalyje“, – rašoma tarnybos pranešime spaudai.

65 metų O.Gazmanovui leista pernakvoti oro uosto teritorijoje esančiame viešbutyje, nes pasieniečių patalpose buvo asmenų, pasiprašiusių prieglobsčio.

Ketvirtadienį priešpiet iš Lietuvos O.Gazmanovas išvyks reisu į Maskvą, teigia VSAT.

2013 metų gruodį Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Sovietų  Sąjungą šlovinančią dainą per koncertą Vilniuje atlikęs O.Gazmanovas kursto nesantaiką ir rodo nepagarbą Lietuvos istorijai.

„Tarptautinės teisės pažeidimas, valstybių okupacija ir sulaužyti žmonių likimai negali būti pateisinami jokiais internacionalistiniais lozungais“, – tuomet teigė Lietuvos URM.

Per koncertą Vilniuje O.Gazmanovas atliko dainą „Pagamintas Sovietų  Sąjungoje“. Joje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova – tai mano šalis! Sachalinas, Kamčatka, Uralo kalnai – tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų  Sąjungoj, padarytas aš SSSR!“.

Sovietams Antrojo pasaulinio karo metais okupavus Lietuvą, į lagerius ir tremtį buvo išvežta 275 tūkst. lietuvių, gyvybės taip pat neteko daugiau nei 20 tūkst. prieš sovietų okupaciją kovojusių Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų, skelbia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Pats O.Gazmanovas socialiniame tinkle parašė, kad apie tai, jog yra „juodajame sąraše“, sužinojo tik atvykęs į Vilnių.

„Aš Lietuvoje, Vilniaus oro uoste. Nepaisant to, kad turiu Šengeno vizą, kuri, pagal ES įstatymus, panaikina visas sienas, manęs neišleidžia iš oro uosto. Pasirodo, yra slaptas Lietuvoje nepageidaujamų asmenų iš Rusijos sąrašas. Sako, kad sąrašų iš anksto gauti negalima ir jokių pranešimų neatsiunčia, ir priežasčių nepaaiškina, kad apie savo statusą Rusijos pilietis galėtų sužinoti tik atskridęs oro uoste“, – teigia dainininkas.

Tokią sistemą atlikėjas pavadino niekšiška.

2014 metais O.Gazmanovą į „juodąjį sąrašą“ įtraukė kaimyninė Latviją. Jam uždrausta atvykti dėl „veiksmų, prisidėjusių pažeidžiant Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą“.

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS).

ITAR-TASS-Scanpix nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode