Parama dėkojame




Sprogimas

Pietų Kalifornijoje liepsnojantys dideli krūmynų gaisrai trečiadienį sukėlė pavojų namams, kuriuose gyvena daugiau negu 82 tūkst. žmonių, o virš krūmynų kilo ugnies tornadai.

Gaisrų apimtame regione buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o su liepsnomis kovoja per 1,3 tūkst. ugniagesių, bet trečiadienį jie stichijos dar nesuvaldė.

Vietos televizijos reportaže matėsi, kaip šalia Felano miesto kyla įspūdingi ugnies tornadai, susidarę kylant smarkiai įkaitusio oro srovėms.

„Krūmynai smarkiai perdžiūvę, jie yra gausus kuras, todėl (liepsna) plinka labai greitai“, – naujienų agentūrai AFP sakė valstijos ugniagesių agentūros „Cal Fire“ atstovė Lynne Tolmachoff (Lin Tolmačof).

„Tai labai pavojinga žmonėms, taip pat ugniagesiams“, – pabrėžė ji.

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) paskelbė nepaprastąją padėtį San Bernardino apygardoje, esančioje už 100 km į rytus nuo Los Andželo. Šiame regione sparčiai plinta vadinamasis Bliukato gaisras, kurio priežastis dar nežinoma.

Gaisras įsiplieskė antradienį apie 10 val. 30 min. vietos (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku; išdegė jau per 12 tūkst. ha teritorija, nurodė tarpžinybinis informacijos portalas „Inciweb“.

Pavojus iškilo daugiau negu 34,5 tūkst. namų, o 82 640 žmonių buvo nurodyta nedelsiant evakuotis.

„Iškilo betarpiškas pavojus visuomenės saugumui, traukinių eismui ir statiniams Kahouno perėjoje, Litl Krike, Raitvude, Ouk Hilse ir aplinkinėse vietovėse“, – rašo „Inciweb“.

Nuo kelio tarp Raitvudo ir Liltl Kriko matėsi tirštas dūmų debesis, uždengęs visą slėnį.

Įsakymas evakuotis

Keliolika ugniagesių automobilių laukė įsakymo evakuoti gyventojus iš Paso gatvės, esančios Felane tarp kalvų, kuriose plinta gaisras, keldamas į padangę dūmų stulpus.

„Evakuojama visa bendruomenė“, – sakė vietos ugniagesys Mike'as Andersonas (Maikas Andersonas), kartu su savo brigada jau ilgiau negu parą nepaliaujamai malšinantis liepsnas.

„Gaisras labai greitai juda palei 138-ąjį plentą; jis tebesiplečia“, – aiškino pareigūnas.

JAV Miškų tarnybos atstovas Chonas Bribiescasas (Šonas Bribiskasas) vėliau sakė, kad evakuojama teritorija tebedidinama, nes gaisrai sparčiai plinta kepinant 38 laipsnių Celsijaus kaitrai ir pučiant smarkiam vėjui.

„Ugnis pasiglemžia 100 akrų (apie 40 ha) per kelias minutes, o ne per valandą“, – jis sakė AFP ir pridūrė, kad daug gyventojų nepaklausė nurodymo evakuotis.

„Kalifornijoje mes negalime priversti žmonių palikti savo namus, bet tai reiškia, kad ugniagesiai turi sugrįžti į privalomosios evakuacijos zonas, užuot kovoję su ugnimi, – apgailestavo pareigūnas. – Stengiuosi išaiškinti žmonėms, kad jų namuose nėra nieko, kas būtų verta jų gyvybių.“

Už 16 km į šiaurės nuo gaisro židinio esančiame Painon Hilso rajone Felano pakraštyje Jeannine Yglesia (Dženin Iglesija) kartu su 24 metų sūnumi pirko ledo vienoje degalinėje.

„Dabar mano name apsistoję 17–18 žmonių – draugų ir jų šeimų, turėjusių evakuotis iš Raitvudo“, – sakė ji.

65 metų Gail Nieto (Geil Njeto), atvykusi į degalinę nusipirkti maisto produktų, buvo priversta palikti Raitvudą antradienio vakarą.

„Taip nutinka jau ketvirtą kartą per 30 metų, bet šis gaisras – sparčiausiai plintantis, kokį esu mačiusi“, – moteris sakė drebančiu balsu.

Idealios sąlygos

Į nelaimės zoną jau pasiųsti 152 ugniagesių automobiliai, 10 ugniagesių lėktuvų, iš jų du – ypač didelės talpos cisternomis, ir aštuoni sraigtasparniai, tarp jų keli pritaikyti skraidyti naktį.

Liepsnojantis pragaras kol kas pareikalavo tik vienos svarbios aukos: supleškėjo sena užeiga „Summit Inn“, įsikūrusi prie visame pasaulyje garsaus plento „Route 66“. Toje užeigoje yra lankęsi daugelis garsenybių, tarp jų Elvis Presley (Elvis Preslis) ir Clintas Eastwoodas (Klintas Istvidas).

Keli plentai buvo uždaryti, o du ugniagesiai nukentėjo, kai buvo apsupti liepsnų. Jiems buvo suteikta pagalba ligoninėje, bet jie vėl grįžo kovoti su gaisru, nurodė „Inciweb“.

75 metų Elaine Bowder (Elein Bauder) baiminosi, kad gali netekti savo naujo namo.

„Pasiėmėme svarbius daiktus ir esame apsidraudę, – sakė ji. – Tačiau turėjome palikti namuose vieną iš mūsų kačių.“

„Aš labai nusiminusi – esu labai prie jos prisirišusi“, – pridūrė moteris ir apsipylė ašaromis.

Colette Martinez (Kolet Martines), kuriai draugai pasiūlė apsistoti pas juos, sakė, kad paliko savo namus, pasiėmusi tik būtiniausius daiktus.

„Daiktai nėra svarbūs. Jų visada galima vėl įsigyti“, – pabrėžė ji.

Kaliforniją jau penktus metus iš eilės vargina rekordinės sausros. Dalį valstijos yra apėmusi kaitros banga ir sezoniniai smarkūs gūsingi Santa Anos vėjai, sudarantys idealias sąlygas krūmynų gaisrams.

Tūkstančiai ugniagesių buvo jau anksčiau pasiųsti gesinti kelių kitų didelių gaisrų – į šiaurę nuo San Fransisko, Kalifornijos vidurio vyndarystės regione, ir vaizdingoje pajūrio vietovėje Big Sure.

Felanas, Kalifornija, rugpjūčio 18 d. (AFP-BNS).

REUTERS-Scanpix nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode