Sprogimas

Piešiniai ir nuotraukos, užfiksavusios legendinio britų tyrinėtojo kapitono Roberto Falcono Scotto (Roberto Falkono Skoto) tragiškas lenktynes į Pietų ašigalį, pirmą kartą per šimtą metų atsidūrė greta Londono galerijoje.

Ekspedicijoje dalyvavęs du vyrai, fotografas Herbertas Pontingas ir akvarelę lieti mėgęs ornitologas Edwardas Wilsonas (Edvardas Vilsonas), svajojo surengti bendrą parodą, atskleidžiančią nuostabų bet rūstų Antarkties kraštovaizdį.

Tačiau E.Wilsono žūtis, jau grįžtant iš Pietų ašigalio, ir „Terra Nova“ ekspedicijos nesėkmė padarė šią svajonę neįmanomą.

Šią savaitę Londone „Bonhams“ galerijoje atidaryta paroda „Visions of the Great White South“ („Didžiųjų Baltųjų Pietų vizijos“), pagaliau įgyvendino šių dviejų vyrų svajonę; parodoje eskponuojamos ir paties R.F.Scotto darytos nuotraukos.

R.F.Scottas išlieka šventenybe Britanijoje; jo misija – nesėkmingas mėginimas pirmajam pasiekti Pietų ašigalį, jo paties ir keturių bendražygių žūtis 1912 metais – užima ypatingą vietą britų tautosakoje.

„Jis yra vienas iš didžiųjų britų didvyrių“, – sakė trečiadienį naujienų agentūrai parodos kuratorė Charlotte Connelly (Šarlotė Konely).

„Jis buvo didvyris visiems žmonėms, išeinantiems į Pirmąjį pasaulinį karą – juk jis pasiaukojo už savo tėvynę“, – kalbėjo ji.

„Tačiau Antarktis yra nuostabi atoki vieta, kurią aplankyti pavyksta labai nedaugeliui žmonių, tad manau, kad tai tebeturi įtakos“, – pažymėjo kuratorė.

E.Wilsonui pavyko savo akvarelėse perteikti spalvas, kito pasaulio miražus, sielą sukrečiantį ledo skydo mastą; jo impresionistinis stilius atspindi kvapą užgniaužiančią to klimato galią.

Kadangi akvarelės dažai užšąla prie neigiamos temperatūros, gamtininkas ir menininkas E.Wilsonas nusipiešdavo škicus, pasižymėdavo spalvas, ir sugrįžęs į bazinę stovyklą užliedavo akvarelę.

„Terra Nova“ ekspedicija, pavadina pagal juos atgabenusį laivą, buvo mokslinė misija, kuri Antarktyje truko nuo 1910 iki 2013 metų.

R.F.Scottas taip pat norėjo būti pirmasis Pietų ašigalį aplankęs žmogus, tačiau, kai šis geografinis taškas buvo pasiektas 1912 metų sausio 17 dieną, ten pamatė paliktą ženklą, kad čia prieš 34 dienas buvo norvegų keliautojas Roaldas Amundsenas.

Grįždama nuo ašigalio R.F.Scotto grupė, išsekinta ilgios kelionės, labai nepalankių oro sąlygų ir maisto trūkumo, žuvo. Kai kurie jų kūnai buvo rasti po aštuonių mėnesių, tarp radinių buvo ir gamtininkų rašyti žurnalai bei fotografijos.

Paroda veiks iki rugpjūčio 19 dienos.

Londonas, rugpjūčio 3 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode