Sprogimas

Naujasis NATO vyriausiasis vadas, JAV generolas Curtisas Scaparrotti (Kertisas Skaparotis), trečiadienį pareiškė, kad „stiprins“ Aljanso poziciją Rytų Europoje prieš atsigaunančią Rusiją.

Per vadovavimo NATO sąjungininkų pajėgoms Europoje perėmimo iš savo pirmtako Philipo Breedlove'o (Filipo Bridlavo) ceremoniją buvęs JAV pajėgų Pietų Korėjoje vadas taip pat sakė, kad NATO turėtų svarstyti, ar aprūpinti Ukrainą ginklais jai kovojant su prorusiškais separatistais.

C.Scaparrotti sakė, kad Ph.Breedlove'o žingsniai stiprinant NATO buvimą savo rytiniame pakraštyje po Rusijos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijai užimant vis kategoriškesnę poziciją regione buvo „teisingi“.

„Planuoju tęsti ir stiprinti jo planus mums dirbant drauge ir judant Varšuvos viršūnių susitikimo link“, – spaudos konferencijoje Belgijoje, kurią surengė su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu, sakė C.Scaparrotti, turėdamas omenyje liepą Varšuvoje įvyksiantį 28 NATO valstybių lyderių susitikimą.

Pasak naujojo NATO pajėgų vado, vienas didžiausių iššūkių Aljansui yra „atsigaunanti Rusija, siekianti vaizduoti save pasauline galia“.

„Iš visko, ką mačiau, Rusija yra labai aktyvi Rytų Ukrainoje. Nematau jokių požymių, kad tai artimiausiu metu pasikeis, ir nesitikiu, kad pasikeis“, – sakė 60 metų C.Scaparrotti.

„Tikrai manau, jog turėtume paremti ukrainiečius tuo, ko jiems reikia, kad jie galėtų sėkmingai ginti savo teritoriją ir savo suverenitetą“, – sakė jis ir pridūrė: „Man reikia įvertinti, kokie ginklai yra geriausi, kokius pajėgumus jie gali panaudoti.“

J.Stoltenbergas tvirtino, kad didesnis Aljanso buvimas rytuose yra atsakas į pačios Maskvos agresyvų elgesį Rytų Ukrainoje, kur, kaip yra kaltinama, Maskva kursto separatistinį sukilimą prieš provakarietišką vyriausybę Kijeve.

„Mes neturėjome jokių karių Baltijos valstybėse, ... iki neteisėtos Krymo aneksijos ir destabilizuojančios Rusijos veiklos Rytų Ukrainoje“, – sakė jis.

„Todėl tai, ką darome, yra gynyba, tai – proporcinga ir tai visiškai atitinka mūsų tarptautinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

Ohajo valstijos mieste Logane gimęs sausumos pajėgų generolas C.Scaparrotti bus atsakingas už bendrą 28 šalių Aljanso kryptį ir karines operacijas visame pasaulyje.

C.Scaparrotti yra 18-asis JAV kariškis, užėmęs vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje vado postą po Amerikos generolo Dwighto D.Eisenhowerio (Dvaito D.Eizenhauerio), kuris tapo pirmuoju NATO pajėgų vyriausiuoju vadu 1951 metais.

Monsas, Belgija, gegužės 4 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode