Parama dėkojame




Sprogimas

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas) šeštadienį švenčia savo 70-ąjį gimtadienį kartu su Europos ir kitų šalių karališkųjų šeimų nariais, o gatvėse susirinkę švedai linkėjo monarchui ilgiausių metų.

Vis dėlto į šias iškilmes neatvyko kaimyninės Norvegijos karališkosios šeimos atstovai, nusprendę likti namuose, kai šalį sukrėtė praėjusią dieną įvykusi sraigtasparnio katastrofa, nusinešusi 13 naftininkų gyvybes.

Spalvingą šventės dieną Švedijos karalių džiaugsmingai sveikino žiūrovai, kai monarchas priėmė karališkosios gvardijos paradą. Vėliau Gustafas ir jo šeima pasirodė rūmų balkone, o tūkstančiai susirinkusių žmonių pasveikino juos džiaugsmingai šaukdami.

Tarp pakviestų svečių buvo Danijos karalienė Margrethe II (Margretė II), Belgijos karalius Philippe'as (Filipas), Monako kunigaikštis Albertas II (Alberas II), Nyderlandų princesė Beatrix (Beatriks), Japonijos princas Takamado (Takamada) ir Jordanijos princas Raadas bin Zeidas bei princesė Majda Raad Zeid (Madžda Raad Zeid).

Tuo tarpu Norvegijos karališkosios šeimos nariai atsiprašė, kad negalės atvykti, šaliai gedint darbininkų, žuvusių penktadienį nukritus sraigtasparniui netoli Bergeno, antrojo didžiausio šalies miesto.

1946 metų balandžio 30 dieną gimęs Carlas Gustafas Folke Hubertus Bernadotte (Karlas Gustavas Folkė Hubertas Bernadotė) buvo tik devynmetis, kai jo tėvas princas Gustafas Adolfas (Gustavas Adolfas) žuvo per lėktuvo katastrofą Danijoje.

Jis įžengė į sostą 1973 metais, mirus seneliui – ilgai viešpatavusiam Gustafui VI Adolfui (Gustavui VI Adolfui).

Karaliui dar daug metų nesisekė atsikratyti dėl automobilių pamišusio vėjavaikio reputacijos, kai buvo karūnuotas būdamas 27 metų.

Jo valdymo įsimintiniausias momentas buvo 2005 metų sausį, kai apie 500 Švedijos piliečių žuvo per Pietryčių Azijos kurortams smogusį katastrofinį cunamį.

„O, kad galėčiau kaip pasakų karalius viską atitaisyti ir užbaigti istoriją žodžiais „ir tada jie visi laimingai gyveno“, – sielvartaudamas sakė jis. – Bet, kaip ir jūs, tesu gedintis, ieškantis paprastas žmogus.“

​​ Stokholmas, balandžio 30 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode